Kasvatusjärjestelmä

Polar Fretit ry on aloittava yhdistys, joka kuitenkin haluaa alusta lähtien panostaa sekä lemmikki- että kasvatustoimintaan. Yhdistyksellä on kasvatusjärjestelmä, jonka kehitysvälineenä on sertifiointijärjestelmä. Kasvatusjärjestelmän tarkoitus on luoda Suomeen luotettavampi kasvatussysteemi sekä kannustaa kasvattajia kehittämään ja ylläpitämään tietotasoaan. Kasvatusjärjestelmä edistää virallista ja eettistä kasvattamista, ylläpitää kasvattajalistaa ja -rekisteriä ja päivittää kasvattajalle hyödyllisiä artikkeleita Polar Fretit yhdistyksen kotisivuille ja kasvattajille suunnatuilla tiedotteilla tai koulutustilaisuuksilla. Koska kasvatus on jatkuvasti kehittyvä ja aikaansa seuraava prosessi, ilmoitetaan vuosittain kasvatusjärjestelmän tilannekatsaus Polar Fretit ry:n virallisessa vuosikokouksessa.

Kasvattajien sertifioinnin avulla pyritään turvaamaan myös ostajan asema siten, että ostaja voi olla varma kasvattajan pätevyydestä. Sertifioidulla kasvattajalla on tavallista enemmän painoarvoa verrattuna kasvattajaan, joka pennuttaa yksinään. Haluamme, että ostaja voi hankkia pentunsa taholta, joka on todistanut toimintansa luotettavuuden yhdistykselle. Tahdomme edesauttaa sitä, että kasvattaja omilla teoillaan ja tarjoamilla oloillaan auttaa omalta osaltaan rakentamaan mahdollisimman hyvän, terveen ja turvallisen elämän alun kasvateilleen. Näin pennun ostajalla on paremmat lähtökohdat uuden fretin kanssa, ja pentu elää todennäköisemmin onnellisemman elämän.

Polar Fretit ry painottaa, että myös kasvattajalistan ulkopuolelta löytyy päteviä kasvattajia. Yhdistys haluaa kuitenkin muistuttaa, että aina löytyy tahoja, jotka käyttävät kauppa mahdollisuuksien parantamiseksi kasvattajan titteliä täyttämättä todellisuudessa kasvattajan määritelmää.

Kuka tahansa voi teettää pentuja, mutta tavallisen pennuttamisen ja kasvattamisen välillä on joitakin eroja. Satunnainen pennuttaja ei yleensä pyri mihinkään tiettyyn suuntaan, eikä hänelle ole suurta merkitystä, minkälaiset fretit tuottavat jälkeläisiä. Kasvattajalla tulee puolestaan olla selkeä positiivinen suunta, johon pyrkiä. Keskeisiä tavoitteita kasvattamisessa on ulkomuodon säilyttäminen, geneettisen monimuotoisuuden vaaliminen, terveydellinen kohentaminen ja perinnöllisten sairauksien tai vikojen ehkäiseminen.

Kasvattajan ehdoton velvollisuus on ottaa huolellisesti selvää fretistä, sen sairauksista, oikeasta ruokinnasta, genetiikasta ja pyrkiä takaamaan mahdollisimman luonnonmukaiset olot sekä ympäristö, jossa fretti voi toteuttaa itseään. Satunnaisella pennuttajalla on harvoin merkitystä sillä, miten jokin mutaatio vaikuttaa fretteihin. Kasvattajalle on taas erityisen tärkeää tiedostaa, miten yleinen periytyminen toimii, minkälaisia geenejä yhdistämällä fretit säilyttävät terveytensä ja millaisella yhdistelmällä voidaan pahimmillaan heikentää linjan terveyttä radikaalisti.

Suomessa on käytössä frettistandardi, jonka on laatinut Suomen Frettiliitto ry. Kasvattajan tulee ottaa kasvatustyöhönsä mukaan sellaisia frettejä ja jälkeläisiä, jotka täyttävät standardit erityisen hyvin. Kasvattajan on tiedostettava erityisvaatimukset ja yleisluonne, sekä osattava käyttäytyä frettejä kohtaan sen mukaisesti, sillä väärin kohdeltuna eläimelle voi kehittyä erilaisia käytöshäiriöitä. Kasvattajalla tulee olla tarpeeksi pitkä kokemus useammasta fretistä mahdollisimman laajan ymmärryksen ja käytännön kokemuksen takaamiseksi.