Norrbyn där trivs vi!

Vad är på gång i Norrbyn

Skidspåren - känd dragning - Åsen 2,8 km/ 6 april -Torbjörns 7,1 km +3,4 km/ 30 mars  


Måndag 15 April 18:00 Möte om Utegymmet.

Onsdag 24 April 19:00 - 20:30 Studiecirkeln ”Norrbyn Förr och Nu”.

Nästa den 15 maj.

Tisdag 30 april Valborg i Norrbyn mer info senare.

Onsdag 15 maj 17:30 - 18:00 Bokbussen kommer till Norrbyn 

Onsdag 22 Maj Sopplunch mer info senare.

12 april – Förr och Nu. Ett 30 tal personer dök upp när studiecirkeln bjöd in till öppet möte där Rolf Eriksson från Kråken pratade om hur fisket har bedrivits i Norrbyn och Kråken förr i tiden. 

sopplunchen den 11:e bjöds det på en god rödbetssoppa, denna gången kom drygt 20 personer.

Foto 240325 

28 mars – Köksrenoveringen är nu klar. Bänkar och skåp är på plats. Bra jobbat ni som gjort det! Här finns fler bilder.

Utegym - Vi har haft ett styrelsemöte och diskuterat frågan om ett utegym i Norrbyn. Finns det fortfarande ett intresse för att bygga ett utegym? För att gå vidare kallar vi till ett möte den 7 april kl 18:00 på Träffpunkten. Vi kommer att diskutera vad som i så fall kommer att ingå i gymmet, och hur vi fixar det med bygget. En fråga som kom upp på mötet var om hur de olika maskinerna som finns i gymmet skall användas. Om det finns intresse, kan vi försöka att ordna med någon som kommer och går igenom utrustningen och ge några tips om träning?

Förr och Nu – Den 10 april bjuder studiecirkeln in till allmänt möte. Dom kommer att prata lite om hur långt de kommit. Till mötet har Rolf Eriksson bjudits in för att prata om hur fisket har bedrivits i Norrbyn och Kråken förr i tiden.

Valborg - Sen så är våren på gång och i och med det närmar vi oss Valborg! Ska vi fira Valborg i Norrbyn? För att det ska bli av behövs det några som tar tag i det och styr upp kvällen! Dom som alltid gjort det börjar tappa sugen. Så kan och vill du hjälpa till på Valborg? Hör av dig till Ingela.

 15 marsNu händer det saker på Träffpunkten!  Alf J, Per F, Lena J och Christina E har börjat med renoveringen av köket. En begagnad storköksdiskmaskin och en ny spis är inköpta. Flera köksskåp har donerats av en medlem och håller på att monteras. Arbetet beräknas vara klart i slutet av nästa vecka. Stort TACK till dom som gör jobbet.

Nu är det dags att betala in medlemsavgiften för 2024 som är 200 kr per familj. Betalningsinformation här.

För de medlemmar som tänker nyttja gymmet tillkommer 500 kr/person och 900 kr/familj. Gymavgiften betalas senast 31 maj för tiden 24-06-01--25-05-31.

16 februari – Nu har Intresseföreningen haft årsmöte. På mötet deltog 24 medlemmar och styrelsen fick godkänt, inga förändringar i styrelsens sammansättning.

30 000 kr avsattes till inköp av diskmaskin och upprustning av köket. Alf J, Per F och Christina E kommer att jobba med renoveringen under tiden 11 till 22 mars.

Torbjörn R talade om att det finns en grupp bybor som undersöker möjligheten om att få muddra i byviken. I samband med det göra en upprustning av bryggor och båthus runt viken. För att göra detta krävs det tillstånd och pengar, vi får se hur de lyckas.

Torbjörn R har justerat dragningen av skidspåret han drar upp. Hela spåret mäter 10,5 km med mycket fin skidåkning i öppen terräng. Karta på hur spåret går hittar du här.

Den 14 februari ordnade Lena J och Christina E ännu en uppskattad sopplunch, 24 personer kom och fick njuta av en utsökt kycklingsoppa i trevligt sällskap. De planerar för två tillfällen till under våren ( 11 april och 22 maj ).

 

27 Januari - Årsmötet kommer den 11 februari, vad händer då? Ja, förutom de vanliga som redovisning av förra året och val av ledamöter har vi några övriga punkter att diskutera. Kom och säg din mening.

26 December - Full fart på isbanan! Nu går det bra att åka på isbanan och Torbjörn har dragit spåret så passa på att åka. Tyvärr är spåret på Åsen inte det bästa nu, det är någon som kört skoter efter spåret och Kurt som brukar fixa det är borta några veckor. Spårkallen finns vid "skidladan" om någon vill dra upp spåret.

