Stationsbyggeren

Google SketchUp

Stationsbygger, er bygget op omkring det gratis program Google SketchUp, man er derfor nød til at hente dette program ned fra internettet, for at kunne benytte stationsbygger. Det er dog nemt at hente, og kan findes hurtigt på Google.

Downloader man den nyeste version, er man sikker på at komponenterne fra stationsbygger vil kunne åbnes i programmet, og det virker til alle styrings systemer.

Google har lavet deres egen guide til at bruge Sketchup, og tager man denne guide, vil mange nye muligheder blive åbnet for programmet, men den er ikke nødvendig for at du kan benytte dig af stationsbygger, der er alt forklaret her.

 

Kom i gang

Mappen med Stationsbygger indeholder, ud over dette grundhæfte og hæftet med stationer, fire mapper, der indeholder forskellige skp. filer (SketchUp filer). Mapper er:

Meningen med de to første mapper er at man kan plotte redskaber ind i sin ønskede opstilling direkte fra redskabsrummet. Man kan endda hente hele stationer, fra mappen teknikstationer, hvis man ønsker at finde en af de stationer, som i forvejen er sammensat, og sammensætte dem til en træning.

I mapperne Træninger og koncepter, kan man gemme sine resultater, og genbruge dem til senere brug, enkelte eksempler på opstillinger vil kunne findes i forvejen.

For at komme i gang starter du for programmet Google SketchUp,

 

Komponenter

Så snart du har fået startet Sketchup op, vil arbejdsrummet blive åbnet og her vil du kunne se programmets eks. mand stå ved krydset af de tre akser (han kan bare slettes), og der vil også være en værktøjslinje. (Hvis du undervejs mangler et beskrevet værktøj, vil du altid kunne gå op i ’Veiw’ øverst og under ’tool palettes’ finde ’Large tool set’, for at få en ekstra værktøjslinjen frem.)

For at få komponenterne ind fra stationsbygger, Går man op i menulinjen, og ser under ’Window’ , der efter trykkes på ’Components’ Hvorpå følgende vindue åbnes:

 

Flytning og rotering

For at flytte på et redskab efter det er placeret første gang skal du først markere hvilket redskab du vil flytte, ved at trykke på den med markeringspilen (se værktøjslinjen).

Når du har markeret hvilket redskab du vil flytte på, skal du trykke på ’move’ ikonet i værktøjslinjen (genvej til denne er tasten M).

klik derefter et sted på redskabet og du vil kunne flytte det rundt ved at bevæge musen. Når du har flyttet redskabet hen til den ønskede plads, klikker du med musen og slipper redskabet igen. (Tip: Den nemmeste måde at flytte redskabet på, er ved at klikke i et af hjørnerne ved gulvet, og flytte den hen til en kant eller hjørne på et andet redskab og slippe den igen.

Alle redskaber fra redskabsrummet er på linje med den røde akse når de bliver trukket ind i arbejdsrummet. Ønsker man at lave stationer, der vender i en anden retning, har brug for et enkelt redskab, som vender anderledes eller måske vil have det til at stå på højkant, kan man benytte rotations funktionen.

For at rotere med et redskab markere man det først lige som hvis man skulle flytte den så den bliver blå. Derefter klikker man på ’rotate’ ikonet i værktøjslinjen (genvejen til denne er Q)

Før nu musen ned til redskabet og der vil komme en marker til syne, der viser i hvilken retning du rotere redskabet. Man kan rotere redkabet i alle retningen men det er nemmest og mest overskuelig at følge enten den blå, røde eller grønne akse, og man kan se om man ramme en af disse ved at markeren skifter farve til den akse, som den er parallel med.

Når punktet, som redskabet skal rotere omkring er fundet , Klikker man, og  trækker musen væk fra punktet med en af de tre akser for at lave en kontrolleret rotation (igen bliver linjen der laves samme farve som aksen, den følger), og man klikker når man har fundet denne. 

Nu roteres redskabet rundt ved at flytte musen og når man har fundet den ønskede position til redskabet klikker man og slipper igen. (se næste side for eksempel).

Manøvrering

Hvis du ønsker at se de opstilling tættere på, længere væk fra elller fra en anden vinkel kan følgene værktøjer benyttes:

 

Her trykker man på funktionsknappen til højre for søge feltet, og går ind på: ’Create a new collection ’. Hvor man så markere stationsbygger mappen, der fra hvor man har gemt den, og trykker på ’New’. 

Stationsbygger er nu en del af dine komponenter i components, og du kan gå ind og finde den ved at trykke på pilen til højre for det lille hus i ’components’ vinduet, så skulle Stationsbygger gerne kunne findes.

Nu kan du gå ind i mappen ’redskabsrummet’ og prøve at trække et redskab ind til dit arbejdsrum. Dette gør du ved at trykke på mappen og derefter på det redskab du ønsker at flytte ind i arbejdsrummet, når du har trykket på redskabet skal musen flyttes ud i arbejdsrummet, og dit redskab vil komme frem.

Prøv nu at trække nogle forskellige redskaber ind, og sæt dem som du ønsker dem, de vil både kunne sættes ved siden af hinanden og oven på hinanden. (Når et nyt redskab bliver trukket ind i arbejdsrummet, er denne markeret i en blå firkant. For at fjerne denne markering, tryk på esc.)

1.     syn roteres om redskab og genvejstasten er O.

2.     Flytter synet på redskabet til siden eller op og ned og genvejstasten er H.

3.     Zoomer på og væk ved at klikke og rykke frem og genvejstasten er Z.

4.     får close up billede af hele redskabet/teknikbanen.

5.     Zoomer ind på markeret område.

6.     Kamera syn bliver stående og der ændres hvor man ser mod.

 

Ændring i Komponenter

Ønsker du at ændre på et redskab skal man gå ind i mappen ’Redskabsrummet’ i Stationsbygger og åbne det redskab man ønsker redigeret.  Når dette er åbnet kan man tegne, farve forstørre eller formindske på den som man vil. 

OBS! Hvis man gemmer ændringerne, som man har foretaget på redskabet ændres de permanent, og da de fra start af er mål faste skal man passe på man ikke ødelægger deres funktion som komponenter fra redskabsrummet.

Hvis du ønsker at kunne bruge dit eget redskab eller bygget teknikstation, åbnes en ny Skp. Fil (under filer og new) og når man er færdig, gemmer man filen i mappen teknik stationer eller i redskabsrummet, alt efter hvor man øsnker den skal være som komponent.