Munca

Sursa: Trabajo (sociologia)

El trabajo, una de las categorías centrales de la sociología, puede definirse como la ejecución de tareas que implican un esfuerzo físico o mental y que tienen como objetivo la producción de bienes y servicios para atender las necesidades humanas. El trabajo es por tanto la actividad a través de la cual el hombre obtiene sus medios de subsistencia por lo que tiene que trabajar para vivir o vive del trabajo de los demás.

Citeste mai mult

Munca este o acțiune care nu este determinată de supraviețuirea speciei, fiind un serviciu prestat în schimbul unei remunerații sau a unei alte forme de răsplată.

Sursa: Profesiune - Wikipedia

O profesiune, sau meserie, este o activitate bazată pe o educație specializată, exercitată cu regularitate de către o persoană, sub forma de servicii sau consiliere pentru alte persoane, în scopul obținerii unei remunerații.

Citeste mai mult

Vremuri de mult apuse? Meserii care nu mai exista?

Sursa: Labour economics

Labour economics seeks to understand the functioning and dynamics of the markets for wage labour. Labour markets function through the interaction of workers and employers. Labour economics looks at the suppliers of labour services (workers), the demands of labour services (employers), and attempts to understand the resulting pattern of wages, employment, and income.

In economics, labour is a measure of the work done by human beings. It is conventionally contrasted with such other factors of production as land and capital. There are theories which have developed a concept called human capital (referring to the skills that workers possess, not necessarily their actual work), although there are also counter posing macro-economic system theories that think human capital is a contradiction in terms.

Dupa cum se vede in "tabel" (in varianta romaneasca), se zice ca "munca este o actiune care nu este determinata de supravietuirea speciei".

Numai ca eu zic, ca munca inlocuieste in modul cel mai pasnic posibil ancestralele forme de actiune pe care fiinta umana le aplica in scopul dobandirii resurselor necesare

"zilei de maine" (actiuni precum vanatoarea, pescuitul, agricultura de subzistenta, atacarea (inclusiv uciderea) altor semeni pentru deposedarea de bunuri).

Munca pamantului este cel mai pasnic si mai nobil mod prin care fiinta umana isi poate dobandi cele necesare, numai ca acest mod presupune atata efort, atata stiinta

manageriala (arta de a te gospodari) incat . . . doare, si atunci, navalirea celor carora nu au atata minte incat sa extraga din pamant cele necesare lor, peste cei capabili

si (dispusi la asta) spre a-i deposeda de bunuri faurite, a dus la o forma de repartizare a treburilor, in asa fel incat unii sa "asigure spatele" celor ce sapa si astfel "sa traiasca

toata lumea".

Lucrurile nu merg insa, ca pe roate, si in cele mai multe cazuri, lupul se baga cioban la oi (iar oile chiar il iau drept pe unul de-al lor).