Pirtulaiva s/s Heinrich

Oman mielenkiintoisen teeman paikallishistoriaan on tuonut kieltolain aika. Tuolloin pirtun jälleen myynnillä ja ennen kaikkea salakuljetuksella tehtiin omaisuuksia. Ja luultavimmin niitä omaisuuksia myös menetettiin jonkin verran. Keinot olivat moninaiset ja suuremmassa mittakaavassa salakuljetusta tehtiin meritse. Muistona tästä menetetystä "nestemäisestä omaisuudesta" on Kemin edustalle 1927 haaksirikkoutunut s/s Heinrich. Salanimellä Klara esiintynyt pirtulaiva oli saanut konevian jo hyvän matkaa ennen Kemin aluevesiä. Sekalainen saksalais-virolainen miehistö oli melko kirjavaa porukkaa, joka kuitenkin pelastautui kokonaisuudessaan hyvän onnen ja ennen kaikkea pelastustoimiin ryhtyneiden kalastajien ansiosta.

Tästä huimasta pelastusoperaatiosta on Vilho Sotisaari kirjoittanut muistelman. Tämä muistelma löytyy kokonaisuudessaan niin laivan haaksirikosta kuin sen jälkeisistä tapahtumista Kemin Kotiseutu ja -museoyhdistyksen Jatuli julkaisusta. Vilho oli isänsä apuna nuorena poikana pelastamassa vahvasti humaltunutta laivahenkilöstöä, joka oli jo ennen karille päätymistä heittänyt lastia mereen. Ilmeisesti laivan ollessa jo tiukasti karilla miehistö oli myös yrittänyt tuhota lastitavaraa juomalla.

Heinrich on hajonneena luotojen etelän puoleisella osalla suhteellisen matalassa vedessä. Osaa laivan jäänteistä voi aurinkoisella, tuulettomalla säällä nähdä jopa veneestä käsin. Höyrykattila on selvimpänä merkkinä pinnan yläpuolella. Potkuri puolestaan tuotiin Meripuistoon vanhan Rantaniemen talon seinustalle 80-90-luvun taitteessa.

Oikealla 2004 Lauri ja Timo Heirich'n kattilan luona


Akseli ja Veeti snorklaamassa 2014

Lauri Heinrich'n haaksirikkopaikalla 2013