GREEK - Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Your Attention : Please visit the next web pages which are displayed at the left !.. Thank you.

and ... of course ... please scroll down ...

==========

*****************

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον braintumorguy, στην Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

(1) (2) (3) (5)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα, παρακαλώ επισκεφθείτε την κύρια ιστοσελίδα μου

(1) 15-08-2015 εγώ με τον Βασιληά Λεωνίδα της Σπάρτης, μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

(2) 22-11-2015 μπροστά στην Ακρόπολη.

(3) 26-11-2015 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κτίριο της Βουλής.- ανάμεσα στο Συντριβάνι και το Δένδρο των Χριστουγέννων.

(4) 01-05-2016 me and my Masters, the Great Ancient Greek Philosophers Plato, and Aristotle.

(5) 30-05-2016 Beautiful Greece & the Greek Islands from Space on a beautiful clear day.Thank you NASA.

==========

10-09-2016 η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή

==========

****************

« Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού. »

Ούλριχ Μέλεντορφ Βιλαμόβιτς (Ulrich von Wilamowitz Mðllendorf), (1848-1931), Γερμανός φιλόλογος, κορυφαίος ερμηνευτής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Συχνά αποκαλείται το «λίκνο του πολιτισμού», η Αρχαία Ελλάδα προανήγγειλε πολλές προόδους στην φιλοσοφία, την επιστήμη, τη μηχανική και τα μαθηματικά που διαμόρφωσαν την κατανόησή μας του σύγχρονου κόσμου.

Ο Δυτικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς, αλλά η γέννησή του έλαβε χώρα στην αρχαία Ελλάδα. Εκτός από φιλόσοφους όπως ο Αριστοτέλης και Σωκράτης, τους Ολύμπιους θεούς, τις αρχές της δημοκρατίας και τους κατακτητές, όπως τον Μέγα Αλέξανδρο, η Ελλάδα έφερε ως συμβολή στην ανθρωπότητα ιδέες που εμπλούτισαν την τέχνη της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών.

****************

Η ιστορική κληρονομιά αντανακλάται σε αυτά τα γραμματόσημα 1890-1940

*****************

01. [ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / GREEK ] Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Η καλύτερη συλλογή των podcasts και YouTube βίντεο για

για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Η καλύτερη συλλογή των podcasts και YouTube βίντεο για

********************

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Αναβίωση από ελληνικά χέρια

Συντάκτης:

Ο φυσικός Μάρκος Σκουλάτος | Βασίλης Μαθιουδάκης

06.09.2015, 10:42 | Ετικέτες: επιστήμη

Ενα καλοκρυμμένο μυστικό, σε υποβρύχια σιωπή. Κρυμμένο 2.000 χρόνια στο ελληνικό αρχιπέλαγος, σκουριάζοντας... Ανακαλύφθηκε με τη γέννηση των ακτίνων Χ. Περιμένοντας άλλα 100 χρόνια, για να αποκρυπτογραφηθεί με τρισδιάστατη τομογραφία ακτίνων Χ. Σήμερα, μόλις και τα καταφέρνουμε να το αναπαραγάγουμε. Ο λόγος, για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ενας νέος επιστήμονας, που κάνει διεθνή καριέρα, ο φυσικός Μάρκος Σκουλάτος από το Αίγιο, τον ανακατασκεύασε και μας μιλάει γι' αυτόν.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα αρχέγονο τεχνολογικό επίτευγμα του πολιτισμού μας. Συγχρόνως είναι και ένα κομψοτέχνημα καθαρής ευφυΐας που λάμπει στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα εδώ και 2 χιλιετίες. Η ανθρωπότητα τον γνώρισε μόνο τα τελευταία 100 χρόνια και συγκεκριμένα πλήρως αποκωδικοποιημένο μόλις την τελευταία δεκαετία.

»Είναι η ανακάλυψη η οποία μας έκανε να αναθεωρήσουμε όλα όσα ξέραμε για την αρχαία τεχνογνωσία και μας αναγκάζει να ξαναγράψουμε την ιστορία των επιστημών όπως αυτή διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια μυστηριώδη κατασκευή που στην ουσία είναι ένας μηχανικός υπολογιστής. Είναι προγραμματισμένος να εκτελεί προκαθορισμένους αστρονομικούς υπολογισμούς. Το “λειτουργικό σύστημα” το οποίο χρησιμοποιεί μπορεί κάλλιστα να “προγραμματιστεί” από τον κατασκευαστή με την αλλαγή της θέσης και του μεγέθους των γραναζιών και αξόνων.