18 December - Julen "står för dörren!" trots det går det att ta sig ut. Ulrik jobbar med isbanan, delar av den är åkbar, men det är en del knölar på ena halvan. Intresseföreningen sökte om hållbar sponsring av Umeå Energi och fick beviljat 5000 kr som motsvarar kostnaden för el och vatten till isbanan. Tack Umeå Energi!

Intresseförening har också köpt in nya bordtennisracketar till Träffpunkten. Då blir det trevligare för barnen att spela.

God Jul och Gott Nytt År 

7 december - Skidspåret på åsen har nu dragits upp av Kurt, bara att åka.

1 december - Helen Nilsson över ansvaret för bokningar av Träffpunkten.

24 november - Sidan "Norrbyn Förr och Nu" har fått en uppdatering .Vad vill vi veta om ditt hus. 

10 november – Höstmörkret har lagt sig över byn! Trots det har det hänt en del trevliga saker här i Norrbyn.

Städdagen - Den 15 oktober var det ett gäng bybor som träffades och fixade det som behövdes inför vintern.

Spökfesten som Emma E ordnade för de unga i byn var mycket uppskattat av både barn och deras föräldrar. Tack Emma för arrangemanget.

Sopplunchen den 8 november bjöd Christina E och Lena J på en utsökt Broccolisoppa ( jag tror alla 25 som var där håller med mig ). Länk till receptet här. Efter lunchen fick vi en föreläsning om Framtidsfullmakt och Testamente som Intresseföreningen stod för. Lena och Christina har även bjudit in till en Julbuffé den 6 december.

Utegymmet - Tyvärr var det allt för få som kom den 9 november, för att planera hur vi ska gå vidare med genomförandet. Två tappra och tvä från styrelsen, det räcker inte för att det ska bli av att bygga ett utegym i Norrbyn.

Köket i Träffpunkten – Diskmaskinen är trasig, kostnaden är för stor för att styrelsen kan besluta om det, det krävs ett årsmötesbeslut. En fråga är? Sak vi försöka göra en större renovering av köket samtidigt? Det är ju inte i det bästa skicket nu.

Pulkabacken – Planerna på att anlägga en pulkabacke vid Träffpunkten finns fortfarande. Det har grävts ned rör för att kunna sätta upp en belysningsstolpe. Men det behövs fortfarande en del röjning för att det ska bli åkbart.

2 oktober – Plogpinnarna är uppsatta efter vägen, så var den här sommaren förbi!

Studiecirkeln ”Norrbyn Förr och Nu” har haft sin första träff för hösten och fortsätter att samla in information om forna tider och vad som hänt här i Norrbyn. Vill du hjälpa gruppen och bidra med historien om ditt hus så är vi intresserade att få mer information. Skriv det du vet om ditt hus, om du inte vill skriva själv kan säkert någon i gruppen hjälpa dig. Och komihåg att alla är välkomna att delta.

Sopplunch - Den 26 september hade Christina E och Lena J en sopplunch för ett 20 tal daglediga bybor. Det fans vissa önskemål om att bjuda in någon att föreläsa om framtidsfullmakt vid nästa lunch, som blir den 8 november. Styrelsen har beslutat att i så fall stå för kostnaden.

Grillplatsen efter skidspåret – Nytt vindskydd är nu uppsatt. Stort TACK till de som fixade den.

Skidladan – Jobbet där är påbörjat. Ladan visade sig vara i så dåligt skick att den revs helt och vi fick börja om från början.

Utegymmet - En första träff torsdag 9 november, kl 19:00 på Träffpunkten för att planera hur vi ska gå vidare med planering och genomförandet.

Pulkabacken – Planerna på att anlägga en pulkabacke vid Träffpunkten finns fortfarande. Det behövs en del markplanering (stubbröjning, utjämning) för att det ska bli åkbart.

Städdagen - Söndag 15 oktober kl 10-12. Det finns ett antal saker runt om i byn som borde fixas innan vintern kommer. Styrelsen tänkt att vi kan hjälpas åt med detta.

Luciafirande? - Det har tidigare varit ett återkommande arrangemang att vi firar Lucia med fika och luciatåg med barnen i Norrbyn. Dom som har hållit i detta innan pandemin har nu barn som vuxit upp. Därför söker vi några nya som vill ta över arrangemanget. Intresserad? Hör av dig till styrelsen!

15 augusti – Hösten närmar sig nu! Det har ju inte hänt så mycket här i Norrbyn under sommaren, men det rör på sig med vissa av sommarens projekt.


Det är några som jobbar på med ”skidladan”.


När det gäller grillplatsen vid skidspåret så är den gamla och ruttna nu borta! Den nya är beställd och kommer att levereras i början av september. När den kommer är det några som lovat ställa upp och hjälpa till med montering och behandling av den.  Christina Evaldsson håller i detta projekt.


