Hewlett Packard

Training ontworpen voor de HP Prime calculator

De Prime is de nieuwste grafische rekenmachine voor het onderwijs van Hewlett Packard. De Prime heeft voor- en nadelen. Om maar met het nadeel te beginnen: de machine is duurder dan de concurrentie.

Dan de voordelen:

  1. Met behulp van de optie 'digitaal toetsen' kom je tegemoet aan de behoefte om te controleren of de leerling het begrijpt. Wanneer er druk op staat dat leerlingen hun huiswerk maken en er straf gegeven wordt indien dit niet gedaan wordt, dan zullen leerlingen de uitwerkingen/antwoorden uit de uitwerkingen/antwoorden-bundel gaan overschrijven. De docent komt hier natuurlijk achter, maar dat is vaak pas als hij de eindtoets aan het nakijken is. Voorkomen is beter dan blussen: met de Prime kan regelmatig getoetst worden en de resultaten kunnen in een spreadsheet gedownload worden. Op die manier kan per leerling bijgehouden worden wat er goed gaat en waar vlak voor een toets nog naar gekeken moet worden. Op die manier kunnen leerlingen zich optimaal voorbereiden op toetsen en het eindexamen. Met de Prime maakt het oog van de meester het paard vet: de docent kan tijdens de les vanaf zijn pc monitoren wat de leerlingen wel en niet doen met de rekenmachine èn de docent kan daar individueel (of klassikaal) op reageren met behulp van de wireless verbinding.

  2. Met behulp van het Computer Algebra Systeem (CAS) kunnen veel opgaven gecontroleerd worden. Niet alleen via de solve optie, maar ook door na te denken welke stappen na elkaar uitgevoerd moeten worden; hierdoor wordt voorkomen dat leerlingen vastlopen bij zoiets als haakjes wegwerken. Een leerling die op deze wijze een paar opgaven per onderwerp met behulp van CAS uitwerkt, leert welke stappen gezet moeten worden en welke antwoorden daar uit moeten komen en de leerling kan die antwoorden vergelijken met wat hij zelf in gedachten had, en daarvan leren.

  3. Met een experiment is reeds aangetoond dat met behulp van regelmatig toetsen de resultaten omhoog gaan. Als een klas drie uren wiskunde per week heeft, gedurende 36 schoolweken dan zijn dat 108 lessen per jaar. Als iedere 4e les een kleine digitale toets wordt afgenomen (max 10 min), dan moeten er 27 toetsen per klas worden nagekeken hetgeen neerkomt op ongeveer 13,5 uur correctiewerk per klas per jaar. Een leraar kost ca 30 euro, dus dat is 13,5x30= 405 euro per klas per jaar. op basis van een fulltime baan is dit dus 8x405=3240 euro per fte per jaar. Hoeveel euro wil je als school per jaar besparen?

  4. Omdat alle leerlingen gemonitord en getoetst worden, zijn leerlingen veel intensiever met de stof bezig. Er is opeens bij iedereen een behoefte om te willen weten hoe het werkt, dus er wordt meer geleerd (Elaboration Theory of Instruction)

  5. Een docent kan een app direct naar alle leerlingen toesturen, dat scheelt enorm veel vragen als:"... mijn reken machine doet dit." Alle leerlingen beschikken direct over de goede instellingen.

  6. Leerlingen maken te weinig gebruik van computer pakketten als GeoGebra voor het maken van constructies bij meetkunde en analyse, omdat ze die ook niet kunnen gebruiken op toetsen en examens. Met de Prime komt dat opeens wel binnen handbereik. Daarbij komt dat ook voor de leraar het niet altijd even handig is om constructies te maken als voorbeelden, omdat gebleken is dat GeoGebra niet opwaarts compatible is. Na verloop van tijd is er een andere Java versie nodig om tekeningen te genereren en zijn oude tekeningen gemaakt met een oudere Java versie niet meer functioneel. De Prime heeft dat probleem niet.

  7. De Prime heeft een Touchscreen net als een smartphone en dat werkt erg handig om de grafiek snel goed in beeld te krijgen.

  8. De Prime is de enige grafische rekenmachine die met éénheden kan werken en daarvan is al gebleken dat dat erg handig is bij bepaald eindexamenopgaven. Natuurlijk is het erg interessant hoeveel seconden per meter iets is, maar als het over snelheden gaat dan is meter per seconde toch nuttiger; met éénheden kom je dat soort vergissingen niet tegen.

  9. Met de Prime kun je gebruikers functies definiëren om bijvoorbeeld kansrekenexperimenten te visualiseren of om andere dingen makkelijk uit te rekenen, die vaak voorkomen.

  10. De Sketch functie is een intuïtieve manier om functies te leren kennen. Met de vinger over het scherm gaan om een grafiek te schetsen, waarvan de rekenmachine vervolgens een functievoorschrift opstelt.

  11. De Prime heeft een examenstand, waardoor hij goedgekeurd is door het CvTE (College voor toetsen en Examens / ministerie van OCW). Functionaliteit die op de centrale examens (of door de school besloten op andere toetsen) niet mogen, kunnen met de examenstand worden uitgeschakeld. Ook handig om in de klas dingen te oefenen, waarbij bepaalde functionaliteit op de rekenmachine uitgeschakeld kan worden.

Om dat in een goede nascholingscursus te stoppen heeft LOTS Consultancy de volgende punten (USP's) uitgewerkt in een docenten cursus.

Zie ook de documenten onderaan de pagina.

■ Digitaal toetsen

■ Computer Algebra systeem

■ Gebruikers functies maken

■ Dynamische analyse

■ Het gebruik van “units”

■ De Sketch functie

■ De Examenstand