Over het ras

De Shih Tzu

   
Oorsprong van de Shih Tzu
De Shih Tzu is oorspronkelijk als gezelschapshond gefokt door boeddhistische monniken in Tibet. De Shih Tzu verscheen voor het eerst in het westen in 1928 toen de vrouw van een Britse legerofficier uit China terugkwam naar Engeland en een zwart-witte reu en teef meebracht. Sindsdien heeft de Shih Tzu zich verspreid over de hele wereld en is in veel landen zeer populair. 


Uiterlijk
Een stevige, stoere hond met een korte neus, een vrolijke staart, en een lange vacht tot aan de grond. Hij heeft een schofthoogte tot ongeveer 26 cm. De meest voorkomende vachtkleur in Nederland is goud-wit, lopend van heel licht blond tot middenrood, en een enkele keer tot aan kastanje. De kleur van de vacht word wordt bijna altijd lichter in de loop van de tijd. Voorkomende kleuren: goud-wit, zwart-wit,  
grijs/zilver- wit, 
 solid rood, soms met zwart masker, en  solid zwart .


Rasstandaard
Zoals alle erkende rassen heeft ook de Shih Tzu zijn eigen rasstandaard (FCI rasstandaard 208). Verantwoorde fokkers proberen de rasstandaard zo dicht mogelijk te benaderen, en keurmeesters op tentoonstellingen gebruiken deze als toetssteen. In Nederland is de Shih Tzu ondergebracht in Rasgroep 9 Gezelschapshonden, sectie 5  Tibetaanse rassen.
Voor wie is de Shih Tzu geschikt?
De Shih Tzu is een ideale hond voor mensen die de tijd hebben om veel liefde en aandacht te geven aan hun huisdier. De Shih Tzu kan het ook goed vinden met kinderen mits hij met respect behandeld wordt. Ouders moeten zich realiseren dat zij de volle verantwoordelijk moeten dragen voor de opvoeding van een pup en dat deze geen speelgoed is. De Shih Tzu kan getraind worden om af en toe alleen te zijn, maar hij is een gezelschapshond en moet niet regelmatig uren alleen blijven. De eigenaar van een Shih Tzu zal ook tijd moeten besteden aan vachtverzorging en het schoonhouden van ogen en oren. Een paar keer per jaar naar de trimsalon is ook te verwachten.  


Karakter
De Shih Tzu past zich makkelijk aan de activiteiten van zijn eigenaar. Lange wandeling heeft hij niet echt nodig hoewel de meeste volwassen Shih Tzu makkelijk een paar kilometers kunnen afleggen met een energieke baas. De meeste zijn heel vriendelijk tegenover vreemden en zijn erg blij met bezoek aan huis. Ondanks zijn vrij kleine maat is de Shih Tzu niet echt een schoothond - hij is daar te zelfstandig voor. Net als alle honden heeft hij een leider nodig die duidelijke regels stelt. Als zijn baas dat niet doet, doet hij het!


Shih Tzu met stamboom?
De Shih Tzu is zeer populair in Nederland. Er wordt er ook veel gefokt zonder stamboom. De risico's voor de koper en voor de pup zijn niet gering. Een Shih Tzu met stamboom die gefokt is volgens de BRS regels van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en de rasvereniging, is de beste garantie die er is voor een gezond en goed gesocialiseerde hond. Die regels gaan over zaken zoals  maximum aantal nesten van de moederhond, leeftijd van de moederhond, kwaliteitseisen van beide ouderhonden, verzorging van de pups en hun socialisering. Het is tenslotte de bedoeling dat een nieuwe pup samen met zijn gezin jarenlang een gelukkig leven gaat leiden. U koopt dus niet 'een stamboom', u koopt een pup die alles mee heeft als basis voor de rest van zijn leven.