Vachtverzorging

Deze richtlijnen zijn bedoeld om de onervaren Shih Tzu eigenaar op weg te helpen...

Wat voor vacht heeft de Shih Tzu?

De Shih Tzu heeft een dubbele vacht, d.w.z. een zachte ondervacht en een wat hardere bovenvacht. En de vacht blijft groeien. Dat betekent dat als er geen schaar aan te pas komt, de haren minstens de grond zouden raken. Sommige eigenaren willen liever regelmatig naar de trimster om de vacht kort te houden. Dat kan natuurlijk. Anderen willen juist de rastypische vacht behouden, iets wat zelfs verplicht is als de Shih Tzu de showring ingaat. Een Shih Tzu in lange vacht houden betekent veel werk en doorzettingsvermogen. Als je dat er voor over hebt is de kans groot dat je beloond wordt met een wonderschoon hondje in afhangende vacht waar je trots op mag zijn! Net zoals het hondje hieronder, Melystra Chanelle 'Luna', de lieveling van haar baasje die haar hond graag ziet in rastypische lange vacht.

Je gaat in lagen borstelen beginnend onderaan dichtbij zijn huid. En dan laag voor laag. Voor zijn poten, oksels, onderkin en rondom de oren kun je in het begin een zachte borstel gebruiken, en later een stalen kam. Als je een klit tegenkomt, maak het eerst goed nat met de conditioner oplossing, laat het even inwerken en ga voorzichtig te werk met je vingers. Begin aan de randen van de klit en met kleine bewegingen, trek zachtjes naar buiten. Wissel af met een hoekje van de borstel en zachtjes los borstelen.

Pennenborstel

Op een gegeven moment zul je de haren op zijn hoofd moeten opbinden in een kuifje (topknot) met zachte elastiekjes. De techniek hiervoor kun je het beste leren door het eerst iemand te zien voordoen.

Melystra Chanelle in lange vacht

Kortere vacht

Ook als de trimster uw hondje halflang of korter knipt, zult u veel hebben aan de onderstaande informatie. Een dagelijkse borstelbeurt is goed voor de vacht en geeft u ook de gelegenheid zijn ogen, oren en huid te controleren. En vergeet niet dat het verzorgen van uw Shih Tzu uw leiderschap en band met hem versterkt! De eigenaar van dit Melystra reutje hieronder heeft nu de voorkeur gegeven aan een korte vacht. Ideaal voor zijn sneeuwpret!

Fijne kam voor het gezicht en het maken van een kuifje

In bad

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de Shih Tzu regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt. Sterker nog, regelmatig wassen is aan te bevelen. Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden. Wel van groot belang is een goede kwaliteit shampoo en conditioner. Net als met haarproducten voor mensen, merk je duidelijk het verschil wanneer je een product gebruikt van minder of betere kwaliteit. Je kunt de hond het beste in de douchebak of in een diepe gootsteen wassen met gebruik van een douchekop. De vacht altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden is het gebruik van een cremespoeling aan te bevelen.

De hond in een dikke handdoek wikkelen en daarna droog föhnen, maar niet te heet.

Melystra Confetti in korte vacht

Puppyvacht

Vanaf het moment dat de puppy thuis komt, is het belangrijk om hem te leren dat hij iedere dag geborsteld gaat worden en dat het leuk is! De Shih Tzu is tenslotte een ras met een vacht die aandacht nodig heeft. Je kunt het beste beginnen door hem de eerste paar keer hier aan te laten wennen als hij moe is, dan zal hij het makkelijker accepteren. Leg hem op schoot en gebruik een fijne kam of borstel en laat hem wennen aan het gevoel. Na een paar dagen kun je hem op een handdoek op tafel zetten, waar hij ook rustig moet leren liggen terwijl jij hem borstelt. Je zal op een gegeven moment merken dat hij ligt te slapen terwijl je hem borstelt. Precies wat je wil hebben! Vergeet niet onder zijn oksels, zijn voeten en achter zijn oren, want hier zal straks de klitvorming het ergste zijn. Gebruik een fijne kam voor zijn gezichtsharen.

Stalen kam voor poten en controle op klitten

Snor wit houden

Dit is een van de grootste struikelblokken van het verzorgen van de Shih Tzu. Dit ras heeft een korte neus waardoor de gezichtsharen vaak in contact komen met de grond, voer, water enz, en verkleuren in de loop van de tijd. Hier zijn een paar tips die echt helpen:

 • Laat de hond drinken uit een fles met tuit.

 • Geef vers vlees liever uit je hand, dan voorkom je dat hij de vocht gaat oplikken van de bodem van zijn voerbak.

 • Was de gezichtsharen één keer per dag, droogdeppen met een handdoek.

 • Terwijl de snorharen nog vochtig zijn, deppen met maizena. Laten opdrogen en zachtjes uitborstelen.

 • Als de snor lang genoeg is, aan beide kanten van de kaak dagelijks vastbinden met een zacht elastiekje.

Shih Tzu pup van 9 weken

(Ned.Kamp. Cheina Doll's Et Melystra, W + JW '06, NJK)

Basis uitrusting

 • Tafel met een handdoek erop

 • Borstel met stalen pinnen. Níet het type borstel met ronde knopjes aan de uiteindes van de pinnen, dan breken de haren.

 • Stalen kam voor zijn poten, oksels en kin, en om te controleren of de vacht klitvrij is.

 • Fijne kam voor het gezicht.

 • Zachte latex elastiekjes.

 • Schaartje om elastiekjes los te knippen.

 • Plastic sprayfles.

 • Goede kwaliteit shampoo.

Als hij wat ouder is gebruik ook een goede kwaliteit conditioner (cremespoeling).

Fles met tuit

Tot slot

De meeste honden wisselen hun puppyvacht vanaf 9 maanden. Dit kan een moeilijke periode zijn maar na een aantal maanden wordt het écht makkelijker en steeds mooier. In de loop van de tijd leer je de vacht kennen van je hond en je ontdekt welke producten de beste resultaat geven. Alle vachten zijn namelijk anders en kunnen zacht zijn of wat harder. De betere vachtverzorgings producten voor de Shih Tzu zijn meestal niet verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken. Ze zijn wel te koop op hondententoonstellingen en natuurlijk online te bestellen via betrouwbare leveranciers. Het is een kwestie van uitproberen tot dat je tevreden bent met de resultaat bij jouw hond in een bepaalde periode in zijn ontwikkeling.

Nicky van Tol-Williams ©

Schaartje om elastiekjes los te knippen

Borstelen van de iets langere vacht

Nooit 'droog' borstelen. Omdat droge haren eerder afbreken, is het belangrijk tijdens het borstelen om de vacht licht te bevochtigen. In een sprayfles, meng een theelepel conditioner (cremespoeling) van een goede kwaliteit met ongeveer 300 ml warm water. Goed schudden.