Angående att bygga ett utegym i Norrbyn har det inte hänt mycket, så för att det ska bli av måste vi få några som är beredda att ställa upp med planeringen. Var ska det byggas? Vad ska ingå i utegymmet? När ska det byggas! ( bidrag 31 500 kr beviljat av kommunen ).


Inget har hänt med pulkabacken vid Träffpunkten ännu.

Ulrik håller i samtliga projekt, som kontakta honom om du har frågor eller vill hjälpa till med något av projekten.

Det är glädjande att så många betalt medlemsavgiften detta år, 112 st familjer och 28 av dom tänker även nyttja vårat gym. Till sist kom i håg att studiecirkeln ”Norrbyn Förr och Nu” gör en omstart den 13 september, även om du inte varit med tidigare är du välkommen att vara med.

Glad Midsommar !

20 Juni – Det var ett uppskattat firande med många trevliga aktiviteter under dagen och en fin middag när Intresseföreningen firade 40 år! Många kom och det blev en trevlig dag tillsammans.

Sen har sommarvärmen kommit och med den har Lupinerna börjat blomma. Det är flera som redan börjat bekämpa här i byn, en eloge till de som klipper bort Lupinerna!

Sen har vi sommarens projekt. Vindskyddet efter skidspåret som vi tänkt renovera är i ett sådant skick att vi beslutat att köpa in ett helt nytt (se bilden). Renoveringen av ”skidladan” är påbörjat och det är några som jobbar med den.

Byte av belysningen på isbanan har ännu inte kommit igång. Planering och byggandet av utegymmet och pulkabacke har ännu ej startat, så vill du hjälpa till med planering och byggandet hör av dig till Ulrik.

2 juni - Nu har  vi gjort vår städdag för våren så nu kan sommaren komma. Vi får se fram mot den 11 juni då vi kommer fira att Intresseföreningen funnits i mer än 40 år! Det firas med diverse aktiviteter under dagen. 

Sedan vill jag påminna om at vi fått en del bidrag av Umeå kommun till sommarns projekt.  Till ett utegym som många var intresserade får vi 31 500 kr, renovering av grillplatsen på åsen 13 000 kr, pulkabacke vid Träffpunkten 12 500 kr, till att renovera skidladan 31 500 kr, byte av armaturer vid isbanan 6 000 kr. 

Här kommer det att behövas en hel del ideellt arbete. Är du villig att hjälpa till maila eller kontakta Ulrik. Pengarna får vi efter sommaren för de kostnader vi haft för att fixa projekten.

23 maj – Har du också fått stenskott nu när vägen mellan Norrbyn och Hörnefors ”lagas”? Fick detta av Ingela igår.

Imorse på väg till jobbet fick jag tre😲 rejäla stenskott av vägåtgärderna. Ringde trafikverket (0771-921 921) för att höra hur länge detta grussprättande ska pågå. 31 maj sa de att de skulle vara klara. Och att de hade börjat 15 maj. Redan 12 maj fick jag ett stenskott på den andra bilen, så då vet jag att de hade påbörjat åtgärderna. Har försökt cykla till jobbet istället några dagar när det stämt, men det var då inte bättre att få stenskotten direkt på sig😖. Hon som tog emot mitt samtal skulle föra mina synpunkter vidare, och hon sa att det är viktigt att alla som fått och får stenskott av detta anmäler det och gärna även ringer in och påtalar hur åtgärderna upplevs."

Tfn 0771 291291 och vägen heter 514. Blankett för skadeanmälan finns på trafikverkets hemsida.  Begäran om skadestånd - www.trafikverket.se

Foto: 15 maj -23   Roland Nordin

17 maj - Vitsipporna blommar och värmen börjar komma, sommaren är på väg! HÄRLIGT.

  Studiecirkeln "Norrbyn Förr och Nu" tänkte visa alla bybor den 24 maj vad vårt arbete gett hittills. Vi har börjat att ta reda på historien om våra egna hus, när byggdes det? vilka har bott där? Sen har några av oss gått vidare och gjort en sammanställning på några av de verksamheter som funnits här i Norrbyn. 

Nu finns protokollet från årsmötet att läsa här på hemsidan. Sen är det tid att betala medlemsavgiften för 2023 för er som inte redan gjort det.

2 maj - Nu har vi firat in våren! Men kylan ligger kvar.  Brasan brann och vi var många (ca 100 personer) som njöt av samvaron, fikat och korven. Detta trots att Modo samtidigt spelade till sig en plats i SHL! Stort tack till Ingela och Bettan som såg till att allt fungerade.

