Peştera Fundata/ Valea Cetăţii, traseul amenajat, Munţii Postăvaru

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Mădălina Teodor (Bucureşti)


9 septembrie 2012. Asa cum este mentionat la, Pestera Fundata a fost amenajata pentru vizitare (vezi la harti de mari dimensiuni si descriere completa a cavitatii). Pestera se afla la 3,5 km amonte de localitatea Rasnov si la 1,5 km de cetatea Rasnov (vezi descrierea cetatii la), in vecinatatea drumului care duce la Poiana Brasov. Sunt suficiente indicatoare care sa ne conduca spre pestera.

Din drumul asfaltat se desprinde o alee care urca usor spre gura artificiala de acces in pestera iar pe partea stanga, cum urcam, mai sus decat aleea pe care suntem, se afla si o poteca amenajata, cu balustrada din lemn, pe care de asemenea se poate urca sau cobori.

Intrarea se vede in imaginea 1; in vecinatatea ei sunt panouri despre pestera sau lumea fascinanta a speologiei. Circuitul amenajat se desfasoara in zona Salii Mari (vezi harta la). O data trecuti de poarta metalica de acces depasim si un zid menit sa tina temperatura constanta in interiorul pesterii; urmam scarile, printr-o galerie ingusta (foto 3).  Deja se observa pe pereti scurgeri parietale (foto 4).  

Mai mergem putin pe aleea din fier (foto 5), admirand peretii (foto 6) si ajungem in Sala Mare, care ofera multe dintre atractiile unei pesteri.

1

3

4

5

6

7

Pe langa coloane, stalagmite si stalactite, se observa minunate gururi (foto 7).

8

Pentru a nu se schimba esential temperatura pesterii in urma vizitarii, aceasta este luminata cu leduri si nu cu becuri incandescente. Suntem atenti la depunerile de calcar care genereaza tot felul de forme (foto 8) si la concretiunile de pe pereti (foto 9). Se intalnesc pe aici scurgeri calcaroase, asemenea unor musuroaie (foto 10).  Ceva mai incolo, stalagmite izolate, mici, completeaza tabloul pesterii (foto 11).  Se intalnesc pe aici scurgeri calcaroase, asemenea unor musuroaie (foto 10).  Ceva mai incolo, stalagmite izolate, mici, completeaza tabloul pesterii (foto 11). Tavanul este ornat cu stalactite mai mari sau mai mici (foto 12). In imaginea 13 am surprins locul pe unde pestera continua (vezi punctul N de pe harta de la), dar vizitatorii nu au acces.                     

9

10

11

12

13

            Din acest loc, de unde am realizat imaginea 13, aleea artificiala revine spre iesire.