Mac-koneen optimointia

Johdanto

Tässä on Mac-tietokoneen optimointiin liittyviä yksinkertaisia säätöjä ohjelmistoasetusten kautta, mutta esimerkiksi muistin lisääminenkin mainitaan. Ohjeiden pitäisi toimia OS X -versioissa 10.8 ja 10.9 ja ehkä vanhemmissakin. Tätä kirjoittaessa Google Chromen versio oli 35, Safari 7, Firefox 30 ja Adobe Reader XI.

Selaimen välimuistin, historian ja evästeiden tyhjennys

Helppo tapa lähteä nopeuttamaan Macin käyttöä on nettisurffaamiseen liittyvä selaimen asetusten säätäminen. Surffaamiskokemusta voi nopeuttaa tyhjentämällä selaimen selaustiedot muutaman kuukauden välein. Haittapuolena on tietysti uudelleen kirjautumisen vaiva eri sivustoille.

Google Chromessa mene vasemman yläkulman valikosta kohtaan Chrome, Clear Browsing Data. Valitse aikaväliksi "the beginning of time", jotta varmistut totaalisesta tyhjennyksestä. Ruksaa kaikki valintalaatikot. Ja paina tietysti vielä "Clear browsing data" -painiketta.

Safarissa mene myöskin ylävalikkoon. Sitten valitse Safari, Reset Safari ja ruksaa kaikki (Top Sites voi jättää ruksaamatta). Ja napsauta "Reset"-painiketta.

Firefoxissa ylävalikosta navigoi kohtaan History, Clear Recent History. Valitse aikaväliksi "Everything", ruksaa kaikki ja tökkää "Clear Now".

Adobe Flash

Adobe Flash voi tallentaa niin paljon tietoja, että Macin sulkeminen ja käynnistäminen hidastuu. Olen huomannut omalla koneellani, että Flash Playerin muistin tyhjentäminen aina välillä näyttäisi nopeuttavan konetta.

Flash Player on siitä erikoinen selaimen lisäosa, että sen tarkempia asetuksia voi käydä muuttamassa sille tarkoitetulta web-sivulta, joka on loppujen lopuksi paikallinen sivu. Asetusten pääsivun osoite on:

http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager.html

Mene Flash Playerin asetuksissa sivulle "Global Storage Settings panel". Valitse yksittäisen web-sivuston tallennusten maksimikooksi 100 KB. En ole havainnut hyötyä 1 MB:sta tai sitä suuremmista kooista. Poista ruksi kohdasta "Store common Flash components to reduce download times", koska muuten Flash Playerin tallentaman tiedon määrä kasvaa.

Jätä kuitenkin ruksi kohtaan "Allow third-party Flash content to store data on your computer", koska muuten videot eivät enää toimi kaikilla sivustoilla, kuten Helsingin Sanomien (hs.fi) sivustolla ja Nelonen Median sivustoilla (nelonen.fi, ruutu.fi). Voit itse kokeilla ruksaamisten hyötyjä ja haittoja omassa käytössäsi.

Näistä Flash Playerin asetuksista vaikutat saman tien kaikkiin Flashiä käyttäviin selaimiin. Poikkeuksena on Google Chrome, jolla on oma Flash Playerin versionsa. Googlen omasta Flash Playeristä lisää seuraavassa aliluvussa "Flash has crashed".

Flash has crashed

Jos Google Chrome tuntuu kumman hitaalta ja näet aina silloin tällöin tekstin "Shockwave Flash has crashed", niin vika ei välttämättä ole Shockwave-lisäosassa, vaan Flash Player -lisäosassa. Flash Player -lisäosia voi nimittäin olla kaksi käytössä yhtä aikaa.

Yllä on esimerkki kaatumisilmoituksesta sivulla, jolla on käytetty runsaasti Shockwaveä. Shockwave suojelee koko selainta kaatumiselta sulkemalla itsensä, kun sivulla on esimerkiksi runsas määrä Shockwaveä tai Shockwave kuormittaa tietokoneen muistia rankasti.

Mene Google Chromessa kohtaan Chrome, Preferences, Show advanced settings. Privacy-otsikon alta paina Content settings. Pikkuikkunan sisällä vieritä alaspäin Plug-ins -otsikon kohdalle ja valitse linkki "Disable individual plug-ins". Uudella välilehdellä oikeassa yläkulmassa naksauta Details-linkkiä, jotta näet yksityiskohtaisempia tietoja selaimen lisäosista.

