Stejarul Unirii, la Horodnic de Jos, în Podișul Sucevei

Vasile Bouaru, Elena Chiraş, Cristi Băncescu (Rădăuţi) 

1

Cu ocazia unor evenimente din istoria ţării noastre au fost plantaţi arbori care au rămas celebri sau, sub unii dintre ei, s-au luat decizii importante. Am prezentat la https://sites.google.com/site/romanianatura63/home/carpatii-rasariteni/campia-moldovei/castanul-unirii-la-iasi-in-satul-visan un copac de care este legată o pagină a istoriei neamului nostru. Azi vă arătăm un stejar mai puţin cunoscut dar la fel de important, aflat în nordul ţării, în Bucovina.El se află în centrul satului Horodnic de Jos, la 8 km de orașul Rădăuţi dacă ne deplasăm mai întâi 6 km spre Putna lui Ştefan cel Mare apoi ne abatem pe drumul DC 46 doi kilometri. La mai puţin de 200 m înainte de intersecţia acestui drum cu drumul 46A, pe care se poate ajunge pe Dealul Colnic (https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/colnic-calugarita-vestigii-biserica-de-lemn-muntii-obcina-mare) zărim stejarul (foto 1). Observăm, pe lângă plăcuţa prinsă de el, că trunchiul se desparte în trei ramuri groase (foto 2). Pe plăcuţă scrie: "STEJARUL UNIRII, sădit în 1918, anul Marii Uniri, de studenții bucovineni din Cernăuți, membri ai Societății Arboroasa". (foto 3)

Am aflat că acum 100 de ani s-a luat iniţiativa ca în mai multe zone din Bucovina dar şi din ţară să se sădească copaci care să dăinuie peste veacuri. Şi acesta este unul care a rezistat vremurilor (foto 4). Coroana este înaltă şi bogată, trunchiul gros.

2

3

4

5

Stăm sub el, privim în sus şi ne gândim la un secol de istorie. Acum 100 de ani era un firav copăcel care a prins rădăcini puternice iar acum este înalt şi falnic (foto 5). Aşa cum s-au gândit şi cei care l-au plantat, trebuie ocrotit şi îngrijit mai departe, pentru generaţiile viitoare.