Downloaden zonder uploaden

Downloaden komt de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Vaak gaat het om bittorrent- en nieuwsgroepensites die door organisaties als de Stichting Brein offline worden gehaald. In Nederland is het toegestaan om te downloaden, voor eigen gebruik. Hierbij gaat het erom dat je zelf niet deelt, en alleen het downloaden van films en muziek is toegestaan.

        1. Downloaden komt de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Vaak gaat het om bittorrent- en nieuwsgroepensites die door organisaties als de Stichting Brein offline worden gehaald. In Nederland is het toegestaan om te downloaden, voor eigen gebruik. Hierbij gaat het erom dat je zelf niet deelt, en alleen het downloaden van films en muziek is toegestaan.
      1. Ook al is het dus toegestaan om films te downloaden, dat wil niet zeggen dat je op iedere manier legaal bezig bent. Wanneer je namelijk .torrents gebruikt om te downloaden, deel je in veel gevallen het gedownloadde deel ook weer met anderen. En dat mag nou net níet. Downloaden voor eigen gebruik betekent namelijk dat je het niet deelt, ook niet een gedeelte van je download.
      2. Je kunt ervoor kiezen om je Bitorrent-client zo te configureren dat deze alleen download en niet upload. Klein detail: als iedereen dat zou doen, dan werkt het Bitorrent-principe niet meer.
      3. Een andere mogelijkheid is downloaden via andere technieken. Naast Bittorrent zijn er namelijk nog heel wat andere mogelijkheden, waarbij je niet deelt. Sommigen zijn bekend, sommige methodes zijn ook relatief onbekend. Hieronder een overzicht van de zes meest gangbare downloadmethoden.
        • Bittorrent
        • FTP
        • P2P
        • Nieuwsgroepen (Usenet)
        • IRC-kanalen
        • Websites
      4. Bij FTP, Nieuwsgroepen, IRC-kanalen en websites hoef je je tijdens het downloaden geen zorgen te maken dat je iets deelt. Dat gebeurt namelijk alleen bij Bittorrent en P2P-software zoals LimeWire.
      5. FTP
      6. FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een methode om FTP-servers te benaderen. Een FTP-server kun je gewoon met de windows verkenner benaderen, en zo door de mappen met bestanden bladeren. Het downloaden werkt net zoals het kopiëren en plakken op je eigen computer. FTP-servers zijn echter vaak afgescherm met een wachtwoord, en daarom is deze methode niet zo heel bekend. Daarnaast geven veel eigenaren van FTP-servers je enkel toegang tot hun server, als je ook illegaal materiaal naar hun server upload. Vaak gaat dat in een verhouding zoals 1:5. Stel je download 50mb, dan wordt er van je verwacht dat je 10mb aan bestanden upload.
      7. Nieuwsgroepen
      8. Nieuwsgroepen, ook wel Usenet genoemd, zijn in een korte periode razensnel populair geworden. Je kunt er namelijk met ontzettend hoge snelheden mee downloaden, vaak haal je gewoon de maximale snelheid van je internetverbinding. Doordat de methode de laatste tijd zo populair is geworden, is er ook een ontzettend groot aanbod aan muziek en films. Je kunt er echt het nieuwste van het nieuwste vinden.
      9. Nieuwsgroepen werken met een centrale server (de newsserver). Deze newsservers worden vaak aangeboden door internetproviders, of tegen betaling kun je toegang tot een 'payserver' krijgen. Met een newsreader kun je vervolgens downloaden uit de nieuwsgroepen. Je hebt diverse websites waarmee je kunt zoeken, zoals www.binsearch.info. Op die websites kun je een .nzb-bestand laten aanmaken. Als je dit bestand inlaadt in je newsreader zal deze vervolgens voor jou de gewenste bestanden gaan downloaden.
      10. Een nadeel aan nieuwsgroepen is de retentie. Retentie is de tijd dat bestanden op de newsserver blijven staan. Bij de servers van providers is dit vaak maar zeven dagen, en soms nog korter. Neem je een betaalde server, dan heb je vaak een retentie van enkele honderden dagen.
      11. IRC-kanalen
      12. IRC (Internet Relay Chat) is waarschijnlijk de meest onbekende methode. IRC is oorspronkelijk bedoeld om met elkaar te kunnen chatten. Met een programma als mIRC kun je namelijk inloggen op een IRC-server. Je krijgt dan een overzicht van alle IRC-kanalen (een soort chatboxen). Wanneer je zo'n kanaal binnengaat kun je met de andere mensen in dat kanaal chatten. Er zijn echter ook bots aanwezig (computers dus) die kunnen reageren op commando's. Met een commando kun je aan bot vragen welke bestanden hij allemaal heeft. Je krijgt dan een overzicht, en met een ander commando kun je dan specfieke bestanden (zoals een film) downloaden van een bot.
      13. Er zijn ook websites die per bot bijhouden welke bestanden deze aanbiedt. Die websites, zoals www.packetsearch.com, kunnen voor jou een commando genereren. Zo kun je extra makkelijk downloaden. Nadeel is wel dat de snelheden behoorlijk wisselen. Soms gaat het downloaden razendsnel, soms heel langzaam. Tevens kan het zo zijn dat je in de wachtrij voor een bot wordt geplaatst, en dat je download pas na een paar uur begint.
      14. Websites
      15. Het downloaden van websites is ook een methode waarbij je niet upload. Met websites worden sites bedoeld als RapidShare, ZippyShare en dergelijke. Maar er zijn ook websites die het mogelijk maken om filmpjes te downloaden vanaf YouTube of DailyMotion. Daarnaast heb je ook directe http://-downloadlinks.