Edelleen ollessasi Plug-ins -välilehdellä vieritä sivua alaspäin. Jos näet kohdan "Adobe Flash Player (2 files)", niin silloin kaksi Flash Playeriä on mahdollista olla käytössä yhtäaikaisesti. Google Chromen oma Flash Player on "PepperFlashPlayer.plugin". Voit itse valita kumman kohdalla painat "Disable"-linkkiä. Itse jätän käyttöön Google Chromen oman lisäosan.

Adobe Reader

Adobe Readerissä on oletusasetuksena laitteistopuolen renderöinti, mikä voi aiheuttaa hitauden tunnetta. Mac Pro -koneellani laitteistopuolen renderöinti aiheuttaa nykimistä, kun katselen bitmap-kuvia sisältäviä PDF-dokumentteja. Koneeni näytönohjain ei ole Adobe Readerin tukema ainakaan Windows-korttien listan perusteella.

Adobe Readerissä valitse Adobe Reader, Preferences, 3D & Multimedia. Valitse Preferred Renderer: Sofware ja poista ruksi kohdasta "Enable hardware rendering for legacy video cards". Katso huomaatko eroa jonkin graafisesti raskaan PDF-tiedoston avulla.

Toinen asia, mikä voi hidastaa Adobe Readeriä on sen välimuisti. Edelleen asetuksissa mene kohtaan Search ja paina "Purge Cache Contents". Voit estää avattujen PDF-tiedostojen historiatietojen tallentamisen välimuistiin poistamalla ruksin kohdasta "Enable fast find".

Spotlight: indeksoitavat hakemistot

Mac-koneesi indeksoi jatkuvasti kiintolevysi tietoja. Tällä tavoin Finderin avulla löytää nopeammin etsimiään tiedostoja. Mutta jatkuva indeksoiminen tarkoittaa jatkuvaa kiintolevyltä lukemista ja indeksointitietojen tallentamista, kun jokin tiedosto muuttuu. Voit poistaa indeksoitavien hakemistojen joukosta itsellesi turhia hakemistoja eli hakemistoja, joiden tiedostoja et tule koskaan tai montaakaan kertaa elämässäsi avaamaan.

Naksauta Apple-ikonia, valitse System Preferences, Spotlight, Privacy. Paina plus-painiketta ja valitse sellaisia hakemistoja, joissa on vaikkapa sovellusten välimuisti- ja asetustiedostoja. Tällaisia hakemistoja ovat esimerkiksi:

Users/tunnus/Library/Caches

Macintosh HD/Library/Caches

Macintosh HD/System/Library/Frameworks (tai vaikka koko hakemisto Macintosh HD/System/Library/)

Korvaa nimi "tunnus" käyttäjätunnuksellasi (käyttäjähakemistollasi). Korvaa nimi "Macintosh HD" sillä nimellä, jonka olet antanut koneesi pääkiintolevylle.

Automaattiset päivitykset (mokkulayhteys)

Jos käytössäsi on hidas mokkulayhteys ja/tai olet huonolla kuuluvuusalueella mobiilin verkon suhteen, voit poistaa automaattiset päivitykset pois OS X:stä. Haluat varmaankin aamuisin heti päästä lukemaan sähköpostia ja tarkistaa Facebookin/Twitterin päivitykset, jolloin suuren määrän kaistaa vievät päivitykset vievät ilon netissä surffaamiselta hidastamalla selaamisen etanamaiseen nopeuteen. Voit sitten erikseen jättää koneesi päivittämään itseään, kun sinulla on muuta puuhattavaa. Tai ehkä voit viedä koneesi kaverille, sukulaiselle, työpaikalle, koululle tai kirjastoon päivittymään käyttäen nopeampaa ja tietysti suojattua yhteyttä.

Mene kohtaan System Preferences, App Store ja poista ruksit kohdista "Download newly available updates in the background" ja "Automatically download apps purchased on other Macs".

Kun sitten erikseen haluat päivittää koneesi, naksauta Apple-ikonia ja "Software Update".

Välimuistitietojen poistaminen manuaalisesti

Mac-koneella on omat hakemistonsa välimuistitiedostojen tallentamiseen. Voit omalla vastuullasi kokeilla poistaa niitä.

Finderissa valitse Go, Go to Folder ja kirjoita hakemistoksi ~/Library/Caches. Paina Go-painiketta.

