Waarom een 8

Waarom tenminste een 8?

Laten we het vergelijken met voetbal, daar zien en horen we meer over.

  • Welke voetballers komen in aanmerking voor cijfers 9 en hoger?

Messi, Ronaldo, Ibrahimovic, ...

  • Welke voetballers zitten tussen 8 en 9?

... een heleboel voetballers die bij Europese topclubs spelen

  • Welke voetballers zitten tussen 7 en 8?

... de betere voetballers uit onze eredivisie

  • Welke voetballers zitten tussen 6 en 7?

... de betere voetballers uit de eerste divisie / Jupiler league

  • Welke voetballers onder de 6?

... de mindere voetballers uit de eerste divisie

Al die voetballers dromen van succes, spelen in het nationale team, winnen van Europese titel en wereldtitel en op clubniveau het spelen en vooral winnen van de Champions League.

Voor welke spelers wordt die droom werkelijkheid? Voor de spelers die boven de 9 scoren en gedeeltelijk voor spelers die boven de 8 scoren. Spelers die onder de 6 scoren zullen veel geconfronteerd worden met verlies en zullen niet om de echte prijzen spelen.

Hetzelfde geldt voor spelers tussen 6 en 7 met enkele uitzonderingen die om een lokale prijs mogen spelen (KNVB beker, periode kampioen, ...)

Spelers tussen 7 en 8 verliezen in de landelijke competities wat minder vaak en spelen wat vaker mee om lokale prijzen en eventuele landelijke prijzen (KNVB beker, landskampioen, meedoen aan Europa League, ...)

Hoe heeft dat te maken met je wiskunde cijfer?

Als je na je studie (HBO/ WO) gaat werken dan kun je op verschillende niveau’s terecht komen. Het hoogste niveau is het niveau van degenen die de lijnen uitzetten wat er binnen het bedrijf/afdeling gebeuren moet en van degenen die het leukste/spannendste onderzoek uitvoeren.

Daaronder wordt het op de verschillende niveau’s minder en minder (meer en meer routine, dus saaier en saaier).

Je zult wel begrijpen wie er snel op de hoogste niveau’s zitten en wie er ondanks een diploma eigenlijk nooit komen! Er zijn ook voetballers die bij een club horen en die voornamelijk op de tribune zitten!

Voor onderzoek heb je statistiek nodig (wiskunde), zelfs als je Nederlandse taal en letterkunde gaat studeren. Voor bèta vakken plus economie geldt dit nog sterker. Op het punt waarop je interessante onderzoeken gaat uitvoeren, maak je sterk gebruik van wiskunde. Beheers je die wiskunde niet, dan ga je DUS ook geen interessante onderzoeken uitvoeren voor je werk.

Daarnaast kan het zijn dat je een richting kiest waarbij wiskunde de taal van het vak is (bèta studies, gamma studies). Beheers je de wiskunde dan niet goed genoeg dan wordt het uiteindelijk een molensteen om je nek, en dat is zonde als de studie en de bijbehorende beroepen je interessant lijken.

De voorlichter* van de universiteit zei dat je aan een diploma genoeg had om binnen te komen.

(* voorlichter of medewerker die een practicum op jouw school begeleid)

Stel nuttige vragen aan jezelf en aan de voorlichter.

Bijvoorbeeld:

  1. Komt de voorlichter/begeleider practicum naar jouw school om een groep leerlingen een plezier te doen, of is dit een verkapte reclame voor deze studie en heeft de voorlichter/practicum begeleider er zelf belang bij?

  2. Vraag eens aan deze (doorgaans gepromoveerde begeleider) wat hij zelf voor cijfers had op de middelbare school.

Iedere student levert de universiteit ca 6000 euro op en ieder diploma nog eens een goede 12000 euro. Als de voorlichter gaat vertellen dat je om succesvol te zijn toch zeker een 8 moet hebben, snijdt hij zichzelf in de vingers. Want als die leerlingen die lager scoren niet komen, scheelt dat veel inkomsten en kan zijn leuke onderzoek niet bekostigd worden.