»Με τη σημερινή ορολογία, θα λέγαμε, μάλιστα, πως είναι συνδεδεμένος με δύο οθόνες, μία στην εμπρόσθια και μία στην πίσω πλευρά. Εν συντομία, η μπροστινή οθόνη προβλέπει και απεικονίζει τη φυσική κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Η πίσω οθόνη παρέχει προβλέψεις για ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, και ενημερώνει για τα αστρονομικά γεγονότα που είχαν σημαντικό γεωργικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον.

»Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άλλοι Πανελλήνιοι Αγώνες είχαν προβλεφθεί, δίνοντας έτσι κοινωνικό χαρακτήρα στον Μηχανισμό. Ολες αυτές οι λειτουργίες επεξηγούνται με μικροσκοπικές επιγραφές χαραγμένες σε διάφορα μέρη της συσκευής, ακριβώς όπως τα εγχειρίδια που βρίσκει κανείς στις μέρες μας με την αγορά ενός γκάτζετ!

»Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού, καθώς και ο τρόπος χρήσης του σε σχέση με τις επιγραφές, μας κάνει πραγματικά να απορούμε για την ασύλληπτη ευφυΐα, φαντασία... γι' αυτήν την κατασκευή, πριν από 2.100 έτη».

Βασίλης Μαθιουδάκης

❖ Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα να τον ανακατασκευάσεις;

Η ιστορία άρχισε στο Βερολίνο όταν Αμερικανός συνάδελφος, την ώρα του καφέ, ανέφερε ότι χάρη στη μοντέρνα τομογραφία έγινε η αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Αμέσως σκέφτηκα ότι εμείς ως Ελληνες έχουμε χρέος να γνωρίζουμε περισσότερα για την κληρονομιά μας. Μέχρι τότε θυμόμουν τον Μηχανισμό ως αμυδρή παιδική ανάμνηση. Διάβασα τα σχετικά στο ίντερνετ και μετά παρακολούθησα το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC «The 2.000 year old computer». Σκέφτηκα: «Τι ωραία να είχα μπροστά μου μια ανακατασκευή και να περιέστρεφα τα γρανάζια με τους δείκτες! Αλλά είναι πολύ πολύπλοκο». Μετά από 2 μήνες και αφού είχα ξαναδεί το ντοκιμαντέρ, η ιδέα να το ξεκινήσω ρίζωσε μέσα μου, γνωρίζοντας παράλληλα ότι και η έκβαση θα ήταν άγνωστη. Αλλωστε αυτό είναι και το ωραίο, να κάνεις κάτι χωρίς να γνωρίζεις αν θα πετύχεις ή όχι. Η γοητεία του δύσκολου.

❖ Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος σου;

Οντας ερευνητής επιστήμονας του κλάδου της Φυσικής, ενδιαφέρομαι για την τεχνολογία. Η προσωπική πρόκληση που ανέλαβα ήταν να κατασκευάσω το πιο ακριβές λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο ολοκλήρωσα το 2014, ως ένα προσωπικό χόμπι. Δούλευα Σαββατοκύριακα και μερικά απογεύματα, σε διάρκεια 2 ετών. Ο στόχος μου ήταν πολύ απλός στη σύλληψη: ένα ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που σέβεται ακριβώς τις διαστάσεις και γνωστές λειτουργίες του αρχικού και ενσωματώνει όλες τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Συμπεριέλαβα λοιπόν όλα τα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα σχετικά με το τι ακριβώς επιτελούσε ο μηχανισμός, καθώς και την τελευταία λέξη στην ανάγνωση των επιγραφών του, με απόλυτη πιστότητα και σεβασμό στο πρωτότυπο.

❖ Συνάντησες δυσκολίες;

Δεν είχα από πού ν' αρχίσω. Πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με τον μηχανισμό, αλλά τίποτα χρήσιμο για να κάνεις μια ανακατασκευή, εκτός από το πολύ βασικό: τον αριθμό των οδόντων ανά γρανάζι. Στην πορεία βρήκα στο σύνολο περίπου τρεις επιτυχημένες προσπάθειες παγκοσμίως και πλήθος άλλων που δεν λειτούργησαν ποτέ. Σημάδι ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, ειδικά για κάποιον που δεν έχει επιχειρήσει ποτέ κάτι έστω και ελάχιστα παρόμοιο. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές ήταν είτε μηχανικοί είτε μεγάλες ομάδες είτε πεπειραμένοι σε κατασκευές τέτοιου είδους, όλοι με πολλά χρόνια ανάλογης εμπειρίας στην πλάτη τους. Σε συγκεκριμένες κατασκευαστικές ερωτήσεις που έθεσα δεν κατάφερα να πάρω σαφείς απαντήσεις. Ο Μηχανισμός είχε μετατραπεί σε ένα είδος κρυφής τεχνογνωσίας του 2000.

