Peştera contelui Bethlen, în Subcarpaţii Transilvăneni

harta 1

Vasile Bouaru (Rădăuţi); participanţi: Ancuţa Tibu, Andrei Ionesi, Silvia Zaremba, Daniela Hrâncescu, Mirela Petrescu, Iulia Lucescu, Lavinia Şerban, Larisa Şerban


Satul Chiraleș se afla in judetul Bistrița-Năsăud, la circa 22 km de orasul Bistrita, pe DJ 151 sau la circa 19 km de orasul Beclean (vezi harta 1, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). In satul Chiraleș si-a trait o parte din viata contele Lajos Bethlen (1782-1867). El a construit un castel pe unul din dealurile din apropierea satului. Se spune ca acest castel era unul dintre cele mai frumoase din Transilvania, din vremea sa.

La baza dealului pe care a fost construit castelul se afla un mic abrupt, format din gresie. In acest abrupt se gasesc doua pesteri, destul de mari. Una dintre ele a fost marita artificial de contele Bethlen, timp de doi ani si jumatate, in sensul ca in interiorul ei contele si-a sapat camera mortuara. El a fost inmormântat in anul 1867, alaturi de sotia sa in pestera la care tinea foarte mult iar interiorul cavitatii a fost decorat cu diverse sculpturi mitice si cu câteva statui. In timpul primului razboi mondial pestera a fost devastata iar statuile au disparut. Castelul a fost demolat complet dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Pentru a explora imprejurimile satului Chirales am pornit la drum cu trenul, mai intai pâna in Beclean iar de acolo cu alt tren pana in localitatea Sieu-Magherus, aflata la 21 km distanta de Beclean, pe drumul E 576, inspre Bistrita (harta 1).

Din gara acestui sat si de pe partea opusa ei fata de calea ferata, parcurgem câteva sute de metri inapoi spre Beclean, pana intersectam un drum care duce intr-un sat aflat ceva mai la vest, Chintelnic. Ne inscriem pe acest drum si traversam aproape tot satul Chintelnic, pâna intersectam calea ferata care trece prin acest sat. De aici urmam calea ferata spre sud-vest, inspre tinta noastra, satul Chirales, aflat la aproape doi kilometri. Traversam, aproape de intrarea in satul Chirales, podul de cale ferata peste Râul Sieu (foto 1) (harta 2, extras din Alexandru Rosu - Geografia fizica a Romanaiei - Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980), un râu destul de mare si volburos, afluent al Somesului.

harta 2

                                                       1

Imediat cum traversam podul se observa undeva in partea dreapta intrarea in pestera, la poalele dealului pe care a fost construit castelul Bethlen (foto 2).

2

Mai parcurgem foarte putin si mai traversam un mic pod de cale ferata dupa care ajungem exact la iesirea din satul Chirales inspre satul Sirioara. Ne inscriem pe acest drum (foto 3) si imediat dupa curba la stânga care se vede in imagine se afla intrarea in pestera (foto 4).

                                                                   3

4

Parcurgem mai intai un tunel lung de aproape 8 m (foto 5) si apoi ne abatem spre dreapta fata de sensul de intrare, pe o alta galerie lunga de 5,7 m (foto 6). Aceasta ne scoate intr-o sala de forma eliptica, cu axa mare de 7,8 metri, axa mica de 5 m si inaltimea de 3,7 m. In partea dreapta, cum intram in aceasta sala, se afla o nisa unde erau niste statuete, acum disparute.

                                              5

6

In partea stânga insa observam multe ornamente sapate in piatra destul de moale, toate amintind de scopul pentru care a fost folosita pestera, anume de cavou. In foto 7, desi este putin degradata, se observa o sculptura a unui personaj celebru, cu o coasa in mâna. Imediat dupa aceasta sculptura se afla o usa sapata in peretele gros de gresie, usa care duce la mormântul propriuzis.

7

8

Deasupra intrarii am remarcat o alta sculptura care simbolizeaza o bufnita (foto 8). Chiar sub acesta bufnita se afla si o inscriptie (foto 9) care ne spune un an, 1818, probabil anul in care a fost construita aceasta camera mortuara.

Patrundem in camera (foto 10), unde imediat in partea dreapta se afla locul unde a fost unul dintre cele doua morminte de aici iar in partea stânga, in spatele unui zid din caramida (foto 11), cel de al doilea mormânt.   Facem o fotografie din acesta sala spre locul pe unde am intrat (foto 12).

vezi imagine la

9

10

11

12

Revenind in sala mare continuam parcursul spre o alta galerie, lunga de 3,26 metri, dupa care urmeaza o alta, ascendenta, lunga de 9 metri (foto 13). Aceasta ne scoate undeva mai sus, in peretele in care se afla pestera (foto 14).

                                                                 13

14

Iesirea are forma unei ogive cu inaltimea de aproape 2 m si o latime la baza de 1,5 m. Deasupra acestei ogive se afla câteva inscriptii dintre care una pe toata lungimea partii superioare de deasupra iesirii. In foto 15 este doar o portiune din acesta inscriptie. Apoi parcurgem pestera in sens invers. Afara, in partea dreapta fata de intrarea in pestera, se afla o nisa pe care o studiem (foto 16).

15

16

Foarte interesant este faptul ca pe peretele in care se afa pestera s-au semnat de-a lungul anilor multe personalitati locale, unele dintre aceste semnaturi fiind adevarate opere de arta. Am gasit undeva si o inscriptie a contelui Bethlen (foto 17).

17

18

Multe dintre aceste inscriptii sunt si cu mici blazoane si au forme rotunde sau dreptunghiulare (foto 18, 19).    Cercetam prin vegetatia care a acaparat partial micul abrupt din vecinatatea pesterii si mai descoperim un blazon, realizat artistic (foto 20). Daca stam cu fata la intrarea in pestera si ne deplasam câtiva metri spre stânga vom descoperi un loc cu multe inscriptii rotunde (foto 21). 

19

                                                         20

21

22

Dupa ce parasim aceasta pestera ne deplasam inapoi inspre Chirales si chiar inainte de a intra in sat, pe partea dreapta, in acelasi deal, observam printre niste tufe, o gaura destul de mare (foto 22).  Ne abatem pâna acolo si avem surpriza de a descoperi o grota de o interesanta forma elipsoidala (foto 23) cu axa mare de mai bine de 10 metri. Forma sa rotunjita si straturile care o alcatuiesc ne determina sa o studiem in detaliu (foto 24).

                                               23

24

Iesim de aici si urcam o panta foarte scurta pâna ajungem pe platoul unde a fost construit castelul Bethlen. Deasupra abruptului unde se afla cele doua pesteri se afla un platou destul de vast si câteva case. Nici urma de castelul de odinioara. De acolo facem o fotografie asupra micului sat Chirales (imaginea 25) precum si asupra caii ferate pe care ne-am deplasat pâna aici (foto 26).

                                                     25

26

In foto 26 se observa podul de cale ferata pe care l-am traversat iar in departare este satul Chintelic de unde ne-am abatut spre satul Chirales.