MONIDA

 

Monida  Bistro- cremerie                                                                                                                                                Sint Jozeflaan  1    2920  Heide - Kalmthout  

                                                                                

Van Stichter Gust tot Marc en Veerle

 

Vader Gust geboren te Nieuwmoer, Kalmthout, oudste zoon uit een bakkersfamilie, begon in 1938 met zijn vrouw Liza zijn eigen zaak te Heide, op het hoekje StJozeflaan - Max Temmermanlaan, toen nog Keienhofdreef genaamd. De naam Monida werd gevormd door de geboorte van drie dochtertjes;'MON' van Monique, 'IDA' van Frieda en 'NI' van Nicole. Gust trok meermalen met gebak of brood naar de internationale vakwedstrijd te Brussel waar hij verschillende gouden medailles behaalde.

 

Tijdens de oorlog werd vader 'gemobiliseerd' en de zaak lag stil. Na enkele maanden kreeg Gust te toelating om terug te bakken, weliswaar op primitieve wijze. Er werd een houtoven gebouwd waarbij het hout uit de bossen moest worden aangehaald. Alles was 'op de ban', er viel niet veel te verdienen en zo begon Gust met ijscrème. Hiervoor werd het ijs per fiets aangevoerd uit Stabroek.

De ijscrème was al gouw ver in de omstreken bekend.

Na de oorlog begon het toerisme op gang te komen. Stadsmensen zochten de buiten op voor één of meerdere dagen. Heide ontwikkelde zich tot een toeristische trekpleister. Gust legde een terras aan, voorzien van tafels en stoelen en de cremerie was een feit. Toen kwam de tijd van de V-bommen die gericht waren op Antwerpen en zijn haven. In Heide werd afweergeschut geplaatst waardoor veel V1-bommen werden onderschept.

Toch werd nog veel oorlogsschade aangericht. Ook hier vond Gust weer een oplossing voor. Om het huis op te kunnen opknappen, verhuurde hij kamers aan de 'stadsmensen' die in Heide van de goede lucht kwamen genieten.

 

In de jaren vijftig verbeterde de toestand. Schoolreizen werden ingericht en vader Buyens starte een grote reclame-campagne voor de Kalmthoutse Heide. In verschillende provincies schreef hij de scholen aan en de autocars met kinderen kwamen hun boterhammetje opeten bij Monida. Moeder Liza verkocht coca cola en limonade, ijsjes aan maar liefst 5 frank en een snoepje kreeg je voor 1 frank.

Al die klantjes moesten een onderdak hebben, dus kwam er een zaaltje bij dat al gauw als feestzaal diende. Koppeltjes uit Kalmthout en omstreken vierden er hun huwelijksfeest. Ook allerhande verenigingen werden gesticht.

Heide breidde steeds verder uit en een nieuwe wijk werd aangelegd. Vele jonge gezinnen namen hier hum intrek.

 

De dochters groeiden op en werden ingeschakeld in de zaak. Met volkswagens werd het brood aan huis bezorgd.

In 1967 hielden vader en moeder het voor gezien en gingen genieten van hun welverdiende pensioen.

Monique , de tweede dochter, zette de zaak voort samen met haar man Marcel Jongeneelen (†1980).  In 1980 namen Noël De Jonge en Maria Brosens de cremerie over en werd de bakkerij afgesplitst. Deze kwam in handen van Philippe en Maaike van Walle.

Vele jaren zijn het Marc Willems en Veerle De Jonge die de Bistro-Crêmerie leidden.

Eind 2022 kwam er verandering. Bram Gilens en Christine Verbelen namen de zaak over. Het complex werd volledig vernieuwd.

De bakkerij werd een filiaal van Wouters Merksem met belegde broodjes als toemaatje.

In de bistro met verwarmd terras kan men terecht voor Vlaams-klassieke keuken en vers, zelfgemaakt ijs. 

Monida vormt nu een mooi geheel met het pas heraangelegde ontspanningsplein voor de St.-Jozefkerk.


www.monida.be     info@bistromonida.be       03 666 84 13           bakkerij 03 666 59 41                                                                                                                                                                

Ingevoerd: 01.01.2023

Naar boven

Updated: 1.1.2023