Μοναδικός σύντροφός μου, τα μαθηματικά, η γεωμετρία και ένα laptop. Ηταν μονόδρομος για μένα, λοιπόν, να κάνω τους δικούς μου υπολογισμούς και σχεδιασμό από το μηδέν, σε αυτό το απαιτητικό έργο. Χρησιμοποίησα σύγχρονες υπολογιστικές μεθόδους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσω τις τριβές όλων των εξαρτημάτων. Η τελειότητα των υπολογισμών καθώς και της κατασκευής, με ακρίβεια 0,02 του χιλιοστού για όλα τα επιμέρους εξαρτήματα (γρανάζια, άξονες κ.λπ.), οδήγησε σε έναν μηχανισμό με την κινητήρια είσοδο στο πλάι, ακριβώς όπως στο πρωτότυπο.

❖ Από πόσα επιμέρους κομμάτια αποτελείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;

Αποτελείται από περίπου 100 συνεργαζόμενα τμήματα, με τα πιο βασικά να είναι 40 γρανάζια, 20 άξονες, και 3 πλάκες πάνω στις οποίες στηρίζονται όλα αυτά.

❖ Σε ποιο μουσείο/έκθεση μπορούμε να δούμε το μοντέλο σου;

Προς το παρόν η ανακατασκευή μου βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού μας.

❖ Πόσος κόσμος το έχει δει, πώς έχει σχολιαστεί και τι feedback πήρες;

Συνήθως το παρατηρούν φίλοι μας και επισκέπτες, που πάντα ρωτάνε τι είναι αυτό. Το έχουν δει και πιο ειδικοί, για παράδειγμα στο διάσημο μουσείο ωρολογοποιίας «Beyer Clock and Watch Museum» στη Ζυρίχη. Οι υπεύθυνοι ενθουσιάστηκαν και πρότειναν να οργανώσουν μια ομιλία/ημερίδα σχετικά με αυτό. Το πιο αξιόπιστο σχόλιο που έλαβα προέρχεται όμως από τον Ιταλό Massimo Mogi Vicentini, ο οποίος και έχει επιχειρήσει και έχει καταφέρει να φτιάξει το δικό του μοντέλο: «Πιστεύω πως κατασκεύασες το πιο όμορφο μοντέλο του Μηχανισμού ώς τώρα και δεν μπορώ παρά να σε συγχαρώ θερμά», μου έγραψε.

❖ Πόσο στοίχισε η ανακατασκευή σου;

Ο Μηχανισμός τελείωσε το 2014 και μου κόστισε 2 χρόνια. Τα χρήματα προσπαθώ να μην τα μετράω. Το πλήρωσα αρκετά ακριβά. Θα μπορούσα να έχω ένα καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά δεν με ενοχλεί. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι πολύ περήφανοι και έτσι νιώθω δικαιωμένος. Είχα τη διαρκή υποστήριξή τους.

❖ Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το μοντέλο σου;

Σήμερα πιστεύεται πως ο αυθεντικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Βλέποντας τα παιδιά μου να περνούν ώρες με τον Μηχανισμό, μου έχει ριζώσει και εμένα η ιδέα να αξιοποιήσω το μοντέλο μου παρομοίως. Προς αυτή την κατεύθυνση πλέει και το δεύτερο τροποποιημένο μοντέλο μου που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή.

Μία χορηγία θα μου επέτρεπε να παραδώσω το μοντέλο μου σε κάποιο μουσείο που ασχολείται και με εκπαιδευτικά θέματα. Ονειρό μου είναι να γίνει αυτό σε ελληνικό μουσείο, και συγκεκριμένα στο Εθνικό μας Μουσείο, στην Αθήνα, πλάι στον αυθεντικό Μηχανισμό. Πρόσφατα έδειξα το μοντέλο μου στην ευγενέστατη διευθύντρια, η οποία ενθουσιάστηκε που ένας νέος Ελληνας ασχολήθηκε, κατανόησε και κατασκεύασε πλήρως τον Μηχανισμό.

❖ Πού μπορούμε να διαβάσουμε κάτι παραπάνω για λεπτομέρειες του μοντέλου σου;

Στο eternalgadgetry.wordpress.com μπορείτε να δείτε βίντεο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, τις αρχές λειτουργίας του Μηχανισμού, καθώς και λίγη ιστορία σχετικά με την ανακατασκευή μου.

❖ Πώς το χαρακτηρίζεις, πώς το βλέπεις;

Για μένα ο Μηχανισμός είναι ο συμβολισμός του αιώνιου γκάτζετ, που εξακολουθούμε διαχρονικά να θαυμάζουμε. Παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον που παρουσίαζε και στην αρχαιότητα, φαντάζομαι. Η αρχική σύλληψη είναι τόσο μοναδική που μας δημιουργείται αυτομάτως η σκέψη ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να κρύβεται. Είναι η πολιτισμική κληρονομιά μας και αυτό μας κάνει να χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε Ελληνες.

