5. Etapele realizării unui site

Realizarea unui website

Site-ul este o colecţie de documente şi resurse, care au un obiectiv comun, cu subiecte legate între ele.

Realizarea unui website este o activitate care se desfăşoară pe o perioadă de timp şi care presupune parcurgerea următoarelor etape:

etapa 1. Planificarea site-ului;

etapa 2. Scrierea codului sursă a fiecărei pagini care întră în componenţa site-ului;

etapa 3. Verificarea site-ului;

etapa 4. Încărcarea paginilor web pe un server;

etapa 5. Promovarea site-ului;

etapa 6. Administrarea site-ului

1. Planificarea site-ului

a. Stabilirea tematicii site-ului

În cazul în care, de exemplu, dorim să realizăm site-ul liceului la care studiem, vom posta pe site doar informaţii legate de liceu, cum ar fi: localizarea instituţiei, dotarea şcolară, cadrele didactice care predau la liceul respectiv, activităţile şcolare şi extraşcolare desfăşurate de către elevii liceului, cercurile existente în liceu, situaţia şcolară la sfârşitul fiecărui an şcolar, ş.a.m.d., evitând afişarea pe site a informaţiilor legate de propria noastră persoană, de cercul nostru de prieteni, etc.

b. Stabilirea grupului ţintă

Având clar stabilit subiectul site-ului, putem să stabilim şi cui îi este adresat acesta. În primă pagină a site-ului vom menţiona eventual genul de vizitator căruia îi este adresat. Stabilim astfel categoria de vârstă (copii, adolescenţi, bătrâni), nivelul de studiu (liceu, facultate, doctorat), tipul de browser pe care-l pot folosi vizitatorii (Internet

Explorer, Opera, FireFox, etc). În primă pagină a site-ului putem scrie şi motivaţiile accesării site-ului (de exemplu, în cazul realizării site-ului liceului la care învăţăm, o accesare a acestuia ar duce la o bună informare a elevilor din ciclul gimnazial, pentru viitoarea lor orientare şcolară.

c. Stabilirea modului de organizare a informaţiei

În această etapă vom stabili: logo-ul site-ului, culoarea fundalului, culoarea şi dimensiunea fonturilor, culoarea legăturilor (link-urilor) vizitate/nevizitate, modul de navigare al vizitatorilor, organizarea conţinutului, numărul de nivele al site-ului. Logo-uleste o imagine de dimensiuni mici, reprezentativă pentru site. El va fi realizat cu un editor de imagini şi va fi utilizat pe toate paginile site-ului. Este bine să nu facem exces de culori şi să le folosim într-o combinaţie plăcută.

Pentru o localizare facilă a informaţiilor de către vizitator, este bine că informaţia să fie împărţită în unităţi informaţionale logice de mici dimensiuni. Modul de organizare a informaţiei dintr-un site determină de cele măi multe ori modul de organizare a instrumentelor de navigare puse la dispoziţia utilizatorului. Un element important în arhitectura unui site este meniul. El ghidează vizitatorul prin paginile site-ului.

Este indicat că fişierele să aibă o dimensiune mică, sub 20 KB. Aceasta duce la încărcarea paginii într-un timp măi scurt.

Fişierele grafice este bine să nu abunde, deoarece acestea au dimensiuni mări.

2. Scrierea codului sursă a fiecărei pagini care întră în componenţa site-ului

Când scriem codul sursă al fiecărei pagini, este bine să evităm etichetele de închidere care nu sunt obligatorii (de exemplu: </li>, </br>, etc).

Imaginile este îndicat a fi utilizate cu moderaţie, pentru a evita supraîncărcarea paginii web care le conţine.

3. Verificarea site-ului

Site-ul înainte de a fi încărcat, trebuie verificat, trebuie testat. Vom realiza testarea să cu diferite navigatoare, ştiut fiind faptul că nu toate acceptă unele etichete

După încărcare site-ului, vom face din nou verificarea acestuia. O testare gratuită o putem realiza la www.netmechanic.com . Aici putem afla dimensiunea reală a paginilor noastre, erorile din cadrul fişierelor ce compun site-ul nostru.

4. Încărcarea paginilor web pe un server

Operaţia de încărcare a fişierelor de pe calculatorul nostru pe un server, se numeşte upload. După efectuarea acestei operaţii, fişierele vor fi vizibile pentru cei care vizitează respectivul site. Pentru realizarea upload-ului, vom utiliza clientul FTP pus de server la dispoziţia noastră, său putem utiliza un alt client FTP. Cu ajutorul clienţior FTP, vom realiza şi actualizarea site-ului.

FTP Commander este gratuit, are o interfaţă prietenoasă, putându-l folosi cu succes.

Putem găsi şi alţi clienţi FTP, căutând pe google „find FTP client download”. În cazul site-ului geociţies.yahoo.com putem realiza încărcare fişierelor şi prin clientul FTP pus la dispoziţie, dar şi prin intermediul unui alt client FTP.

5. Promovarea site-ului

Promovarea site-ului prin bannere publicitare şi poşta electronică, constituie o metoda eficientă în creşterea traficului de acces la site-ul respectiv.

Un prim pas în promovarea unui site este înregistrarea lui pe cele măi importante motoare de căutare : AltaVista, Yahoo,Google, Înfoseek, Lycoms, Metacrawler, WebCrawler, Goto, Mamma , acestea fiind în general primele locuri către care se îndreaptă utilizatorii când căută ceva pe Internet.

6. Administrarea site-ului

Urmează ultimă etapă şi anume aceea de întreţinere şi de administrare a site-ului. Acesta trebuie să conţină informaţii

corecte şi permanent actualizate.

Administrarea şi întreţinerea site-ului presupune efectuarea următoarelor operaţii:

- actualizarea / modificarea paginilor web;

- modificarea designului site-ului în funcţie de noile necesităţi;

- administrarea bazelor de date;