Showen met een Shih Tzu

Showen met een Shih Tzu

Sommige nieuwe Shih Tzu eigenaren overwegen te gaan showen. In de eerste instantie is dit iets wat uitvoerig besproken zou moeten worden met de fokker. De pup zal tenslotte de kennelnaam dragen van de fokker.

Lang voordat je je gaat verdiepen in hoe, waar en wanneer je je hond kan inschrijven op een tentoonstelling, zijn er twee dingen die aandacht nodig hebben en die de basis vormen van shows lopen met een Shih Tzu: ringtraining en vachtverzorging.

Ringtraining

Een hond moet leren wat er van hem verwacht wordt in de showring. Het líjkt misschien alsof een Shih Tzu in de ring alleen maar heen en weer hoeft te lopen met een lief baasje die het lijntje vasthoudt en mee huppelt, maar ik kan je verzekeren dat als je dit denkt je je lelijk vergist. Tijdens een show moet je hond dingen doen die hij niet gewend is, en in een omgeving met heel veel prikkels die hem kunnen afleiden of nerveus maken. Vergeet niet: een Shih Tzu is van nature ook nog eens behoorlijk eigenzinnig.

Daarom is een cursus ringtraining bij een regionale kynologenclub een heel belangrijke voorbereiding. Je kunt beginnen als de pup zijn laatste inenting heeft gehad. Een cursus ringtraining is niet alleen voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Wij moeten leren hoe we de pup moeten bijbrengen dat het best leuk is om netjes tussen de andere honden in zijn klasse een paar rondjes te lopen, op een vreemde tafel ‘in stand’ gezet te worden, rustig te blijven staan terwijl de keurmeester hem uitvoerig betast en ook zijn gebit bekijkt, in een rechte lijn en een driehoek loopt zodat de keurmeester zijn gangwerk kan beoordelen. Verder is de socialisering van de pup belangrijk. Hij kan alleen ontspannen als hij niet onder de indruk is van de hordes exposanten, honden en bezoekers die voor zijn neus op zo’n showdag langslopen.

Vachtverzorging

De Shih Tzu krijgt een lange vacht tot aan de grond en het is een vereiste dat hij ‘in vacht’ is op een tentoonstelling. Als het goed is, heeft de fokker al de pup laten wennen aan gekamd en gewassen worden. En je moet de training voortzetten totdat hij zonder te klagen rustig op zijn zij op tafel ligt terwijl je hem borstelt. Het is onmogelijk een Shih Tzu vacht goed bij te houden als de hond tegenstribbelt. Je zult regelmatig, waarschijnlijk dagelijks de vacht helemaal uit moeten borstelen, leren hoe je zijn steeds langer wordende hoofdharen opbindt met elastiekjes, en hem regelmatig wassen met een goede shampoo en cremespoeling. En droogföhnen. Allemaal flink wat werk. Als hij smerig en nat wordt na een wandeling zul je daar tijd aan moeten besteden om hem weer schoon, netjes en geborsteld te krijgen.

Tot slot

Ringtraining en vachtverzorging zijn dus vereisten voor mensen die overwegen met hun Shih Tzu de showring in te gaan.

Nog één laatste punt. Tegenwoordig zijn de aantallen ingeschreven Shih Tzu op een tentoonstelling behoorlijk. Dus de concurrentie is groot. Dan kan het niet anders dat de meerderheid van de ingeschreven Shih Tzu naar huis gaat zonder een ‘plaatsing’ en al helemaal zonder kampioenschapspunten. Daarom is het belangrijk dat als je gaat showen, je er van geniet en dat je je hobby als een sport beschouwt. We doen het allemaal toch ook voor de gezelligheid.