Astrostatistisk temakveld

Post date: Jan 17, 2016 6:00:06 PM

4. november var det tid for høstens temakveld i regi av Norsk statistisk forening, avdeling Oslo. Denne gangen hadde vi invitert to astrofysikere ved institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til å prate om bruk av statistikk og "big data" innenfor deres fagfelt. Tradisjonen tro ble det servert pizza til de oppmøtte.

Først ut var postdoc Signe Riemer-Sørensen. Signe, som tidligere på dagen pratet om "Astronomic data" under Big Insights onsdagslunsj, fortsatte litt i samme sporet med et innholdsrikt og spennende foredrag om opprinnelsen og bruken av de store datamengdene hun jobber med. Hun ga virkelig "lang MCMC-kjøring" et nytt ansikt ved å vise til en 170 000 CPU-timer lang MCMC-kjøring som har stått å kvernet tall i 2 år...

Etter noen korte spørsmål tok seniorforsker Håkon Dahle over. Han ga en utmerket introduksjon til bøyning av lys, gravitasjonslinser og utfordringer knyttet til (databaserte) studier av disse. Til slutt ble det tid til en god spørsmålsrunde fra salen.

Takk til begge foredragsholderne for flotte og interessante foredrag, og tilhørerne for oppmøtet. Vi håper å kunne invitere til en ny spennende temakveld til våren.