Πιστός στον αρχέγονο σχεδιασμό

Βασίλης Μαθιουδάκης

Το μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τον Μ.Σκουλάτο | Βασίλης Μαθουδάκης

❖ Ποια η ιδιαιτερότητα του μοντέλου σου σε σχέση με τα άλλα;

Συνολικά, όπως ανέφερα, υπάρχουν παγκοσμίως γύρω στις τρεις λειτουργικές ανακατασκευές, με έναν ακόμη μικρότερο αριθμό να λειτουργούν όπως το πρωτότυπο. Χάρη στη μελέτη που έκανα (βελτιστοποίηση τριβών κ.λπ.) κατάφερα το μοντέλο μου να λειτουργεί με κίνηση από το πλάι, όπως πιστεύεται και για το πρωτότυπο. Αυτό το θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό το πρότζεκτ, μια και μου δούλεψε από την πρώτη στιγμή, χωρίς τροποποιήσεις, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και ειδικά για έναν «απομονωμένο» ερευνητή.

Ενώ παρέμεινα απολύτως πιστός στον αρχέγονο σχεδιασμό που αντανακλά την αρχαία σοφία και τεχνογνωσία, θέλησα ακόμα να κάνω άμεσα ορατή την ομορφιά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με τη χρήση διάφανων υλικών. Εξάλλου, σήμερα πιστεύεται πως ο αυθεντικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων είχε χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο θεατής της ανακατασκευής μου μπορεί, λοιπόν, να δει όλες τις εσωτερικές λεπτομέρειες καθώς και τις πράξεις που επιτελούν τα επιμέρους γρανάζια καθώς περιστρέφονται. Η ομορφιά ήταν κάτι που ανέκαθεν απασχολούσε τους Ελληνες. Καθώς ο Μηχανισμός περιέχει χιλιάδες γράμματα με ενδείξεις και οδηγίες χρήσης, σκέφτηκα να φτιάξω τη δική μου γραμματοσειρά για να αποδώσω και αυτό το μέρος όσο πιο πιστά μπορούσα.

Η γραμματοσειρά έγινε αρχικά στο χέρι από καλλιγράφο και κατόπιν την πέρασα στον υπολογιστή για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ανακατασκευή μου. Η βάση του Μηχανισμού είναι από πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για τον Παρθενώνα. Τέλος, τα επιμέρους εξαρτήματα είναι επίχρυσα. Το συνολικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Info:

Ο Μάρκος Σκουλάτος γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στο Αίγιο. Από τα παιδικά του χρόνια τον κέντριζαν τα πειράματα και η γεωμετρία. Σπούδασε Φυσική και έκανε το διδακτορικό του με υποτροφία το 2004-2007 στο Λίβερπουλ, στη φυσική στερεάς κατάστασης. Ο επιμέρους κλάδος με τον οποίο ασχολείται είναι ο κβαντομαγνητισμός και η έρευνα σε νέες μαγνητικές δομές και καταστάσεις.

Το 2008-2011 εργάστηκε στο ερευνητικό κέντρο HelmholtzZentrum Berlin και κατόπιν στο Paul Scherrer Institut της Ελβετίας με υποτροφία MarieCurie (2012-2014). Από το 2014 εργάζεται στο Technische Universität του Μονάχου. Υλοποιεί τις ιδέες του σε πειραματικές διατάξεις με δέσμες νετρονίων και ακτίνων X σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Αμερική. Εχει δώσει πάνω από 50 ομιλίες και παρουσιάσεις, σχετικά με την έρευνά του στα μαγνητικά υλικά, σε πανεπιστήμια και συνέδρια ανά τον κόσμο (Αγγλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Αμερική, Ιαπωνία κ.α.).

==========

Ὁ Μηχανισμός τῶν Ἀντικυθήρων

Σύντομον χρονικὸν ποιητικὸν

εἰς στίχους δεκαπεντασυλλάβους

ζευγαρωτοὺς ὁμοιοκαταλήκτους.

Ἀφιερώνεται στοὺς Συμιακοὺς δύτες

ποὺ ἔφεραν στὸ φῶς αὐτὸν τὸν θησαυρὸ

τοῦ ἑλληνικοῦ πνεύματος.

Ἀκοῦστε ραδιόφωνα, δεῖτε τηλεοράσεις,

νὰ μάθετε τοῦ φεγγαριοῦ τὶς κυκλικὲς διαβάσεις,

τὸ πότʼ ὁ ἥλιος ὁ λαμπρὸς χάνει τὸ πρόσωπό του

καὶ πότε ὁ φεγγαρόκυκλος πάει στʼ ἀπόσκιό του.

