Kutak nepreciznog pera: Tri i pol u jedan

Zbog relativno slabog odaziva članova na zadnje tri utrke na kojima je sudjelovao naš samoborski orijentacijski klub nisam previše motiviran pisati polumaštovite eseje i hvalospjeve sportu i ljudskom tijelu u pokretu. Stoga dva vikenda i tri i pol događaja u komadu.

Od zadnjeg pisanog ispada na ovim stranama bilo je sljedećeg:

Prvo su bile "DP mešane sprint štafete" u Brežicama, u čijem je sklopu bilo državno prvenstvo Hrvatske. U miješanim sprint štafetama. Spajanje ugodnog s korisnim. A zatim je Japetić bio na Međimurje Openu, dvodnevnom natjecanju u, pazi ovo - Međimurju! Prvi dan, u subotu održavale su se utrke nemiješanih štafeta na šumske staze za prvake Hrvatske u istima na karti Frkanovec. Drugi dan se sprintalo. Jemput za kup drugi put za slavu.

Redom, dakle.

U Brežicama prvo tmurno, hladno. Jesenski, ali onak' bez veze. No, tovariš Jaka nas je sjajno dočekao i smjestio. U balon za atletske treninge. Djeca, a i neki odrasli više su puta upozoravani da ne skaču po strunjačama. A onda su nas prestali upozoravati. Upornost se isplatila.

Dva tima su predstavljala Japetić. Prvi favoritski u sastavu B. Pongrac, M. Pavić, E. Ocvirk, a drugi ne toliko favoritski, L. Kosić, I. Kuzmanić, B. Kuzmanić. U ukupnom poretku Japetić 1 je izmijenio karte za sedmo mjesto, a Japetić 2 za 26. mjesto od 36 štafeta. Na prvenstvenom nivou Japetić 1 je četvrti, 21 sekundu iza medalje. Ovogodišnje prvenstvo doma su odnijeli Bjelovarci.

Skupni start se dogodio na suncu, karta i kontrole su bile zanimljive, grad nedjeljno uspavan stoga i prometno trčljiv. Zveza je stavila rezultate tukaj, a OK MaksiMirka slike tukaj.

Nasvidenje, Brežice. Hvala.

Drugi u jedan je natjecanje na Međimurje Openu, prvi dan, štafete. OK Japetić je stigao kao višegodišnji pretendent na seniorski tron. Najjača muška štafeta je imala Pongraca, Kirina i Ocvirka jer je Mao Ra Zum bio na preodgoju u ljudskoj republici Kini. Na žalost, tron su preuzeli Maksimirci. Za sliku iznad! Zima dolazi.

U prvoj izmjeni trčao je Branimir kao dostojna Ra Zumova zamjena. Izmijenio se s Kirinom sa samo 20 sekundi zaostatka za upola mlađim Maksimircem Lobelom. Kirin je svoju izmjenu odradio najbrže od svih seniorskih natjecatelja, preko minute ispred druge Maksimirske izmjene, Tomislava Kaniškog. U ovom slučaju Kaniški je dvostruko stariji od Kirina, no s obzirom da je zaostao preko minute za Kirinom, statistički Pongrac je bolji jer je za svojim dvostruko mlađim parom zaostao samo dvadeset sekundi. Statistiko, volim te! I tako Japetić u treću izmjenu ulazi sa Edijem i minutom prednosti ispred Maksimira. Što se događalo u šumi znaju samo Edi i Petar jer kad su iz šume izišli, minuta se istopila, Delić je bio ispred Edija i ostalo je učiteljica života. Četiri sekunde...

Japetić dva u sastavu Franjo koji trenira i trči orijentaciju, Lino koji vozi bicikl i Frane koji je tata skupnim su naporom stigli na četvrto mjesto. Zajedno njih trojica imaju preko 70 godina orijentacije u nogama i rukama. I zato su četvrti. Ne bodi se s rogatima, kako kaže stara mesarska poslovica.

I sad Japetićke djevojke! Za veteransku štafetu složile su se Branka i Gabi. Branka je poslala Gabi u trku sa dvije minute prednosti pred svima. Ali, za OK Maksimir drugu je izmjenu trčala Mirka. Kako svi fotoreporteri na grani znaju, Mirka fotografira utrke pa se ženska požurila da stigne raditi što radi i na čem su joj svi klubovi zahvalni. Pa je tako prestigla Gabi za sedam minuta. Branka i Gabi srebrne.

Slijedi hvalospijev seniorkama:

Prva izmjena Kuzmanić stiže na razmjenu sa četiri minute zaostatka za Dunjom van de Riet, kartu uzima Daniela i odlazi u šumu. Na povratku Daniela predaje odogovornost Mirji sa prednosti od osam minuta ispred svih! A Mirja ušavši u svoj šumski element još jednom pokazuje da joj u hrvatskoj orijentaciji nema premca. Na kraju je prednost ispred drugo plasiranih Kapelanki bila devet minuta! Nikad Frkanovec nije bio tako uredan. Naše su cure sve pomele! Da ne izmišljam pogledajte ovdje.

Popravilo mi malo raspoloženje pisati o curskim uspjesima!


I treći i pol u jedan su nedjeljni sprintevi. Prvi, to jest zadnji..to jest prvi...uglavnom, prva trka se trčala u Murskom Središću, na Muri. Utrka se bodovala za Sprint kup Hrvatske, kao zadnja utrka u sezoni. E, to sam htjela reći.

Bez, i dalje, Mao Ra Zuma, u M21 nije bilo Japetićanaca. U M35, Edi Ocvirk nezačudno prvi, a Kosić je mis fulao. Veli da kontrola kraj koje je prošao nije bila dovoljno privlačna da u nju gurne čip. Borna je bio četvrti u M16. Vrijeme - sunčano, bezvjetreno.

Mirja prva u Ž21. Booooring! Ivana jedanaesta u Ž35, deveta ako minusamo mađarske trkačice. Rezultati na orjentiringonlajnu. I opet maksimirske slike su tu.


Druga trka nas je preselila na prošlogodišnju kartu Toplica Sveti Martin. Pola golf livada, pola šuma. Brzotrčljivo, valovito, opisi urbani i šumski. Borna ponovo četvrti, Edi ponovo prvi, a Kosić dvanaesti u M35. Ivana je u Ž35 dotrčala nepotpuna. Mirja je službenu sezonu odjavila na najbolji način - zlato u Ž21, što ju na međimurskom Openu čini najboljim japetičkim članom i najboljom orijentacisticom natjecanja. Haos!


Što OK Japetić čeka sljedeće? Prvo naš Chairman Mao mora predati izvješće sa summita orijentacista u Kini, a zatim se primiti posla oko treće Zimske Lige. Ovogodišnja ZL ima i svoju stranicu na internetskim bespućima pa si poluknite. OK Japetićci buju sigurno tam trčali.

Do slijedeće literarnog ćušpajza ponavljajte zimsko orijen... Bemti, zagori mi ručak!