Historiaa pinnan alta


Kemin edustan merialueella sattuneita haaksirikkoja ym. havereita on kirjautunut historian lehdille. Lähimmän reilun sadan vuoden takaisia hylkyjä on useitakin. Valitettavasti pinnassa tai lähelle pintaa jääneinä, ovat monet niistä joutuneet "pelastustoimien" kohteeksi. 

Tuolloin, vuosisadan alkupuolella, kaskisukeltajilla oli miltei mahdotonta tunkeutua ahtaiden alusten sisätiloihin evakuoimaan tavaraa. 1900 - luvun alussa ja sitä ennen ns. välikauden (höyry/apupurjeet) alukset olivat kapeita ja pitkiä. Ainoaksi keinoksi jäi pintamateriaalin pelastuksen jälkeen räjäyttää pinnan alainen runko, Sisätiloissa ollut tavara tietenkin osin tuhoutui, osan päätyessä sukeltajan keräilykoriin. Arvometallia ja koneenosia hyödynnettiin ja huutokaupattiin eteenpäin pelastusyhtiön toimesta osan hylyistä päätyessä paikallisen huutokaupan kautta ostajilleen. Nämä hyödynsivät moninaisin keinoin ja tavoin  hankkimaansa hylkyä. Tämä oli oman aikansa kierrätystä. Pelastusyhtiöiden toiminta näyttäisi olleen vuosisadan vaihteessa ilmeisen kannattavaa, koska täälläkin Pohjanlahden perukalla toimi eteläisestä Suomesta asti meripelastusyhtiö Nautilus kahden pelastusaluksen voimin.

Mitään"aarrelaivoja" nämä haaksirikkoutuneet  rannikkolaivat eivät olleet, vaan kuljettivat aivan jokapäiväistä tarpeistoa, kappaletavaraa, ruokaa, siirtomaatuotteita ym. pohjoiseen kaupankäyntiin liittyvää tavaraa. Vientiin taas lastattiin alueen tuotteita, puutavaraa, käsityötä yms.

Osa kohteista on hyvinkin matalassa ja sen vuoksi vaikeasti lähestyttävissä. Osa taas tuulelle alttiissa avovedessä, ilman saariston antamaa suojaa.  

"Salemista" ja "Hebestä" on tehty merimuseon kanssa yhteistyönä jo tutkimukset. Loput hylyt ovat vain kirjattuina hylkyrekisteriin. Hylkytutkimus jatkuu edelleen edustallamme. 

    Useita puualusten hylkyjä on matalikoille hylätty elinkaarensa päätteeksi. Osa purettuja, osa vain paikoilleen jätetty uppomaan.

                                                                       

                                      

 

  

Lisää hylkytietoa saa http://kulttuuriymparisto.nba.fi  

Sieltä valitset esim. Kemi ja löydät museovirastolla olevat kohteet. Koordinaatit ovat valitettavasti epätarkkoja.