B06 Comparació de formats 

TASCA

B06 a: Enregistra amb Audacity i desa en format Wav

B06 b : Exporta a Mp3 amb Audacity

B06 c: Exporta a  Ogg amb Audacity

B06 d. Fes llistat format per:

B06 e. Canvia els formats de diferents arxius utilitzant convertidors on-line. 

Compara la qualitat i l'espai que ocupen cada un dels formats d'àudio.

B06 a Enregistra amb Audacity i desa en format Wav

Llegeix la part teòrica de formats d'àudio. Enregistra la teva veu dient els teu nom i cognoms amb l’Audacity, sense presses, ben articulat. Desa'l (exporta) a la en format Wav, amb el nom B06a, o bé busca un loop d'alta qualitat en format wav (assegura't que és.wav) a https://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll i desa´l a  B06a

B06 b i c Exporta a Mp3 i Ogg

Formats d'àudio

El format Mp3 revoluciona Internet

La principal dificultat tècnica que hi havia per a la circulació de la música per Internet era la grandària que tenen els arxius de so.  Una cançó de tres minuts ocupa uns 30 Mb (sense comprimir, en format Wav o Aiff). Gràcies a la compressió d'àudio que implica el format Mp3, la mateixa cançó només ocupa una mica menys de 3 Mb, i , per tant, ja és més fàcil baixar-la o pujar-la a Internet o emmagatzemar-la en un reproductor o disc dur. Gràcies a aquest fet han sorgit llocs i xarxes socials on publicar i compartir la música, com va ser Napster, MySpace o més recentment Facebook, així com dispositius com l'iPod, liPad o l'iPhone i altres que permeten tenir a l'abast gran quantitat de música en el moment i lloc que la necessites, d'una manera fàcil i assequible.

Cal conèixer els diversos tipus de formats d´àudio que han anat creant les grans marques comercials de tecnologia digital per als seus productes d'àudio digital. L'extensió del nom de l'arxiu identifica normalment el format.

Tipologies de formats d'àudio

Hi ha tres grups principals de formats d'arxius d'àudio:

D'aquests formats n'hi ha que són:

wav: Utilitzat en Windows per emmagatzemar arxius de calidad CD sense compressió (10mb/minut).

ogg:soporta gran varietat de còdecs, amb compressió similar a mp3.

aiff: el equivalent de wav en Apple.

au: utilitzat per Sun, Unix y Java.

mp3: el més popular per baixar i emmagatzemar música.

mp4: tambè MPEG-4 audio.

wma: Windows Media Audio.

ra & rm: Format real audio dissenyat per a la radio en Internet.

Informació trobada a: https://sites.google.com/a/xtec.cat/xtt-informatica/creacions-multimedia/edicio-de-so-digital

Els arxius d´àudio més utilitzats són els següents:

CDA (Compact Disc Audio)

Format d´arxiu d´àudio creat per Philips a final de la dècada dels 70. Tenen una freqüència de mostreig de 44,1KHz i 16 bits de quantificació, són estèreo i requereixen 172 Kb de memòria per segon de so (raó per la qual en un CD convencional amb 650 Mb de capacitat només hi caben 74 minuts de so). El seu principal avantatge és la qualitat de so, i el seu principal inconvenient és la memòria que requereix. És el suport estàndard de distribució i comercialització de música en Compact Disc.

WAV (Microsoft Waveform)  

Format d'arxiu d'àudio creat per Microsoft el 1987 amb l'objectiu de que es convertís en el format "estàndard" utilitzat en totes les aplicacions multimèdia de Windows. L'objectiu s'ha complert, ja que és l'utilitzat en tots els procediments d'edició i mescla: tots els formats d'àudio s'han de transformar a Wav per poder processar-los a l´ordinador. Admet diferents freqüències de mostreig, quatre qualitats de quantificació (a 8, 16, 24 i 32 bits) i pot ser mono o estèreo. Així com passa amb el format CDA, el seu principal avantatge és la seva qualitat de so, i el principal inconvenient és la memòria que necessita. Malgrat això, en format Wav, com acabem de veure, es pot treballar amb diferents qualitats i podem ajustar-nos a la que més convingui a les nostres necessitats.

