Voorlopig ontwerp

De hoofdlijnen voor de Rooseveltsingel waren al vastgelegd in het zogeheten Masterplan. Het plan voorziet in een Rooseveltsingel met twee gescheiden rijstroken met daartussen een waterloop. Op de belangrijkste kruispunten zouden rotondes moeten komen.

Op de bewonersavond over het Masterplan bleken vrijwel alle aanwezige bewoners dit plan te steunen. Ook de overgrote meerderheid van de Gemeenteraad steunde dit plan. Wel waren er nog wat vragen. Die gingen er vooral over of de Rooseveltsingel zou passen in het Waterplan dat er voor heel Wageningen moet komen. Het Waterplan moet aangeven hoe Wageningen weer een gezond watersysteem kan krijgen zonder stinkend water als gevolg van riooloverstorten. Dit plan is tegelijkertijd met het Voorlopig Ontwerp uitgewerkt.

Voor het Voorlopig Ontwerp is een aantal onderzoeken uitgevoerd: een onderbouwing van het onderdeel water, een verhardingsonderzoek, een akoustisch onderzoek, een bomenonderzoek, een parkeeronderzoek en een milieukundig onderzoek.


Water

Onderzoek van Royal Haskoning toont aan dat de Rooseveltsingel een onmisbaar onderdeel vormt van een gezond watersysteem in Wageningen, en één op één past binnen het Waterplan.

Riooloverstort ontstaat doordat vrijwel al het regenwater in Wageningen in het riool terecht komt. Als het hard regent, kan het riool dit niet verwerken, en storten de riolen over op de sloten en vijvers in de stad. Om dit te voorkomen, moet het regenwater dat op daken en wegen valt van het riool worden afgekoppeld.

In de hoge delen van Wageningen kan dit water zonder problemen in de bodem worden afgevoerd. In de lagere delen van de stad kan dat niet omdat dan het grondwater te hoog zou komen. Daar moet het regenwater naar het oppervlaktewater worden geleid. Op dit moment is er erg weinig oppervlaktewater in Wageningen.

De Rooseveltsingel blijkt de enige plek in de stad te zijn, waar het regenwater over een aanzienlijke lengte kan worden geborgen. Bovendien ligt hij net op de goede plaats (tussen hoog en laag), en er ontstaat zo een mooi groen/ blauw lint door de stad dat de stadsgracht weer van vers water voorziet.

De Dijkgraaf voert het water aan naar de singel. Het waterpeil van de Dijkgraaf ligt vrij diep. Dat kan niet meer ongedaan wor-den gemaakt omdat Noordwest anders wateroverlast krijgt. Daarom moet het water met een pompje worden opgepompt naar de Rooseveltsingel. Maar dat is het herstel van een stromend watersysteem in de hele stad wel waard!

Ten noorden van de stad kwelt in principe ruim voldoende water op om de Rooseveltsingel en de stadsgracht van water te voorzien. Alleen in zeer droge tijden bestaat het risico van onvoldoende toevoer van kwel-water. Daarvoor wordt de vijver in Noordwest ingericht als waterbuffer voor de singel. En als er dan nog te weinig water zou zijn, dan kan gedurende enkele dagen altijd nog het (schone) gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Bennekom worden gebruikt.

Het noordelijke deel van de singel ligt vrij hoog ten opzichte van de omgeving. Dit deel wordt met leem bekleed om te voorkomen dat het water in de bodem wegloopt. In dit brede noordelijke deel is voldoende ruimte om een brede oever met waterplanten en wandelpad aan te leggen.

Het midden- en zuidelijke deel worden gewoon ingegraven in de bodem; een leemlaag is hier niet nodig. Dat betekent overigens niet, dat de singel zal leiden tot verhoging van de grondwaterstand: uit onder-zoek blijkt dat daarvoor geen vrees hoeft te bestaan.


Groen

In het Voorlopig Ontwerp is niet alleen onderzocht dat er voldoende water is. Het gaat ook in op de vormgeving van weg, water en groen. Er zijn tekeningen en dwarsdoorsneden van het hele gebied gemaakt, waarop precies te zien valt hoe het worden moet.

