Tervetuloa Värisivuille!

 
Olet saapunut espanjanvesikoirien värejä ja värien periytymistä käsittelevällä sivustolle. Sivuston tarkoitus on tarjota rodusta kiinnostuneille koiran väreihin ja niiden perinnöllisyyteen liittyvää tietoa yhdestä paikasta, suomeksi kerrottuna ja lisäksi suoraan perroihin sovellettuna. Samat perinnöllisyyden lainalaisuudet pätevät kaikkiin koiriin ja sopivissa yhteyksissä olenkin käyttänyt esimerkkeinä myös muunrotuisten värityksiä. Perrojen tapauksessa värityksen ilmenemiseen vaikuttaa karvanlaatu, joten jotkut värityksistä voivat sileäkarvaisilla koirilla näyttäytyä erilaisena.

Espanjanvesikoiran värikirjo saattaa yllättää rotua tuntevankin. Jotkut väritykset rotumääritelmä sulkee hyväksyttyjen ulkopuolelle, ja viittaan välillä teksteissäni rotumääritelmään. Laaja värivalikoima pitäisi silti mielestäni nähdä vahvuutena, merkkinä säilyttämisen arvoisesta heterotsygotiasta, eikä niinkään pois kitkettävänä vikana. Kuitenkin rodussamme on värityksiä, joilla saattaa olla merkitystä koiran terveyden kannalta. Tarkoituksenani on jakaa asiallista tietoa myös niistä.

Jos kasvattaja haluaa hyödyntää
välittämääni tietoa jalostusvalinnoissaan, toivon että värien periytymisen perusteiden tunteminen auttaa tekemään järkeviä ratkaisuja. Olen parhaani mukaan yrittänyt jakaa tarkinta ja ajankohtaisinta tietoa, mutta haluan myös korostaa, että joidenkin ominaisuuksien periytymisestä on toistaiseksi olemassa vasta teorioita, ja että uutta tietoa tältä saralta tulee jatkuvasti.

Lähteistäni tärkein on ollut Liisa Sarakontu ja hänen kirjoituksensa. Sarakontu ylläpitää Lemmikkipalstat-
keskustelufoorumin Genetiikka ja jalostus -palstaa. Muita käyttämiäni lähteitä löytyy Linkkejä-osiosta. Otan mielelläni lukijoilta vastaan kommentteja ja kaikenlaisia korjausehdotuksia! Minuun saa parhaiten yhteyden sähköpostitse, osoite alempana.

Sivuston vahvuus on mielestäni laajassa kuvastossa, jota yritän laajentaa entisestään. Tekstejä tai kuvia ei saa kopioida ilman lupaa! Jos kuvaajaa ei mainita erikseen, kuvien oikeudet kuuluvat minulle, tai kuvaaja ei ole halunnut nimeään esille. Arvostan todella jokaisen koiransa kuvien julkaisuun luvan antaneen halua ja rohkeuttakin osallistua tähän vaatimattomaan projektiini, suuri kiitos teille kaikille! Toivon, että lukijatkin voivat antaa avoimuudelle arvoa. Otan mielelläni jatkossakin vastaan lisää kuvia kaiken värisistä espanjanvesikoirista.

Antoisia lukuhetkiä toivottaen,
Maija Ojala
ojala.maija [ät] gmail.comSanna Kittamaa                                              

Comments