~/Library/Caches -hakemistossa voit poistaa päähakemistojen (Acrobat, Adobe, Safari jne.) sisältä tiedostoja. Varmuuskopioiden tekeminen poistetuista tiedostoista voi olla järkevää. Jos poistat esimerkiksi Acrobat Readerin välimuistitiedostoja, kannattaa ehkä itse sovellus sulkea siksi aikaa mahdollisten ongelmien välttämiseksi. Lisätietoja saa esimerkiksi MacPaw-sivustolta.

Muistin lisääminen

Mac-koneellesi voi olla mahdollista lisätä muistia. Jos vapaa käyttömuisti (RAM) loppuu, niin Mac alkaa käyttää kiintolevyä, jonka siirtonopeus on hitaampi, minkä voi havaita sovelluksia käyttäessään.

Lisättävän muistin määrälle on konekohtainen maksimi, joka esimerkiksi vuoden 2011 Mac Minille oli 8 Gt ja vuoden 2009 Mac Pro'lle 32 Gt. Esimerkiksi 8 gigatavua muistia maksoi tätä kirjoittaessa pyöristäen noin 100 €. Huomioon pitää tietysti ottaa muistin tyyppi, joka esimerkiksi vuoden 2011 Mac Minille oli DDR3 ja vuoden 2009 Mac Pro'lle DDR3 EEC.

Fusion Drive -kiintolevy

Sopiville iMaceille ja Mac Mineille ("late 2012" ja uudemmat mallit tietyin rajoituksin) voi saada asennettua Fusion Drive -kiintolevyn. Fusion Drive yhdistää perinteisen kiintolevyteknologia ja nopeamman SSD-teknologian. Yhden teratavun Fusion Drive -asema maksoi vuonna 2013 noin 250 euroa. Tarkempia hintoja voi käydä tarkistamassa kivijalka- ja verkkokaupoista.

Lisää optimointiohjeita

Lisää vinkkejä koneen nopeuttamiseksi saa vaikkapa TechRadarin sivulta.

Uusi kone

Kun optimointikeinot loppuvat kesken eivätkä erityisemmin lisää koneesi tehokkuutta ja ne alkavat käydä turhan kalliiksi, voi olla aika päättää optimointi ja hankkia uusi kone. Konetta hankkiessa sen käyttötarkoituksella on merkitystä. Esimerkiksi Mac Pro sopii raskaaseen videoeditointiin, mutta pelkkä nettisurffaaminen tai tekstinkäsittely ei välttämättä erityisemmin tehostu, jos siirtyy esimerkiksi Mac Ministä Mac Pro'hon.

Pohditaanpa tilannetta vaikkapa vuoden 2012 mallien osalta. Esimerkiksi vuoden 2012 iMaciin (Slim Unibody) sai Intelin i5-prosessorin, mutta vuoden 2012 Mac Miniin ja MacBook Pro'hon oli mahdollista saada joko i5 tai nopeampi i7.

Koneen kokonaisnopeuteen ei kuitenkaan vaikuta vain prosessorin nopeus, vaan näytönohjaimellakin on merkitystä. iMacille pystyi valitsemaan neljä erilaista Nvidian GeForcea. Mac Minin kohdalla oli tyytyminen Intel HD Graphics 4000:een. MacBook Pro'lle sai myös Intel HD Graphics 4000:n, mutta toisena vaihtoehtona oli Nvidian GeForce -näytönohjain.

Oletuksena käyttömuistia sai 8 Gt sekä iMacille että MacBook Pro'lle ja 4 Gt Mac Minille. Suuremmat määrät riippuivat koneen mallista. 21,5-tuumaiselle iMacille sai maksimissaan 16 Gt ja 27-tuumaiselle 32 Gt muistia. Mutta 21,5-tuumaiselle iMacille ei voinut enää jälkeenpäin lisätä muistia kun taas 27-tuumaiselle pystyi, joten 21,5-tuumaista iMaciä ostaessa piti heti alkuun päättää muistin määrä. Mac Minin ja MacBook Pro'n muistin maksimimäärä oli 16 Gt.

Käytännön nopeusvertailu voi antaa ideoita siitä, mikä voisi sopiva seuraavaksi koneeksi. Yksi nopeusvertailusivu löytyy Primate Labsiltä. Nykyään Maceissä on käytössä 64-bittinen arkkitehtuuri (tietoja prosessorien bittisyydestä Applen sivulta), joten valitse sivulta "64-bit Multi-Core" -välilehti.

Muutettu viimeksi: 27. kesäkuuta 2014