Nyheter

Takk til alle som har bidratt

posted Nov 6, 2017, 2:29 AM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Nov 6, 2017, 2:31 AM ]

Vi i Osloavdelingen til norsk statistisk forening, som stod for å arrangere det 19. norske statistikermøtet ønsker å takke alle som bidro til å gjøre møtet så bra som det ble. For slider fra møtet og øvrig informasjon, se nsm19.norskstatistiskforening.no.


Temakveld om representative utvalg

posted Nov 27, 2016, 4:59 AM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Nov 27, 2016, 6:30 AM ]

Tirsdag 22. november stod årets andre temakveld for tur. Denne gangen hadde vi prøvd å tenke litt nytt både i form av foredragsholder og tilhørere. Vi hadde invitert Pernille Vermedahl Høgh fra markedsundersøkelsesbyrået Norstat til å prate om representative utvalg, utvalgsstørrelser, og relaterte tema. I tillegg til å invitere våre egne medlemmer, og de kjente statistikkmiljøene rundt Oslo, forsøkte vi denne gangen å få med flere og nå ut til et enda bredere publikum ved å invitere også gjennom Oslo Data Science Meetup, noe som fungerte meget godt. På sedvanlig vis started vi med pizzaservering før vi gikk over til selve foredraget.


Det var meget godt oppmøte til foredraget med over 50 fremmøtte, så det var tydelig at temaet vakte interesse. Spesielt gledelig var det å se så mange nye ansikter. Det gode oppmøtet kan nok delvis tilegnes det nylige amerikanske valget. Pernille hadde nemlig valgt å knytte deler av foredraget til de feilslåtte prognosene i forkant av det amerikanske valget, til stor interesse blant de fremmøtte. Dette  genererte en rekke spørsmål og en god diskusjon rundt hva som egentlig var årsaken til feilene som ble begått.


Det var ikke bare tematikken rundt det amerikanske valget som vakte interesse. Også når Pernille fortalte om oppsett av spørreundersøkeler (som vi nå har lært at aldri bør være lenger enn 8 minutter!), spørsmålsrekkefølge, sampling bias, non-response bias, responsrater, og webpanel var diskusjonsiveren stor blant de oppmøtte. Det er nok mange år siden vi har hatt en temakveld som har generert like mange spørsmål som denne -- og det er selvsagt svært gledelig!

Takk til de oppmøtte, og spesielt Pernille Vermedahl Høgh for et informativt og godt foredrag.

Astrostatistisk temakveld

posted Jan 17, 2016, 10:00 AM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Jan 17, 2016, 10:02 AM ]

4. november var det tid for høstens temakveld i regi av Norsk statistisk forening, avdeling Oslo. Denne gangen hadde vi invitert to astrofysikere ved institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til å prate om bruk av statistikk og "big data" innenfor deres fagfelt. Tradisjonen tro ble det servert pizza til de oppmøtte.


Først ut var postdoc Signe Riemer-Sørensen. Signe, som tidligere på dagen pratet om "Astronomic data" under Big Insights onsdagslunsj, fortsatte litt i samme sporet med et innholdsrikt og spennende foredrag om opprinnelsen og bruken av de store datamengdene hun jobber med. Hun ga virkelig "lang MCMC-kjøring" et nytt ansikt ved å vise til en 170 000 CPU-timer lang MCMC-kjøring som har stått å kvernet tall i 2 år...  


Etter noen korte spørsmål tok seniorforsker Håkon Dahle over. Han ga en utmerket introduksjon til bøyning av lys, gravitasjonslinser og utfordringer knyttet til (databaserte) studier av disse. Til slutt ble det tid til en god spørsmålsrunde fra salen.

Takk til begge foredragsholderne for flotte og interessante foredrag, og tilhørerne for oppmøtet. Vi håper å kunne invitere til en ny spennende temakveld til våren.

Temakveld Ebola og årsmøte 12. mai

posted Jul 4, 2015, 12:32 PM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Jul 4, 2015, 12:39 PM ]

12. mai inviterte vi i Osloavdelingen til temakveld om Ebola med innlagt årsmøte. Siden det var et helt år siden forrige temakveld så klinket vi til med to foredragsholdere. 