Τʼ ἀστέρια πότε βγαίνουνε στὸν οὐρανὸ σεργιάνι

καὶ πότε πᾶν νὰ παίξουνε στῆς δύσης τὸ μεϊντάνι.

Καὶ οἱ πλανῆτες οἱ τρελοὶ πότε κλωθογυρίζουν

τὸν ἥλιο γυροφέρνοντας κι ὅλοι μαζὶ γλεντίζουν.

Καὶ στὴν Ἑλλάδα ὁλόκληρη πότε κάνουν ἀγῶνες

ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα καὶ γιὰ πολλοὺς αἰῶνες.

Αὐτὰ κι ἄλλα τὰ μάθαινες μὲ ἕνα μηχανάκι

ποὺ σὰν ρολόϊ ἕμοιαζε σʼ ένα μικρό κουτάκι.

Γρανάζια εἶχʼ ἀπό μπροστά, γρανάζια κι ἀπὸ πίσω

κι ὅλα γυρίζανε μαζί, μὰ πῶς νὰ τὸ ξηγήσω,

γιατʼ εἶναι θάμα τεχνικῆς καὶ θάμα ἐγκεφάλου

καὶ ἀστρονόμου, τεχνικοῦ καὶ δάσκαλου μεγάλου.

Καὶ γράψανε ἀπάνω του ἕνα σωρὸ ἐξηγήσεις,

τὸ πῶς γυρίζʼ ὁ ἥλιος καὶ πότʼ εἶνʼ οἱ ἐκλείψεις

τοῦ ἥλιου καὶ τοῦ φεγγαριοῦ ἡ χάση καὶ ἡ φέξη,

κι ὁ Ἄρης πότε κυνηγᾶ τὴν Ἄφρο γιὰ νὰ παίξει,

νὰ κάνει πλάκα στὸν Ἑρμῆ, τὸν Δία νὰ γελάει

κι ὁ ἄγριος Κρόνος νὰ κοιτᾶ καὶ νὰ παραμιλάει.

Ὅλα αὐτὰ τὰ ἔκρυβε θάλασσʼ Ἀντικυθήρων

σʼ ἕνα καράβι παλαιὸ ἐμπόρων καὶ ναυκλήρων,

ποὖταν κακοταξίδευτο καὶ κακοτυχισμένο

καὶ τὄριξε ὁ ἄνεμος στὸν πάτο βυθισμένο.

Ἀπὸ τὴ Ρόδο κίνησε στὴ Ρώμη γιὰ νὰ πάει

μʼ ἀγάλματα καλότεχνα ποὺ ὁ νοῦς σου δὲν χωράει,

μαρμάρινα καὶ χάλκινα ἀγωνιστῶν σπουδαίων

καὶ φιλοσόφων, ποιητῶν, πολεμιστῶν ἀρχαίων.

Καὶ ἕνα λεβεντόπαιδο, κορμὶ γεροδεμένο,

στὴ σφαῖρα πρῶτος ἀθλητὴς κι ἀπʼ ὅλους παινεμένο.

Τὸ πρόσωπό του ἔδειχνε τὸ κάλλος τῆς ψυχῆς του

κι ἡ ἤρεμή του ἡ ματιὰ τὸ μέτρο τῆς τιμῆς του.

[Κι ἕνα βαρβάτο ἄλογο νὰ τρέχει μανιασμένο

μὲ καβαλλάρη πάνω του ἀγόρι ἀγριεμένο.]

Κι ἦταν ἐκείνη τὴ χρονιὰ στὰ χίλια ἐννιακόσια

κοντά στὶς μέρες τῆς Λαμπρής καὶ γιὰ νὰ βγάλει γρόσια

ἕνα σφουγγαροκάϊκο σὰν κίνησʼ ἀπʼ τὴ Σύμη

σʼ ἕνα ταξίδι μακρινὸ στῆς Μπαρμπαριᾶς τὴ Σύρτη,

ὁ ἄνεμος τὸ ἔφερε κάτʼ ἀπʼ τὸ Τσηριγότο

κι ἀρόδου ἐσταμάτησε, πρὶν πάει γιὰ τὸν νότο.

Δυὸ σφουγγαράδες Συμιακοὶ σὰν βούτηξαν νὰ βροῦνε

χταπόδια γιὰ νὰ ψήσουνε καὶ νὰ μὴν ἀρτυθοῦνε

γιατʼ ἤτανε σαρακοστῆς νηστίσιμη ἡμέρα

καὶ καβουρμᾶ ἡ μυρωδιά δὲν βγαίνει στὸν ἀέρα,

ὁ ἕνας βγῆκε νὰ κρατεῖ ἀντὶ γιὰ ἕνα χταπόδι

ἕνα μπακίρικο κορμὶ χωρὶς κανένα πόδι.

