Brexit (es-ro)

Page set up on 01.02.2020_22.30 (UTC+1 / España)

Fuente / Sursa; Salida del Reino Unido de la Unión Europea.

Version en español: 35.069 bytes.

English version: 192.123 bytes.

Versiunea în română: 17.743 bytes.

1.

Materia prima: Salida del Reino Unido de la Union Europea.

Materia primă: Salida del Reino Unido de la Unión Europea

2.

Borrador (texto obtenido por traducción automática).

Ciornă/Maculator (text obtinut prin traducere automata)

3.

Producto final (la traduccion en rumano hecha por el admin).

Produsul final (traducerea în limba română facută de admin).

La salida del Reino Unido de la Unión Europea, también conocida popularmente como brexit​ ([ˈbreksit], palabra combinada de las palabras inglesas Britain, ‘Gran Bretaña’,​ y exit, ‘salida’), fue un proceso político que consiguió el abandono por parte del Reino Unido de su condición de Estado miembro de la Unión Europea. Tras un referéndum celebrado el 23 de junio de 2016 en el que el 51,9 por ciento de los votantes apoyó abandonar la Unión Europea, el Gobierno británico invocó el artículo 50 del Tratado de la Unión Europea, iniciando un proceso de dos años que debía concluir con la salida del Reino Unido el 29 de marzo de 2019. Ese plazo fue prorrogado en primer término hasta el 12 de abril de 2019. El plazo volvió a ser prorrogado hasta el 31 de octubre de 2019.​ Por tercera y última vez, el plazo volvió a ser prorrogado hasta el 31 de enero de 2020.​ Pasada esa fecha, tras haberse aprobado definitivamente el Acuerdo de Retirada a las 00:00 horas del viernes 31 de enero, Reino Unido abandonó automáticamente la Unión Europea a las 23:00 horas (hora británica) de dicho día. En virtud de dicho acuerdo, habrá un periodo transitorio hasta el 31 de diciembre de 2020 por el cual Reino Unido se mantendrá en el mercado europeo y los ciudadanos y las empresas no notarán diferencias​. Reino Unido y la UE deberán negociar una nueva relación comercial los siguientes meses​.

La retirada de la Unión Europea ha sido defendida por los euroescépticos de izquierda y de derecha, mientras que los proeuropeos, que también abarcan todo el espectro político, han abogado por la membresía continua y el mantenimiento de la unión aduanera y el mercado común. Ya en 1975 se había celebrado un primer referéndum sobre la permanencia del país en la Comunidad Económica Europea, precursora de la UE, con resultado favorable a la permanencia. En los años setenta y ochenta, la salida de la Comunidad Europea fue abogada principalmente por la izquierda política, y el manifiesto electoral de 1983 del Partido Laborista abogó por la retirada total. En 1987, el Acta Única Europea, la primera revisión importante de los Tratados de Roma de 1957, estableció formalmente el mercado único europeo y la Cooperación Política Europea.

(2.222 bytes)

Plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscută și sub denumirea de brexit ([ˈbreksit], cuvântul combinat al cuvintelor engleze, Marea Britanie, „Marea Britanie” și ieșirea, „ieșire”), a fost un proces politic care a realizat abandonarea de către Regatul Unit a statutului său de stat membru al Uniunii Europene. În urma unui referendum organizat la 23 iunie 2016 în care 51,9 la sută dintre alegători au susținut părăsirea Uniunii Europene, guvernul britanic a invocat articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, inițind un proces de doi ani care trebuia încheie cu plecarea Regatului Unit pe 29 martie 2019. Această perioadă a fost prelungită mai întâi până la 12 aprilie 2019. Perioada a fost prelungită din nou până la 31 octombrie 2019. Pentru a treia și ultima dată, termenul a fost prelungit din nou până la 31 ianuarie 2020. După această dată, după ce a aprobat definitiv Acordul de retragere de la 00:00 vineri, 31 ianuarie, Regatul Unit a părăsit automat Uniunea Europeană la 23: 00 ore (ora britanică) din acea zi. Conform acestui acord, va exista o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pentru care Regatul Unit va rămâne pe piața europeană, iar cetățenii și întreprinderile nu vor observa diferențe. Marea Britanie și UE trebuie să negocieze o nouă relație de afaceri în următoarele luni.

