Waarom zijn er tentoonstellingen?

Waarom worden honden uitgebracht op shows?

De belangrijkste functie van een tentoonstelling is om je hond door een keurmeester te laten keuren. Op die manier krijg je een idee tot in hoever je hond voldoet aan het rasstandaard.

Voor fokkers zijn tentoonstellingen een belangrijke graadmeter. Ze krijgen feedback over de kwaliteit van hun gefokte honden. Verder zijn fokkers die lid zijn van een rasvereniging vaak verplicht om bepaalde resultaten te halen met hun ouderdieren als voorwaarde te mogen fokken en/of gebruik te mogen maken van de pupbemiddeling van de vereniging. Een showdag is natuurlijk een moment opname, dus om een accuraat beeld te krijgen zullen de meeste fokkers meerdere malen bij verschillende keurmeesters inschrijven, dus op verschillende shows.

Het zijn lang niet alleen fokkers die hun honden inschrijven op een tentoonstelling. Veel ‘gewone’ eigenaren vinden het erg leuk om mee te doen en zien het als een sport. Het is tenslotte ook een wedstrijd. Er komt nog bij dat zo’n dag op show bijzonder gezellig kan zijn, vooral als je de kans benut om sociale contacten aan te leggen. En je kan volop winkelen voor al je hondenbenodigdheden bij de stands in de verschillende hallen.