«Μωρὲ τὶ θάμα εἶνʼ τοῦτο δῶ», ξεφώνησε μὲ μίας

«μαρμαρωμένοι ἄνθρωποι, πετάματα τῆς μοίρας.

Ἕνα καράβι ὁλόκληρο στὸν πάτο καθισμένο

μὲ χίλιες δυὸ πολύτιμες πραμάτειες φορτωμένο».

Ἀμέσως τηλεγράφησαν στὸν ὑπουργό παιδείας,

ποὺ ἤτανε ὑπεύθυνος τῆς ἀρχαιολογίας,

νὰ στείλει ἐπιστήμονες καὶ ἄλλους σπουδαγμένους

νὰ βγάλουνε τοὺς θησαυροὺς τοὺς θαλασσοκρυμμένους.

Κι οἱ θαρραλέοι Συμιακοί βουτήξανε μὲ πάθος

νὰ βγάλουνε τʼ ἀγάλματα ἀπʼ τὸ μεγάλο βάθος,

κι ἀνάμεσά τους μιὰ χοντρὴ πέτρα σὰν μία μπάλα

γεμάτη στρείδια, χώματα καὶ ὄστρακα μεγάλα.

Ἀδιάφορα τὴν ἀφῆσαν στὴν ἄκρη πεταμένη

δίπλα στὰ μάρμαρα ἐκεῖ, μόνη καὶ ξεχασμένη.

Κάποιος ποὔξερε γράμματα, σὰν εἶδε δυὸ ψηφία,

μισοσβησμένα ὀνόματα κι ἄλλα πολλὰ σημεῖα:

«βρὲ τοῦτο δῶ παράξενο, δὲν εἶναι σὰν τὰ ἄλλα,

γιʼ ἀστέρια λέει κι οὐρανὸ καὶ θάματα μεγάλα».

Τὴ μπάλα πήρανε προσεχτικὰ καὶ τὴν ἐκαθαρίσαν

κι ἀμέσως μετανοιώσανε ποὺ τὴν περιφρονῆσαν,

γιατʼ ἦτανε μηχανισμός, τʼ ἀστέρια που διαβάζει,

μοναδικὸς περίεργος, ποὺ ὁ νοῦς σου δὲν τὸ βάζει.

Ἔτσι λοιπὸν ἀρχίσανε τοῦ κόσμου οἱ σπουδαγμένοι,

ἀρχαιολόγοι, ναυτικοὶ κι ἀστρογραμματισμένοι

νὰ μελετᾶν, νὰ ψάχνουνε τί ʼναι τὸ μηχανάκι,

πότε καὶ ποιὸς τὸ ἔφτιαξε αὐτὸ τὸ γκατζετάκι.

Τὸ πῆραν καὶ τὸ βάλανε στὸ Ἐθνικὸ Μουσεῖο

ὅλος ὁ κόσμος ταῶν Γραικῶν νὰ δεῖ τὸ μεγαλεῖο,

πῶς τὄφτιαξαν καὶ δούλευε καὶ πῶς τὸ μελετῆσαν,

πῶς τὰ γρανάζια γύριζαν καὶ πῶς τὰ ἐμετρῆσαν,

πῶς μέσα κι ἔξω γράψανε γράμματα κεφαλαῖα,

νὰ δείχνουνε τὸ κάθε τὶ ξεκάθαρα κι ὡραῖα

χωρὶς κανένα μυστικό, χωρὶς νὰ κρύβουν γνώση,

ποὺ ὁ καθένας νὰ μπορεῖ νὰ μάθει καὶ νὰ νοιώσει

τοῦ φεγγαριοῦ τὶς ἔκλειψες, τῶν πλανητῶν τοὺς δρόμους

τοῦ ἥλιου τὶς διαδρομές, τῶν ἀστεριῶν τοὺς νόμους,

νἆναι ἡ γνώση φανερή, νἆναι λευτερωμένη

σʼ ὅλον τὸν κόσμο νʼἁπλωθεῖ, σʼ ὅλη τὴν οἰκουμένη.

Περάσαν χρόνια ἀρκετὰ κι ἕνα σωρὸ ἀστρονόμοι

μὲ πεῖσμα δούλευαν νὰ βροῦν ποιοὶ εἶνʼ αὐτοὶ οἱ νόμοι

τῆς φύσης καὶ τῶν ἀριθμῶν καὶ τῆς τεχνολογίας

ποὺ δείχνει τὸ μηχάνημα τῆς παλιοαστονομίας.

