Pirtasika

Mikko Ilkka kuvaa vuonna 1912 kirjassaan Karjalan ja Savon pirtasika seuraavalla tavalla:

"Karjalan ja Savon pirtasika oli ruumiinrakenteeltaan lyhyempi kuin pohjoissuomalainen sika. Sen pää oli siro ja pieni, silmät pienet ja kärsä suhteellisen pitkä. Ruumis oli tavattoman litteä, selkä vähän köyry ja jalat muuhun ruumiiseen verraten pitkät. Karva oli pitkää , kankeata ja harvanpuoleista, harjakset niinikään pitkät ja tuuheat. Karvojen väri oli vaihteleva - likaisen kellertävä, musta ja mustankirjava. Toisinaan näki ruskeahakon-punertavalla pohjalla pieniä, noin kymmenenpennin laajuisia mustia pilkkuja, vieläpä joksus samanvärisellä pohjalla säännöttömiä mustia poikkijuouviakin. Nämä siat muistuttivat ruumiinrakenteeltaan ja väriltään suuresti niitä metsäsikoja, joita kerrotaan vielä viime vuosisaddan alkupuolella eläneen Etelä-Ruotsin metsissä ja joista mm. itävaltalainen tutkija tohtori leopold Josef Fitzinger (1802-1884), arvelee ruotsalaisen maatiaissian polveutuwan. Samaa arveli myöskin tunnettu meikäläinen luonnontutkija lehtori U.J. Mela. Hän kertoi tämän kirjoittajalle, että hän ylioppilas-aikanaan kulkiessaan eräänä kesänä kasvintutkimusmatkalla Nilsiässä , Kaavilla, Juuassa ja Nurmeksessa oli usein nähnyt näitä "pirtasikoja". Ne olivat erityisesti painuneet hänen mieleensä tuon ruskeahkon pohjavärinsä ja tavattoman kapean ruumiinsa vuoksi. Melan arvelujen mukaan olivat siat jo vanhempina aikoina joutuneet ruotsista etelä-suomen herraskartanoihin, joista ne sitten vähitellen aikojen kuluessa kulkeutuivat sisämaahan. iätä sikarotua tuskin on enää ollenkaan koko maassa alkuperäisenä eli sellaisena kuin meidän nykyinen vanhempi väki sen vielä näki nuoduudessaan."

(Ilkka, 1912)

ManTra projekti teki matkan toukokuussa 2005 Karjalaan Venäjällä. Matkan aikana valokuvasin mahdollisia Karjalan maatiaislampaita. Tervajärvellä (Laatokan ja Suomen rajalla oleva paikka, Viipurista pohjoiseen) syöksyi vanhan aitan alta ulos hiekkatielle linja-auton eteen kaksi sikaa. Toinen oli vaaleanpunainen ja toinen oli vaaleanpunainen mustilla pilkuilla. Sioilla oli kovaa vauhtia kun riensivät laituimeen ja peitti itsensä pusikoihin. Näkymä oli aivan mahtavaa! Olin juuri perehtynyt Viron ja Ruotsin maatiaisikoihin - en voinut uskoa silmiäni kun näkin elävänä sika joka muistutti niin paljon vanhaa sukupuuttoon kuollut maatiaisiamme.

Kysymykset:

    • Elääkö pirtasika vielä Venäjän puolella Karjalassa?

    • Jäivätkö sikoja Karjalaisten evakuoinnin yhteydessä jäljellä Karjalaan?

    • Muistaako Karjalaiset tällainen pilkullinen sika?

    • Miten yleisesti sitä pidettiin vielä maatiloilla 1940-luvulla?

Jos matkustat Venäjällä Karjalassa:

Pidäthän silmät auki ja kysythän ihmisiltä ovatko he nähneet tällaisia sikoja. Kerro paikallisille, että tämä on mahdollisesti vanha maatiaissika ja sitä tulisi säilyttää. Otan vastaan vanhoja kuvia suomalaisista mahdollisista maatiaissioista. Niitä liitetään tämän opintojakson oppimateriaalille.

annika.michelson@hamk.fi

Lähde

Ilkka, Mikko. 1912. Sianhoitokirja.