O nama

Orijentacijski klub Japetić iz Samobora osnovan je 27.11.2006. godine.

2008. godine OK Japetić je primljen u Samoborski sportski savez kao punopravni član. No, korijeni kluba potječu iz HPD Japetić u kojem je postojala orijentacijska sekcija. HPD je od 1958. godine organiziralo Memorijal Janka Mišića u suradnji sa nekoliko drugih planinarskih društava. Zadnji Memorijal je bio 1993. godine na karti Vrhovčak iznad Samobora. Razlika današnjeg orijentacijskog natjecanja od prvih "orijentacijskih marševa" iščitava se u sljedećem opisu: "Prvih godina natjecanje je bilo organizirano u ekipama, a osim karte i kompasa dobila se i opisana trasa puta. Natjecatelji su morali odgovarati na pitanja iz prve pomoći, povijesti, gađati zračnom puškom i nositi svu planinarsku opremu sa sobom."

S vremenom se počeo uvoditi Nordijski sustav natjecanja, u kojem se naglašava sposobnost orijentacije pa postupno napreduje sportska orijentacija i na našim prostorima.

1991. godine Branka Fabek i Miljenka Jakobović organiziraju prvu školu orijentacije. Školu je uspješno završilo 19 djece. Branka Fabek je voditelj i trener sekcije od 1991. do 1997. godine, te prvi predsjednik kluba od 2007. do 2011. U modernoj orijentaciji osvojila je Kup Hrvatske 2012. u kategoriji Ž45.

Branku je u vođenju orijentacijske sekcije naslijedio Nikola Tot, od 1997. do 2002. godine. Nikola je bio pet puta na JWOC-u i dva puta na EOC-u.

Nakon Nikole voditelj je Franjo Budi od 2002. do 2006. godine. Skupa s Nikolom i Damirom polaznik je prvog tečaja orijentacije 1991. Franjo je tajnik kluba od osnutka 2006. godine.

Damir Suban je predsjednik kluba od 2011. do 2018. godine. Damir je aktivan trkač orijentacije i cestovnih i trail maratona.

Trenutni predsjednik kluba (2018.) je Matija Razum, član od 2004. godine. Višestruki je državni prvak i osvajač Kupa Hrvatske. Za ostvarena dostignuća na domaćim i međunarodnim terenima nekoliko je puta nominiran za "Sportaša grada Samobora", a 2007. nagrađen je priznanjem za najboljeg mladog sportaša do 15 godina, dok je 2013. nagrađen nagradom za najboljeg "Sportaša grada Samobora". Redovan je sudionik WOC-a i EOC-a.

Članice kluba Eva Ocvirk, Pia Ocvirk i Mirja Pavić dvije godine za redom, 2015. i 2016. proglašene su za najbolju sportsku ekipu grada Samobora.

2016. godine OK Japetić je ukupni pobjednik Kupa Hrvatske.

OK Japetić broji još mnoge nespomenute članove koji su svojim uspjesima doprinijeli stalnom vrhunskom plasmanu kluba u Kupu Hrvatske. Također su tu i članovi koji su uspješno predstavljali reprezentaciju Hrvatske na mnogim juniorskim i seniorskim međunarodnim natjecanjima. S vremenom ćemo objaviti njihove biografije i razmišljanja na našim web stranicama.

Detaljnije informacije o povijesti kluba pročitajte u monografiji "90 godina HPD Japetić" iz koje su ovdje navedeni citati i podaci.

O natjecanjima u organizaciji OK Japetić više pročitajte na ovom webu.