Ἀπὸ παντοῦ μαζεύτηκαν Ἑλλάδα καὶ Ἀγγλία

μὰ κι ἀπὸ τὴν Ἀμερικὴ κι αὐτὴν τὴν Αὐστραλία

νὰ μελετήσουνε μαζί, τὸ μυστικό νὰ βροῦνε

τὸ μηχανάκι ποὔκρυβε καὶ μᾶς νὰ μᾶς τὸ ποῦνε.

Φέραν καὶ μηχανήματα νέας τεχνολογίας

τὰ πρῶτα τῆς ἀξονικῆς φωτοτομογραφίας,

εἰκόνες γιὰ νὰ βγάλουνε στʼ ἀπόκρυφα τὰ μέρη

ποὺ κολλημένα ἤτανε σὰν σάντουιτς κασέρι.

Γράμματα νὰ διαβάσουνε, ὀνόματα καὶ λέξεις,

νὰ λύσουν τὸ μυστήριο, τῶν πλανητῶν τὶς θέσεις.

Διαβάσαν, μελετήσανε, μετρῆσαν, σχεδιάσαν

μιλῆσαν, ξαναμίλησαν καὶ ὣς τὸ τέρμα φτάσαν.

Καὶ τελικὰ μᾶς εἴπανε τί λέει τὸ μηχανάκι

πολὺ ἁπλὰ καὶ καθαρὰ ὡσὰν παραμυθάκι.

Καὶ πρῶτες πρῶτες στὴ σειρὰ καὶ μέσα στὸ Μουσεῖο

μὲ ζῆλο δούλευαν πολὺ ἀρχαιολόγες δύο.

Ἦταν ἀρχόντισσα ἡ μιά, Μαίρη ἡ Ζαφειρένια,

ποὖταν τὰ χαλκοπράγματα ἡ μόνη της ἔγνοια.

Καὶ ψάχνοντας καὶ ψάχνοντας τὰ παλαιὰ κουτάκια

εὑρῆκε καὶ ἐπρόσθεσε δυὸ τρία θραυσματάκια.

Ἡ ἄλλη ἐπιστήμονας στὰ μέταλλα τʼ ἀρχαῖα,

Ἑλένη Μάγκου εἶνʼ αὐτὴ μʼ εὑρήματα σπουδαῖα.

Μᾶς εἶπʼ ὅτʼ εἶναι χάλκινο λίγο τενεκεδένιο,

εἶνʼ ἀπό μέταλλο σκληρό, καθόλου τιποτένιο.

Ἦρθε ὁ Φρὶθ ὁ καραφλὸς στοὺς ἀριθμοὺς σπουδαῖος

μὲ πεῖσμα ἐγγλέζικο πολὺ καὶ στὴ δουλειὰ μοιραῖος.

Κι ὁ Ἔντμουντς ὁ σγουρόμαλλος μὲ περισσὴ σοφία

πρῶτος ἀστροδιδάσκαλος σὲ ὅλη τὴν Ἀγγλία.

Κι ὁ Σειραδάκης Κρητικὸς μʼ ἀπʼ τὴ Μακεδονία

μπέρδευε τὰ καπέλα του μὲ τὴν ἀστρονομία.

Κι ὁ Ξενοφώντας ὁ Μουσᾶς καμάρι τῆς Ἠλείας

κι ἀστρονομίας δάσκαλος καὶ φυσικῆς παιδείας.

Ἔσμιξʼ ὁ Γιάννης ὁ μικρός, Μπιτσάκη τὸν φωνάζουν,

πρῶτος στὰ μαγειρέματα, ποὺ ὅλοι τὸν θαυμάζουν.

Καὶ τελευταῖος ἦρθʼ ὁ Τζόνς, ἡ κόκκινη φατσούλα,

μὲ γνώση ἀστρονομικὴ μʼ ὑπογραφὴ καὶ βούλα.

Σᾶς λέω κι ἕνα μυστικὸ ποὺ στὸ μυαλό μου τὄχω:

δὲν θὰ γινόταν τίποτα χωρὶς τὸν ξενοδόχο,

ποὖν’ τοῦ Μουσείου ἀρχηγὸς μὲ γνώση καὶ μὲ τάξη

Νίκος Καλτσὰς στὸ ὄνομα καὶ στὴ θωριὰ μετάξι.

Κι ἂν τώρα μὲ ρωτήσετε ποιὸς εἶναι ὁ στιχογράφος,

εἶνʼ Ἀγαμέμνων ὁ οἰκτρὸς ὁ καὶ παλαιογράφος,

ποὺ ἔβγαλε τὰ μάτια του διαβάζοντας μὲ πεῖσμα

τὸ θραῦσμα τζὶ τὶ ἔγραφε μὲ κάπα δέλτα σίγμα.

