ERDÉLYI KOPÓ tartása

Kutyatartási tájékoztató a kis erdélyi kopóhoz

    Az Erdélyi kopó magyar nemzeti kincs. Veszélyeztetett, védendő fajta. Különösen értékes, ritka magyar vadászkutya, intelligens, barátságos, érzékeny, családszerető. El is várja a törődést, épp olyan büszke és öntudatos, mint amilyen szép. Másfél éves korára megkomolyodik, lehiggad. Lételeme a mozgás, de akár egész  nap is ellustálkodik. Figyeljünk rá, mindent elmond amit akar, meg kell értenünk. Együttműködésre termett, gazdája minden rezdülését figyeli. Idegenekkel bizalmatlan, a házat-portát kitűnően őrzi. Gazdáját képes megvédeni. Öntudatos, kemény, szívós kutya. Óvatos, nem verekedős, de megvédi magát, ha kell.

    Ösztönösen kiváló vadász, a vadat felveri, hajtja, állítja. Kitűnő szaglását, hallását és látását sokrétűen használja. Alaptermészete szerint bátor és önálló. Magyarországon csak vaddisznóhajtáson és  sebzett vad utánkeresésére használható. Képes önállóan dolgozni, de füzérben (2-5 kopó együtt) igazán hatékony társa a vadásznak. Mivel minden vad érdekli, csak fokozott óvatossággal szabad erdő közelében sétálni vele. Őzre, szarvasra semmiképpen ne hagyjuk elmenni.
    Kitartó futó, jó mozgású, harmonikus felépítésű és izomzatú kutya. Mint ilyen, többféle sportra is alkalmas. Jól bírja a változó körülményeket, nehéz terepet, sűrű aljnövényzetet, nagy távolságokat. Nem sérülékeny, nem kényes, képes tisztán tartani magát.

   
Enni:
    Lehetőleg száraz tápokat meleg vízzel, levessel felöntve, de szárazon is megeszi. Tésztaféléket, rizst szereti, főzve bármi húsféle adható alkalmanként. A csöves csontoktól óvakodjunk, a mohó kutya bélrendszerét felsérthetik. Nálam Bewi-Dog száraztápot kapnak a kutyák. Arra figyeljünk, hogy mindig az életkornak, kondíciónak és a kutya ízlésének megfelelő prémium eledelt válasszuk. Óvakodjunk a túletetéstől! 


Etetések száma:
       3 hónapos korig        naponta 4 alkalommal
       6 hónapos korig        naponta 3
       12 hónapos korig      naponta 2
       1 év felett                  napi 1-2,   lehetőleg este és séta után
                Friss víz nem csak az etetéskor szükséges!

Kéregetés, lakásba engedés:
    Tipikus kopótulajdonság. Minden alkalmat megragad, hogy közel legyen a gazdájához és élvezze a közelség gyümölcseit. Gazdától függ, hogy meddig képes távol tartani magától kedvenc barátját. Ismerek gazdát, aki több évig is képes volt rá! Ám előbb-utóbb mindenki feladja. És az előszoba nem elég...

Rágni:
    Kiskorában főtt marha- vagy sertéscsontot naponta, különben széklábat rág, vagy cipőt. Ilyenkor a csonton élheti ki csalódottságát, hogy gazdája nincs vele. Sokkal olcsóbb és egészségesebb, mint a nem ilyen célra vásárolt holmik. E tekintetben nem válogatós, ismerek kutyát, aki már útlevelet is evett.

Mozgás:
    Napközben  és éjjel a kertben elvan, megkötni nem szabad. Séta reggel, lehetőleg délután és nagy rohangálás este, hétvégeken kirándulás, “vadászséta”. Három hónapos koráig ne engedjük idegen kutyák közé, nem tudja megvédeni magát és meg is fertőződhet. Ha elkóborolna az erdőben, mezőn séta közben, maradjunk helyben, visszajön. Jó ilyen célra egy ultrahangos kutyasíp. Egyesek elektromos nyakörvvel vásárolják meg a biztonságot.

Tanítás:
    Ül, fekszik, fel, gyere, hozzám 8 hetes kortól. Fontos a napi gyakorlás, sokat, lelkesen. Érdemes egyéves kor körül kutyaiskolába, engedelmességi tanfolyamra menni, ha vadász van az ismerősök között, ne hagyjuk ki! A vadászat a lételeme.

Szeretet:
    Sokat ad, és ragaszkodik a családhoz, de sok törődést, odafigyelést igényel, nagyon szeret tanulni, játszani, engedelmesnek lenni, kezdeményezni.

Állatorvos:
    A tenyésztő segítségei: Gálos és Horváth Bt. (dr. Horváth Gábor)
    Sopron, Alsólőver utca 13.

    Oltások:
    9-10 hetesen meg kell kapja a másodikat, a többit az állatorvos megmondja.
    Féregtelenítés:
    1/4 évente szükséges elvégezni
    Kullancs ellen:
    Természetet járó kutyák számára kötelező a védekezés. Cseppek, nyakörvek és riasztók kaphatók. Az állatorvos segít kiválasztani a legmegfelelőbbet. Nekünk pillanatnyilag a Scalibor nyakörvek nyújtanak biztonságot.

Kiállítások:
    Minden erdélyi kopó fontos tagja egy veszélyeztetett közösségnek. A fajta fennmaradása érdekében fontos, hogy minél több kutyát ismerhessenek a tenyésztők, hogy valóban a legjobb egyedek tenyésztésbe vonásával legyen folytatható a fajtamentés. Ennek érdekében minden kopó tulajdonosa tehet: vigye el, mutassa meg kutyáját kiállításokon, klubrendezvényeken. Az erdélyi kopót tartók közösségét is érdemes közelebbről megismerni.

Vizsgák, versenyek:
    A tenyésztésbe vonandó erdélyi kopóknak tenyészszemlén és képességvizsgán meg kell felelniük. Ezek nélkül nem, vagy csak felülbélyegzett származási laphoz juthatnak az utódok. A vadászati körülményekre tenyésztett fajta számára élvezet a különféle további vizsgákon és versenyeken való részvétel: Vadászati Alkalmassági Vizsga, Munkavizsga, Vércsapa verseny, stb.

Tenyésztés:
    Egy őshonos, veszélyeztetett fajta tenyésztése felelősségteljes, sok ismeretet igénylő feladat. A legtöbb tenyésztő nem az anyagi haszon, a megélhetés reményében végez fajtamentő munkát. Küldetés ez, amely a legjobb esetben is csak évek múlva hozza meg eredményét, egy-egy sikeres, továbbtenyészthető család, vérvonal kialakulását. Odafigyelés, a tenyésztő és a gazdák között kialakítandó szoros kapcsolat lehet csak a siker kulcsa.

    Jó és tartalmas, hosszú életet kívánok a tőlem elkerült kutyáknak!

Hadas László, erdélyi kopó tenyésztő
Mandulaházi Kennel
9400 Sopron, Cserfa u. 1.
Tel.: +3670 2013500
email: mandulahazi@gmail.com
http://mandulahazi.googlepages.com/home