Hoe wordt een hond Nederlands Kampioen?

Hoe wordt een hond Nederlands Kampioen?

In Nederland worden diverse hondenshows georganiseerd. Een Nederlandse tentoonstelling is een expositie voor alle rassen waarbij Nederlandse Kampioenschapsprijzen (CAC's) en soms Internationale Kampioenschapsprijzen (CACIB's) zijn te behalen. Ook op een kampioenschapsclubmatch georganiseerd door een rasvereniging kunnen CAC's worden gewonnen. Op een regionale clubmatch, georganiseerd door een rasvereniging of kynologenvereniging kunnen geen CAC's worden gewonnen, dus je kwalificatie daar telt niet mee voor het NL kampioenschap.

CAC staat voor Certificat d' Aptitude de Championnat en CACIB staat voor Certificat d' Aptitude International de Beauté.

Je kunt een CAC winnen door de beste reu of teef te worden tijdens een tentoonstelling waar deze worden uitgedeeld. De beste reu en beste teef krijgen beide een CAC, er worden er dus 2 uitgedeeld op een tentoonstelling. Als je reserve beste reu of teef wordt verdien je een reserve CAC. Vier keer een reserve CAC telt voor 1 hele. Een reserve is dus een kwart punt. Je moet dan wel een kwalificatie UITMUNTEND hebben behaald. Dit mag slechts 1 maal op deze manier opgebouwd worden.

Nederlands kampioen is die hond die 4 x een CAC heeft gewonnen, mits de laatste is behaald op of na de dag dat de hond 27 maanden is geworden.

Op een kampioenschapsclubmatch en op de Winnertentoonstelling in Amsterdam telt een gewonnen CAC dubbel. Maar het is niet zo dat je met twee dubbel gewonnen CAC's klaar bent, want dit geldt maar eenmaal.

Als een hond een CAC wint maar al Nederlands kampioen is, schuift zijn gewonnen CAC door naar de reserve winnaar.

Op 1 januari 2006 is de titel Nederlands Jeugdkampioen ingevoerd. Deze titel krijgt een hond als hij in de jeugdklas op een Nederlandse CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapsclubmatch drie maal een 1ste plaats met de kwalificatie Uitmuntend heeft behaald. Er geldt wel dat dit onder minimaal twee verschillende keurmeesters gebeurd. Bij het behalen en registreren van de Jeugd titel ontvangt de hond automatisch 1 volle CAC. Dus 3 jeugd CAC’s tellen samen voor 1 gewone CAC.