Koiviston kyläpäivät Seuratalolla

Koiviston kyläpäivät 23.3.2013

Tallennettu Google Kuviin • 23.3.2013

Koiviston kyläpäivillä kuhinaa

Koiviston kyläpäiviä vietettiin Koiviston Seuratalolla aurinkoisissa tunnelmissa sään suosiessa tapahtumaa omalta osaltaan. Ohjelmassa oli tarjolla huutokauppaa ja orjamarkkinat. Keskisuomalaisen lukijatapaaminen ja Teatteri neljän esitys Tapsa ja Repe iltamat.

Huutokaupassa kyläläiset kantoivat oman kortensa kekoon huutamalla orjia palvelukseen. Linnunpöntöstä aloitettiin huutaminen kyläpäällikkö Matti Hämäläisen johdolla. Paljonko tarjotaan linnunpöntöstä, Matti aloitti? 10 euroa. 10 euroa on tarjottu! Yksi euro päälle, huusi Kuusaron Matti. Ei Matti, olet käsittänyt ihan väärin. Täällä huutokaupassa korotetaan vähintään kahdella eurolla tarjousta, opasti vasaran varressa Hämäläinen. Matit pääsivät samalle aaltopituudelle, kun Matti Kuusaro korjasi huutonsa 11,99 euroon!

Orjan huusi myös Sylvi Lehtonen - Ajatus on käyttää orjaa tietokoneen käytön opastuksessa, kun on ollut koneen kanssa vaikeuksia ja puheseuraakin tulee samalla.

Paikallinen metsästysseura Koiviston Eränkävijät esitteli omaa toimintaansa Seuratalon yläkerrassa. Näytteillä oli metsästysvälineitä ja täytettyjä lintuja ja eläimiä. Näyttelyn eläimet omistaa Seppo Virtanen. Seppo pelasti täytetyt eläimet, ollessaan Jyväskylässä eräällä koululla rakennustöissä. Koulun korjauksen jälkeen täytetyille eläimille ei tilaa enää koululta löytynyt.

Juhlasalissa videotykillä pyöri kyläyhdistyksen Perinnepäivistä tehty tallenne. 1945 perustettu kylän oma urheiluseura Koiviston Kipinä esitteli toimintaansa omalla osastolla. Kipinän perustajajäsenistä Liisa Häkkinen on vielä toiminnassa mukana, tosin tänään Liisa hääri Äänekoiviston Marttojen talkoolaisena.

Koiviston koululaiset myivät arpoja ja Ristolan tilan myyntipöydästä sai mukaansa monenlaisia perusruokatarpeita. Ravintolan antimia tarjosivat Äänekoiviston Pitopalvelu yhdessä Äänekoiviston ja Kapeen martojen kanssa.

Sanomalehti Keskisuomalaisen satuhahmo KILLI kierteli jakelemassa lapsille karkkeja. Oli tainnut muutama karamelli Killin omaan suuhunkin mennä, kun pikkulapsetkin niin innokkaasti taputtelivat Killin pullleaa vatsaa!

Parkkipaikan valvojilla oli ulkona leppoisaa olla aurinkoisessa säässä, hyvin osasivat kävijät autonsa pysäköidä. Pentti Aksela – Nopeasti Keskisuomalaisen mainosilmapallo nousi taivaalle, kun pikkutytöltä pallo karkasi kädestä ja Itkuhan siitä lapselle tuli pallon noustessa korkeuksiin.

Koiviston kyläkirjassa on Reino ”Repe” Helismaasta mainintaa. ”Perheen viisipäisen lapsiparven nuorin oli heinäkuussa 1913 syntynyt poika nimeltään Reino Vihtori. 1918 Reino muutti äitinsä ja sisartensa kanssa Koivistoon”.

Helismaan syntymästä on 100 vuotta, joten Seuratalo oli luonteva valinta esityspaikaksi Teatteri Eurooppa neljän esittämälle Tapsa ja Repe iltamamille. Esitys alkoi ääniradiosta kanavien etsimisellä, kun oikea kanava löytyi ja Seuratalolta saatiin ääniyhteys, niin Tapsan ja Repen tarina alkoi elämään. Tapsa kitara kädessä ja Repe reppu selässä astelivat saliin yleisön seuraan jututtamaan juhlaväkeä.

Tapsa - emme yleensä kysele naisväeltä ikää, kysytäänpä vaikka painoa. Repen katse kierteli salissa ja samalla hän kysyikin, mikä on neidon nimi? Anne-Marja Isoaho. Paljonko painat? Ei siihen tarvitse vastata Rautavaara toppuuttelee Anne-Marjaa. Kyllä minä voin sanoa, liian paljon.

Täysi juhlasali nautti ilmaisesta teatteriesityksestä, yleisöllä oli hauskaa kuunnellessa Tapsan ja Repen tarinoita. Välillä nauruhermot saivat hyvää jumppaa. Väliajalla sanomalehti Keskisuomalainen tarjosi pullakahvit. Iltamat jatkuivat tanssin tahdeissa Tapsan ja Repen laulujen kera. K.K.

Koko kylän kohtauspaikka

-Tämä talo on koko kylän kohtauspaikka ja maamerkki. Lue koko juttu...liite (koivisto 21.3.2013.pdf)

Lähde :Sisä-Suomen lehti torstaina 21. maaliskuuta 2013

koivisto 21.3.2013.pdf