Først fortalte Tor Gjøen (seksjon for farmasøytisk biovitenskap, UiO) 
generelt om Ebola, hvordan den smitter, hva slags symptomer man får, hvilke behandlinger som er tilgjenglige og utfordringer i forhold til det. Det ble også pekt på hvorfor utbruddet i Vest-Afrika ifjor fikk helt andre dimensjoer enn tidligere utbrudd av viruset. 

Birgitte Freiesleben de Blasio (avdeling for biostatistikk, UiO og Folkehelseinstituttet) tok så over ballen. Hun fortalte om matematiske/statistiske modeller for modellering av utbruddet, og de mange utfordringene knyttet til bruk av slike. Disse relaterte seg både til data (tilgjengelighet, rapportering og nøyaktighet) samt de mange faktorene som kan påvirke spredningen av sykdommen.

Birgitte forteller om modellering av Ebolautbrudd for over 30 oppmøtte

Etter de to foredragene ble det avholdt et kort årsmøte. Hovedtemaet her var valg av nytt styre i Osloavdelingen. Her ble Marie Lilleborge valgt til ny leder, Kristoffer Herland Hellton til kasserer, Torgeir Børresen til sekretær, Martin Jullum til web-ansvarlig, samt Nathalie Støer og Olav Nikolai Breivik som styremedlemmer.

Takk til begge foredragsholderne for flotte og interessante foredrag, samt det gamle styre for to gode år.

Temakveld 5. mai

posted May 6, 2014, 1:10 AM by Norsk Statistisk Forening

Over 30 statistikerhoder møtte opp på vårens temakveld for å høre professor Thore Egelands foredrag "Rødvin, farskap og katastrofer". Tittelen på foredraget var av det spenstige slaget -- og det var sannelig også foredraget! Thore åpnet det hele med en introduksjon på formen 20^2: 20 slider der det automatisk ble skiftet til neste slide etter 20 sekunder. Det gikk som en lek og på 6 minutter og 40 sekunder hadde Thore knyttet rødvin, farskap og katastrofer sammen. Etter den kvikke innledningen bar det over i diskusjon rundt forskjellene på bevisførsel basert på frekvenser i populasjonen i USA (RMNE= Random Man Not Excluded) og i Europa (LR=Likelihood ratios). Dette var også hovedtemaet i foredraget, som så ut til å interessere de fremmøte i stor grad.

https://lh4.googleusercontent.com/-VGLWyH6wn9c/U2f04eluruI/AAAAAAAAJMM/MHr3lnPJmA0/w967-h725-no/IMG_20140505_173945.jpg 
Hva er hovedgrunnen til at DNA er et så fantastisk mye bedre bevis enn 
øvrige typer kjennetegn hos mennsker? Jo, uavhengigheten!


Vi takker Thore Egeland for et meget flott foredrag. Takk også til alle som møtte opp for å høre på og spise opp den bestilte pizzaen.

Markering for Sverdrupprisvinner Nils Lid Hjort

posted Dec 25, 2013, 11:29 AM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Dec 25, 2013, 12:24 PM ]

15. Oktober avholdt Norsk statistisk forening, avdeling Oslo markering for Sverdrupprisvinner Nils Lid Hjort. 

Det hele startet med servering av kake og kaffe, etterfulgt av noen kloke ord fra Arnoldo Frigessi om både Sverdrup selv og noen av Nils sine mange bidrag til faget, der "loose ends", "dubious formulations" and "leaves something to be desired" fikk nye positive betydninger. Som selve finalen holdt Nils selv et fyldig foredrag om "Distributions of Confidence" med en god blanding av teori og eksempler til stor begeistring blant de 48 statistikerhodene som hadde møtt opp. 

Norsk statistisk forening gratulerer Nils Lid Hjort med prisen! Noen bilder nedenfor. 

    


Temakveld 8. oktober

posted Dec 24, 2013, 8:12 AM by Norsk Statistisk Forening   [ updated Dec 25, 2013, 9:07 AM ]

Det var god oppslutning, god pizza og et godt foredrag på temakvelden 8.oktober der Anders Løland og Clara Cecilie Günther fortalte om deres prediksjon av utfallet av høstens stortingsvalg. Med entusiastiske foredragsholdere og mange gode spørsmål fra publikum ble det stor suksess. NSF Oslo takker både foredragsholderne og de som møtte opp for en fin kveld. Noen bilder nedenfor.

1-7 of 7