De gemeente heeft de gezondheid van de bomen langs de weg onderzocht. Gezonde bomen blijven staan of worden verplaatst, slechte bomen worden vervangen, en waar nodig worden er nieuwe bomen bij geplant. In het noordelijk deel worden de bomen die nu in de middenberm staan verplaatst en komen verderop langs de singel te staan. Vooral in het zuidelijk deel van de Rooseveltweg gaat het slecht met de bomen, omdat ze te krap in de verharding staan. Hier komen forse en gezonde bomen voor in de plaats, die beter zullen worden geplant.

De struiken langs de Tarthorstweg worden weggehaald; enkele grotere bomen blijven staan. Dit vermindert de bladval en de stankoverlast in de Tarthorstsloot, en geeft de bewoners van de Tarthorst meer zon. Een stevige heg van een meter breed komt ervoor in de plaats. Dat is ook van belang voor de privacy van de bewoners. Het is de bedoeling om de riooloverstort op de Tarthorstsloot op te heffen. In ieder geval zal deze sloot op kortere termijn worden uitgebaggerd. Tegelijkertijd met de aanleg van de singel wordende binnenterreinen aangepakt van de flats die haaks op de Rooseveltweg staan. De gemeente en De Woningstichting zullen over de inrichting van deze binnenterreinen nog apart contact opnemen met de bewoners van deze flats.

Het zuidelijk deel van de Rooseveltweg is vrij smal. Om plaats te maken voor de singel, moeten de rijbanen naar buiten worden verschoven. Daardoor vervallen hier parkeerplaatsen. De gemeente laat daar op dit moment een speciaal een onderzoek naar doen naar de parkeeroverlast langs de Celebesstraat. Dit moet einde van dit jaar klaar zijn. De gemeente zal eerst een besluit nemen over de parkeergelegenheid voordat het zuidelijke deel van de Rooseveltsingel wordt aangelegd.


Verkeer

De verkeersveiligheid wordt verder vergroot door rotondes op de kruispunten met de Kennedyweg en de Van Uvenweg. Fietsers krijgen voorrang op de rotondes. De provincie heeft hiervoor al subsidie toegezegd aan de gemeente. De eerste rotonde kan daarom al dit jaar worden aangelegd, de tweede volgend jaar.

Bij de andere kruispunten komen bruggen, die met rode baksteen worden bekleed. Het gaat dan om de kruispunten met de Van Eckstraat/ Gravinnestraat en Javastraat. Deze bruggen zijn zo breed, dat vrachtwagens met oplegger hier kunnen afslaan. Ook bij de T-splitsingen met de Mulderweg en de Kampweg komen bruggen. Die worden iets kleiner, maar groot genoeg om vuilniswagens en hulpdiensten onbelemmerd toegang te geven. Tenslotte komen er nog twee voetgangersbruggen met asfaltplateaus en stoplichten bij de Tarthorst en de Ireneschool (Kampweg), en twee kleine en lage voetgangersbruggen bij Pomona-Asterstraat.

Het zuidelijk deel van de Rooseveltweg is smal. Voor de aanleg van het water is het noodzakelijk om de rijbanen naar buiten te schuiven, waardoor de langsparkeerplaatsen komen te vervallen. De gemeente onderzoekt op dit moment de parkeerdruk in de omgeving. Het parkeeronderzoek moet klaar zijn voordat het Voorlopig Ontwerp in december 2002 aan de raad wordt voorgelegd.

De rijweg is van zwart asfalt. Onderzoek wijst uit dat er geen toename plaatsvindt van de geluidhinder, als er voor het juiste type asfalt wordt gekozen.

Het plan stelt voor om de voet- en fietspaden flink te verbeteren en verfraaien. Voor de voetpaden kiest het plan voor een zandkleurige betonnen tegel in klein formaat 15 x 30 cm. Om qua kleur daarop aan te sluiten wil men de fietspaden uitvoeren in beige asfalt. Langs het noordelijk deel van de singel komt een voetpad.

Er komen lantaarnpalen met lampen aan twee kanten: een voor de rijweg en een voor de voet- en fietspaden.