Retragerea Uniunii Europene a fost apărată de Euroscepticii de stânga și de dreapta, în timp ce proeuropenii, care acoperă și întregul spectru politic, au pledat pentru continuarea apartenenței și menținerea uniunii vamale și a pieței comune. Deja în 1975 a avut loc un prim referendum pentru permanența țării în Comunitatea Economică Europeană, precursorul UE, cu un rezultat favorabil pentru permanență. În anii șaptezeci și optzeci, plecarea Comunității Europene a fost pledată în principal de stânga politică, iar manifestul de lucru al Partidului Muncii din 1983 a susținut retragerea totală. În 1987, Actul Unic European, prima revizuire majoră a Tratatelor de la Roma din 1957, a instituit oficial piața unică europeană și cooperarea politică europeană.

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscută și sub denumirea de "brexit" ([ˈbreksit], cuvânt rezultat din combinarea cuvintelor din limba engleza, Britania, „Marea Britanie” și "exit", „ieșire”), a fost un proces politic care a realizat abandonarea de către Regatul Unit a conditiei sale de stat membru al Uniunii Europene. În urma unui referendum organizat la 23 iunie 2016 în care 51,9 la sută dintre alegători au susținut părăsirea Uniunii Europene, guvernul britanic a invocat articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, inițiind un proces de doi ani care trebuia sa se încheie cu plecarea Regatului Unit pe 29 martie 2019. Această perioadă a fost prelungită mai întâi până la 12 aprilie 2019. Perioada a fost prelungită din nou până la 31 octombrie 2019. Pentru a treia și ultima dată, termenul a fost prelungit din nou până la 31 ianuarie 2020. După această dată, după ce a fost aprobat definitiv Acordul de retragere de la 00:00 vineri, 31 ianuarie, Regatul Unit a părăsit automat Uniunea Europeană la 23: 00 ore (ora britanică) din acea zi. Conform acestui acord, va exista o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pentru care Regatul Unit va rămâne pe piața europeană, iar cetățenii și întreprinderile nu vor observa diferențe. Marea Britanie și UE trebuie să negocieze o nouă relație de afaceri în următoarele luni.

Retragerea Uniunii Europene a fost sustinută de euroscepticii de stânga și de dreapta, în timp ce proeuropenii, care acoperă și întregul spectru politic, au pledat pentru continuarea apartenenței și menținerea uniunii vamale și a pieței comune. Deja în 1975 a avut loc un prim referendum pentru permanența țării în Comunitatea Economică Europeană, precursorul UE, cu un rezultat favorabil pentru permanență. În anii șaptezeci și optzeci, plecarea Comunității Europene a fost pledată în principal de stânga politică, iar manifestul de lucru al Partidului Laburist (Muncii) din 1983 a susținut retragerea totală. În 1987, Actul Unic European, prima revizuire majoră ale Tratatelor de la Roma din 1957, a instituit oficial piața unică europeană și cooperarea politică europeană.

Obs: En la columna 3, con rojo son señalizados aquellos términos que no disponen de pagina correspondiente, a los correspondientes terminos que se encuentra en la columna 1.

Obs: In coloana 3, cu rosu sunt semnalizati acei termeni care nu dispun de pagina corespondenta la... termenii corespondenti care se gasesc in coloana 1.

.

El Reino Unido (en naranja) con respecto a la Unión Europea (en azul).

Resultados por regiones del Referéndum sobre la permanencia del Reino Unido en la Unión Europea de 2016. En azul zonas donde ganó el brexit (salida de la UE) y en amarillo donde ganó el bremain (permanencia en la UE).

Regatul Unit (în portocaliu), Uniunea Europeană (albastru).

Rezultate pe regiuni ale Referendumului privind permanența Regatului Unit în Uniunea Europeană din 2016. În zonele albastre în care Brexit a câștigat (ieșirea din UE) și în galben, unde Bremain a câștigat (permanența în UE).