Tässä on ohjeita suomalaiselle IRC-kanavalle liittymiseen varsinkin silloin, jos Internet-yhteydentarjoajallasi ei ole IRC-palvelimia, jolloin sinun pitää käyttää jotakin ulkopuolista IRC-palvelinta. Näissä esimerkeissä ulkoisena IRC-palvelimena on irc.cc.tut.fi.
Kaikissa IRC-sovelluksissa ei ole identd-toiminnallisuutta. Jos sinulla on ongelmia päästä irkkaamaan, kokeile asentaa Windows Ident Server by Rndware. Aseta ohjelman identd-toiminnallisuus päälle kohdasta Control, Active. Kohdasta Options, General voit asettaa nickisi eli kutsumanimesi.
Suosikkini IRC-sovelluksista Windowsissa ja Linuxissa on Pidgin. Sillä voi myös samanaikaisesti ottaa yhteyden esimerkiksi seuraaviin palveluihin: AIM, Google Talk, Yahoo! ja MySpaceIM. Tässä muutama vinkki Pidginin käyttöön.
Pidgin voi ilmoittaa: "Nick or channel is temporarily unavailable". Aikaisemmin käyttämäsi nick voi olla jostakin syystä varattu, joten kokeile vaihtaa nickiäsi. Itse käytän sellaista temppua, jossa lisään maxlimitz-nickin perään z-kirjaimia tai muita merkkejä, kunnes pääsen haluamalleni kanavalle.
Liittyäksesi jollekin kanavalle, valitse Buddy List, Buddies ja Join a Chat.
Lisäksi vielä kirjoita haluamasi kanavan nimi risuaitamerkin kera kohtaan Channel ja paina Join-painiketta.
Esimerkki, jossa ollaan keskustelukanavalla Pidginissä.
Suosittelen aktivoimaan seuraavat lisäosat kohdassa Tools, Plugins:
- ExtPlacement
- History
- Message Notification
- Message Timestamp Formats (Force timestamp format: 24 hour time)
- Send Button
- Voice/Video Settings (Linuxin asetus)
Lisää lisäosia löytyy netistä, mutta niille ei ole tukea.
Colloquy on Macille (OS X) tarkoitettu IRC- ja telekonferenssi-sovellus. Macille löytyy myös esimerkiksi Ircle-sovellus, mutta sen käyttöliittymä voi olla aika ankean näköinen verrattuna Colloquyhin.
Colloquyssä valitse suoraan File, New Connection. Aseta nickisi, protokolla (IRC) ja IRC-palvelin ja ehkä myös muitakin asetuksia. Colloquy yhdistää itsensä valitsemallesi palvelimelle.
Yhdistettyään itsensä IRC-palvelimelle, Colloquy näyttää luettelon palvelimista, joille olet yhteydessä. Valitse kyseinen palvelin hiirellä naksauttamalla ja paina sitten Join Room -painiketta.
Join Room -painiketta painettuasi kirjoita kanavan nimi ja risuaita nimen eteen. Paina lopuksi Join-painiketta.
Esimerkki, jossa ollaan keskustelukanavalla Colloquyssä.
ChatZilla on Mozilla Firefox -selaimen liitännäinen (plugin). Firefox on useamman eri käyttöjärjestelmän selain ja sen liitännäistenkin pitäisi toimia Windowsissa, OS X:ssä ja Linuxissa. Imuroi ChatZilla Firefoxilla ja asenna se. Muista myös uudelleenkäynnistää Firefox ChatZillan asentamisen jälkeen.
ChatZillan asetuksiin pääsee Firefoxissa kohdasta Tools, Add-ons, Extensions, ChatZilla. Aseta itsellesi sopiva nick. Kohta Description on tarkoitettu oikealle nimellesi tai pseudonimellesi.
Yksi tapa ottaa yhteys tämän sivun alussa mainittuun IRC-palvelimeen irc.cc.tut.fi on tehdä Google-haku palvelimen nimellä (pisteiden käyttö nimessä hakua tehdessä ei ole välttämätöntä). Mene hakutulos-sivulle www.tut.fi/irc/ ja naksauta sivulla näkyvää "Irc.cc.tut.fi"-linkkiä, jolloin ChatZilla yrittää automaattisesti yhdistää sinut palvelimelle.
ChatZillan yhdistettyä itsensä palvelimelle pitäisi näkyä "Connected"-teksti. Yhdistäminen voi kestää minuutin tai pari. Valitse IRC, Join Channel.
Join Channel -ikkuna ilmestyy. Kirjoita haluamasi kanavan nimi ja muista myös risuaita. Paina Join-painiketta.
Esimerkki, jossa ollaan keskustelukanavalla ChatZillassa.
Vaihtoehtoinen tapa yhdistää kanavalle:
1) Firefox, Tools, ChatZilla.
2) /attach irc.cc.tut.fi
3) /join #[kanavan nimi]
Riippuen IRC-kanavasta, sitä varten on voitu tehdä nettiselaimelle oma käyttöliittymä. Tällöin vain menet selaimella kanavan webbisivulle ja mahdollisesti vielä asetat nickisi.
Yllä olevassa esimerkissä ensin on tehty Google-haku 'Nelinpeli IRC'. Sitten hiirellä on naksautettu hakutuloslinkkiä, joka on vienyt yllä näkyvään #nelinpeli-kanavaa varten luotuun webbiselainliittymään. Jos selainliittymässä naksauttaa hiirellä omaa nimimerkkiään, voi nähdä käytetyn IRC-palvelimen, joka tässä tapauksessa oli irc.atw-inter.net (ei näy kuvassa), mutta selainliittymien palvelimet voivat vaihdella riippuen selainliittymän palveluntarjoajan omista asetuksista.
Jos IRC-sovelluksella ei tunnu pääsevän millekään IRC-palvelimelle, tarkista tietoturvaohjelmiesi kuten palomuurisi asetuksista, että ne eivät estä sovellusta pääsemästä nettiin. Jos tietokoneesi on jonkin yrityksen verkossa, on mahdollista, että verkkovastaava on laittanut rajoituksia tietokoneisiin tai laitteistopalomuureihin eri Internet-protokollien käytölle (IRC, AOL, ICQ, Messenger, ym.).
Kaikilla IRC-palvelimilla ei välttämättä pääse kaikille muille IRC-palvelimille. Esimerkiksi Pidginin oletuspalvelin on irc.freenode.net ja sillä ei näytä pääsevän Nelinpelin kanavalle.
Eri IRC-palvelimilla on omat asetuksensa. Joillakin palvelimilla voi esimerkiksi joutua käyttämään salasanaa. Tässä malliksi Freenoden ohjeet: freenode.net/faq.shtml
Aikaisemmin käytetty nick voi olla varattu, jolloin joudut vaihtamaan nickiä sovelluksessasi. Kokeile IRC-ohjelmassasi käyttää komentoa /quit ennen kuin lopetat irkkaamisen (muita IRC-komentoja löytyy vaikkapa IRC Beginneristä), jos vaikka nickisi vapautuisi nopeammin seuraavaa käyttöä varten. On totta kai myös mahdollista, että joku muu on varannut saman nickin.
Palvelinta irc.cc.tut.fi käyttäessä yhtäaikaisten yhteyksien lukumäärä on kaksi, joten ei kannata pitää montaa konetta irkissä kerrallaan (tut.fi).
Muutettu viimeksi: 15. kesäkuuta 2014