16 april - Nu är det klart! Några frivilliga har sagt att de kan hjälpa till med ett firande av Valborgsmässoafton i Norrbyn. Vi träffs på Träffpunkten där en brasa håller på att byggas. Vi sjunger in våren tillsamman (så att snön inte törs ligga kvar!) Brasan tänds 19:30. Det kommer att serveras kaffe, saft, bullar och korv att grilla för den som vill. 

31 mars - Det var i onsdags som Lena och Christina bjöd på sopplunch i Träffpunkten. Ett evenemang som var mycket uppskattat av alla 17 som var där. Det är så roligt när man får träffas och umgås med trevliga bybor och den gröna ärtsoppan som serverades smakade helt förträffligt. Det var så trevligt att det finns planer på att göra det fler gånger, nästa kanske blir någon gång i början av maj.

Det är fritt för alla att hitta på något vi kan göra i lokalen!

Foto: 12 mars -23   Roland Nordin

21 mars – Nu har Intresseföreningen haft sitt årsmöte. Vad finns då att rapportera?

Styrelsen är den samma som tidigare, alla fortsätter att engagera sig för byns bästa.

Resultatet för året blev -21 336 kr, detta trots att vi betalt över 42 000 kr mer för Träffpunkten på grund av att kommunen debiterat i efterskott och vi nu betalar i förskott och får bidrag året efter. 

Medlemsantalet var 103 familjer (-9), Diskussioner fördes runt de projekt som planeras inför sommaren och de att det är medlemmarna som måste engagera sig för att det ska kunna genomföras. Sen är det upp till alla oss medlemmar att fixa till träffar likt sopplunchen, trivselkvällar, loppis eller vad som helst som ni vill ska hända något i Norrbyn. 

Lokalen finns där för att nyttjas.

Foto: 22 februari -23   Roland Nordin

22 Februari - Efter några fina vårdagar kom kylan åter men vackert är det. Styrelsen har tänkt att bjuda på soppmiddag söndag 19 mars före årsmötet. För att det ska bli av behövs 4-5 frivilliga som hjälper till. Någon som ställer upp? maila styrelsen .

Föreningen har också sökt bidrag för några projekt inför sommaren, det vi fått bidrag till är: utegym 31 500 kr, renovering av grillplatsen på åsen 13 000 kr, pulkabacke vid Träffpunkten 12 500 kr och 31 500 kr till att renovera skidladan. Här kommer det att behövas mycket ideellt arbete. Är du villig att hjälpa till maila. Pengarna får vi efter sommaren för redovisade kostnader.

Studiecirkeln "Norrbyn Förr och Nu" har haft sin andra träff där Christina Hällman visade upp ett bildspel med bilder från Norrbyn. Mycket uppskattat av oss som var där.

Foto: 24 januari -23   Roland Nordin

24 januari - Studiecirkeln "Norrbyn Förr och Nu" har haft sitt första möte och dragit upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet. Tanken är att sammanställa  och presentera på hemsidan vad som hänt under åren som varit.

Skidspår - Torbjörn Ros har jobbat hårt och lyckats få till ett mycket trevligt skidspår också i år. Spåret har fått en lite annan dragning och mäter 9,5 km om man åker rundan på den sista myren. Avstår man den slingan blir det 7,5 km. Kurt Engström jobbar med spåret på Åsen 3 km.

Styrelsen har sökt och blivit beviljad bidrag av Umeå Kommun för några projekt ( Utegym, Pulkabacke vid träffpunkten, Reparation av Grillstugan på åsen och skidladan ) som det är tänkt att utföra under sommaren. Till det behövs en hel del ideellt arbete. Vi bildar grupper för de olika projekten, planerar och utför jobbet. Är det någon av dessa grupper som lockar maila styrelsen .

Årsmötet blir den 19 mars, kl 18:00 på Träffpunkten, i samband med mötet finns tanken att bjuda på soppa en timme före mötet.

4 januari - Ulrik har spolat isbanan så nu går det att åka skridskor. Barnen verkar trivas för de har redan varit där flera gånger.

Det finns en grupp på Facebook som heter "Vi i Norrbyn" tanken är att den ska vara en "digital anslagstavla" för oss i och runt Norrbyn. Sidan administreras av Helen Nilsson och Roland Nordin. Ni som går med kan lägga in bilder och skriva det som ni vill dela med andra i Norrbyn. 

Vill du ta del av den,  sök "Vi i Norrbyn" på Facebook.

Du vet väl att alla boende i byn har rätt till en e-postadress: förnamn.efternamn@norrbyn.se

Uppdateringar av sidan kommer lite nu och då så håll utkik, ibland meddelar jag det på Facebook. Har du något du vill att jag skriver om på sidan, skick en mail till admin .