Evitarea descărcărilor electrice în Munții Piatra Craiului

https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-meridionali/piatra-craiului/piatra-craiului-creasta-descrierea-parcurgerii/piatra-craiului-creasta-3-refugiul-ascutit---satul-dambovicioara

În 1973, în plină vară, prietenii mei de drumeție, Marta și Iosif Romok, împreună cu Agota, fetița lor, au plecat într-o tură în Piatra Craiului. Într-una din zile, vremea fiind „de ploaie”, Marta cu fetița au rămas la bază iar Romok s-a avântat spre creastă. La un moment dat, când era într-o zonă stâncoasă, s-a declanșat o ploaie cu tunete, fulgerele descărcându-se dezlănțuit în peretele de stâncă.

Stânca fiind udă, la fel și locul unde se adăpostea inginerul Romok, acesta a simțit la un moment dat tensiunea electrică creată și, dându-și seama de pericol, a scos din raniță hainele uscate (hanorac și pulover) și le-a așezat sub bocancii uzi, întrerupând astfel contactul cu stânca aflată sub tensiune. O întâmplare palpitantă, la care omul de munte, înțelegând fenomenul, a reacționat promt, corect, cu sânge rece. 

Sanda Nicolau (Cluj-Napoca)