MP3 (MPEG-1 Layer 3)

Format d'arxiu d'àudio comprimit creat per Thomson Multimedia i el Fraunhofer Institute de Baviera. Permet emmagatzemar so de gran qualitat amb altes relacions de compressió  reduint la grandària original dels arxius en  unes deu vegades. La compressió es fa mitjançant un procés algorítmic anomenat "Codec" que substitueix l'arxiu original d'àudio per una complexa formulació matemàtica. També s'eliminen determinades freqüències que no són perceptibles a l'oïda humana. Degut a la seva potent compressió i la pràcticament nul·la pèrdua de qualitat, és el format estàndard actualment per a la distribució de música per Internet.

OGG VORBIS 

L'Ogg Vorbis és un format d'àudio de propòsit general comprimit amb pèrdua. Forma part del Projecte Ogg. És totalment obert, sense propietari, lliure de patent i de royalties, i és adequat per a àudio de mitjana a alta qualitat (8 kHz - 48.0 kHz 16+ bit, polifònic) a taxes de transferència fixes i variables, de 16 a 128 kbps/canal. Ofereix una qualitat bastant superior a MP3, WMA, RealAudio i VQF ocupant el mateix espai amb l'avantatge afegit que Ogg-Vorbis és lliure. L'inconvenient principal que té és que, de moment, no ha gaudit de la universalització i  per tant comptabilització amb els diferents dispositius, com si ho ha fet l'Mp3. 

RA (Real Audio)

Format d'arxiu d'àudio comprimit molt utilitzat per Internet per a la reproducció en temps real. Disposa d'un potent sistema de descompressió, que permet funcionar sense la necessitat de treballar sobre l´arxiu complet, cosa que permet que els programes de reproducció puguin anar descodificant i reproduint el so a mesura que la informació els va arribant, sense esperar a rebre l'arxiu complet. La seva qualitat és inferior a les dels formats Wav, CDA i Mp3, raó per la qual no és utilitzat per la indústria discogràfica i el seu ús es limita a la reproducció a Internet.

Adaptat de Busquets i Llinares (2010). Recuperat el dia 2 d'octubre de 2012, a http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/

tdv33/dv33m1/dv33m1p4.htm

Comparació de formats d'àudio digital

Formats i codis multimèdia

B06 d. Fes llistat format per:

B06 e. Canvia els formats de diferents arxius utilitzant convertidors on-line i aplicacions.  

Cal assegurar-se que parteixes d'un arxiu Wav.  En primer lloc el guardes com a wav. Després, el mateix  wav el converteixes a mp3 i Ogg utilitzant algun conversos online i compares l'espai que ocupa cadascún i la qualitat (si notes la deferència). Desa les evidències. 

El format dels documents té a veure amb la seva naturalesa “formal”. És a dir la manera com es manifesta. Alguns formats estan condicionats pel suport però, en general, un mateix format pot manifestar-se en diferents suports. Per exemple el text escrit tant pot tenir suport paper com digital i el mateix passa amb la imatge. De vegades els documents tenen un únic format (so, fotografia…) però també acostumen a combinar-se. És el cas del text escrit o d’hipertext que sovint van acompanyats d’imatges.

Allò que ens permet identificar el format d’un fitxer informàtic sense necessitat d’obrir-lo és la seva extensió. Una extensió d'arxiu, és una cadena de caràcters annexada al nom d'un arxiu, que generalment està precedida per un punt. Normalment els formats de fitxers estan dissenyats per emmagatzemar tipus de dades particulars: el format JPEG, per exemple, està dissenyat per emmagatzemar solament imatges estàtiques mentre que el TXT només pot contenir text pla, sense atributs. 

Trobat a: http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/bib/be2/modul_3/practica_1

Principals formats i extensions multimèdia:

*El format MIDI, acrònim de Musical Instrument Digital Interface (interfície digital d'instruments musicals) no és àudio sinó que és un estàndard tècnic de comunicació entre equips musicals electrònics utilitzat en informàtica musical que permet l'intercanvi d'informació entre diversos equips musicals connectats i també entre aquests i un ordinador personal. https://ca.wikipedia.org/wiki/MIDI

Per una banda representra un mètode de codificar la música i, per l'altra, un sistema de connexions físiques entre aparells.  Cal saber que abans del midi els diferents aparells musicals electrònics no eren compatibles entre sí, no es podien connectar.  Treballarem aquest format i el format Music XML en la tasca corresponent a edició de partitures (C03).