Ἰούνιος 2016

Ἀκολουθεῖ ἀπάντηση ἀνωνύμου στιχουργοῦ (ἐλήφθη ὑπὸ τοῦ ἰστομάστορος τῇ 21ῃ Ἰουνίου, ἡμέρᾳ τοῦ θερινοῦ ἡλιοστασίου)

ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΚΡΗΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΝ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΟΝ

Φίλε μου Μέμο, έλαβα το ποίημα που με οίστρο

το σκάρωσες και τό’στειλες· λόγια σωστά δεν βρίσκω

για να σου πω ευχαριστώ, να δείξω τη χαρά μου,

που ένας νέος ποιητής μπήκε στην συντροφιά μου.

Στα χνάρια του Ρωτόκριτου, με ρίμες του Κορνάρου,

μας μίλησες για ουρανούς, κύκλους παλιούς του Σάρου,

γι’αγώνες και γι’αστερισμούς, εκλείψεις και πλανήτες,

για καλαντάρια και θεούς που σμίλεψαν τεχνίτες.

Και όλα αυτά κατάφερε του Έλληνα η γνώση

να τα χωρέσει σε κουτί κι’εκεί να τα κλειδώσει

για να τα βρούμ’εμείς ξανά στης θάλασσας τα βάθη,

που σφουγγαράδες βούταγαν και τώρα βαθυσκάφη.

Εκεί στα Αντικύθηρα το εννιακόσια ένα

βρήκανε τον μηχανισμό, που όμοιο κανένα

δεν μπόρεσαν να φτιάξουνε σοφοί και αστρονόμοι,

και ούτε καν πώς δούλευε δεν ξέρουνε ακόμη.

Μ’επιμονή προσπάθησαν να βρουν τα μυστικά του,

που οι αρχαίοι γράψανε πάνω στο κάλυμμά του.

Χωρίς αυτά τα κείμενα δεν θα βρισκόταν λύση,

γιαυτό κι’όλοι περίμεναν τον Μέμο να μιλήσει.

Κι’αυτός με οίστρο περισσό και με αυτοθυσία

τ’απόκρυφα μελέτησε για νά ’βρει την ουσία,

κι’έβγαλε τα ματάκια του διαβάζοντας με πείσμα

να καταλάβει τι θα πει το κάππα δέλτα σίγμα.

Μα φαίνεται πως μπέρδεψε τ’απόκρυφα χωρία

κι’αντί για κοτζάμ Έφηβο είδε μια οπτασία:

Ενώ καράβια χάθηκαν στης θάλασσας τον πάτο,

εκείνος είδε στο βυθό ένα άλογο βαρβάτο,

μέσ’ στα νερά τα σκοτεινά να τρέχει μανιασμένο,

με καβαλλάρη πάνω του αγόρι αγριεμένο.

Φαίνεται δεν κατάλαβε το χάσμα Α(λφα) - - - ΜΙΣΙ

πως σήμαιν’ ότι βρέθηκε κοντά στο Α[ρτε]μίσι.

Μα άλογο ήταν αυτό, ξέφυγε απ’τα ηνία,

στο Τσιριγότο έφτασε, ποητική αδεία!

Συνήλθε όμως γρήγορα από την παραζάλη

και παίνεσε σαν Πίνδαρος του Έφηβου τα κάλλη!

Όσο για τ’άλογο, κι’αυτό δεν βγήκε ζημιωμένο,

φτερά Πηγάσου απόκτησε και πέταξε τον Μέμο

στου Παρνασσού τις κορυφές, στων ποιητών την Ίδη,

παρέα με τον Όμηρο και τον Δελαπατρίδη!

==========

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************

----------

WEB RING - ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΙΣΤΟΥ

----------

and for more information, please switch to the same webpage in English -

( please using the right click of your mouse, and Open Link in Next Private Window, )

y para más información, cambie por favor a la misma página web enespañol -

(por favor usando el clic derecho de su ratón, y elvínculo abierto en la ventana privada siguiente,)

et pour plus d'information, commutez svp à la même page Web en français -

(svp utilisant le droit - clic de votre souris, et le lien ouvert dans la prochaine fenêtreprivée,)

und zu mehr Information, schalten Sie bitte zur gleichen Webseite auf Deutsch -

(bitte unter Verwendung des Rechtsklicks Ihrer Maus und öffnen Sie Link im Folgenden privatenFenster,)

Der Antikythera-Mechanismus - der älteste Computer der Welt

----------

e per più informazioni, commuti prego alla stessa pagina Web in italiano -

(per favore facendo uso del cliccare con il pulsante destro del mouse del vostro mouse e delcollegamento aperto in finestra privata seguente,)

e para mais informação, comute por favor ao mesmo Web page noportuguês -

(por favor usando o direito - clique de seu rato, e a relação aberta na janela privada seguinte,)

και για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ μεταπηδήστε στην ίδιαιστοσελίδα στα ελληνικά -

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

----------

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************