O nama

Orijentacijski klub Japetić iz Samobora osnovan je 27.11.2006. godine.

2008. godine OK Japetić je primljen u Samoborski sportski savez kao punopravni član. No, korijeni kluba potječu iz HPD Japetić u kojem je postojala orijentacijska sekcija. HPD je od 1958. godine organiziralo Memorijal Janka Mišića u suradnji sa nekoliko drugih planinarskih društava. Zadnji Memorijal je bio 1993. godine na karti Vrhovčak iznad Samobora. Razlika današnjeg orijentacijskog natjecanja od prvih "orijentacijskih marševa" iščitava se u sljedećem opisu: "Prvih godina natjecanje je bilo organizirano u ekipama, a osim karte i kompasa dobila se i opisana trasa puta. Natjecatelji su morali odgovarati na pitanja iz prve pomoći, povijesti, gađati zračnom puškom i nositi svu planinarsku opremu sa sobom."

S vremenom se počeo uvoditi Nordijski sustav natjecanja, u kojem se naglašava sposobnost orijentacije pa postupno napreduje sportska orijentacija i na našim prostorima.

1991. godine Branka Fabek i Miljenka Jakobović organiziraju prvu školu orijentacije. Školu je uspješno završilo 19 djece. Branka Fabek je voditelj i trener sekcije od 1991. do 1997. godine, te prvi predsjednik kluba od 2007. do 2011. U modernoj orijentaciji osvojila je Kup Hrvatske 2012. u kategoriji Ž45.

Branku je u vođenju orijentacijske sekcije naslijedio Nikola Tot, od 1997. do 2002. godine. Nikola je bio pet puta na JWOC-u i dva puta na EOC-u.

Nakon Nikole voditelj je Franjo Budi od 2002. do 2006. godine. Skupa s Nikolom i Damirom polaznik je prvog tečaja orijentacije 1991. Franjo je tajnik kluba od osnutka 2006. godine.

Damir Suban je predsjednik kluba od 2011. do 2018. godine. Damir je aktivan trkač orijentacije i cestovnih i trail maratona.

Trenutni predsjednik kluba (2018.) je Matija Razum, član od 2004. godine. Višestruki je državni prvak i osvajač Kupa Hrvatske. Za ostvarena dostignuća na domaćim i međunarodnim terenima nekoliko je puta nominiran za "Sportaša grada Samobora", a 2007. nagrađen je priznanjem za najboljeg mladog sportaša do 15 godina, dok je 2013. i 2018. nagrađen nagradom za najboljeg "Sportaša grada Samobora". Redovan je sudionik WOC-a i EOC-a.

Članice kluba Eva Ocvirk, Pia Ocvirk i Mirja Pavić dvije godine za redom, 2015. i 2016. proglašene su za najbolju sportsku ekipu grada Samobora, dok su isto ponovile Mirja Pavić, Ivana Kuzmanić i Daniela Popović Budi 2018. godine.

2016. godine OK Japetić je ukupni pobjednik Kupa Hrvatske.

OK Japetić broji još mnoge nespomenute članove koji su svojim uspjesima doprinijeli stalnom vrhunskom plasmanu kluba u Kupu Hrvatske. Također su tu i članovi koji su uspješno predstavljali reprezentaciju Hrvatske na mnogim juniorskim i seniorskim međunarodnim natjecanjima. S vremenom ćemo objaviti njihove biografije i razmišljanja na našim web stranicama.

Detaljnije informacije o povijesti kluba pročitajte u monografiji "90 godina HPD Japetić" iz koje su ovdje navedeni citati i podaci.

O natjecanjima u organizaciji OK Japetić više pročitajte na ovom webu.