Kutak nepreciznog pera: Zatvorena vrata

...otvorena sezona!

Buđenje iz zimskog sna 2019. počelo je na zagrebačkom Horvatovcu. Rotor Petrova, Voćarska pa prva desno u brdo. Prijepodne su šumski orijentirani orijentacisti otrčali štafetno kolo treće Zimske Lige, a pred večer se parkirali u podnožju zgrade Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu jer je Šepa pripremio i pozvao na drugi O-PmF party!

O-PmF je dio ZIOC-a, a koji je pak, drugu godinu za redom dio HIK-a. Ali ni jedno ni drugo ni treće nisu dijelovi HOS-a. Kužite?!


Nakon pet mjeseci dugih gaća pokazali smo gole noge - 'ko ih je uredio. Nismo cupkali na mjestu čekajući start. Dah nam se nije smrzavao dok smo ga hvatali nakon cilja. I nismo čekali u upaljenim autima sa nafrljenim grijanjem ostale suputnike na povratku iz šume.

Šepi se ove godine pojavilo 140 ljudi među kojima je bio i miniven iz Beograda. "Vozio sam osamsto kilometara da bih trčao trinaest minuta!" je doslovan prijevod citata jednog od trkača iz PSK Pobeda iz Beograda. I što je najbolje, došli su samo zbog O-PmF-a! I šopinga. Preko Bajakova su prvi put u povijesti prešle dvije Anine medalje.

Te medalje su ove godine prikazivale tri elementa periodnog sustava - Kisik za disanje, Prometij za rijetko i Fluor za zube. "O", "Pm",i "F". Onako kako stoje na postolju. Pravo osvježenje nakon redovitog kineskog pleha. I odlična motivacija za dati sve od sebe ili od drugih. Jelenska Ana si svaki put natovari problem za idući O-PmF - nadmašivanje trenutnog dizajna medalja.

Za start se čekala noć. Naglavne lampe su parale zrak zrakama. Kmica je bila k'o u dupetu. Jer, za neupoznate - svjetla u zgradi su ugašena. Kao u svakom normalnom dupetu. Kontrole na podu, na zidu, na klupi, ispod klupe, na ormaru, u ormaru... Zašto nije koja bila i u vece školjki ili na plafonu? Šepin smisao za humor ga je naveo čak i da stavi jednu kontrolu pored druge. U analima orijentacije ostat će, stoga zapisano da za prijeći udaljenost od metar i pol prosječnom orijentacistu treba najmanj' minuta i pol. Veri fani. Tuteka si pogledajte prolaze između kt 60 i 46, u kategorijama koje su ih imale.

No, kako to zna biti u žaru bespoštedne borbe, dogode se vrata. Bez obzira na Šepov brifing o svojstvu zatvorenosti vrata, adrenalinom nabijene ruke pojedinačnih orijentacista hvatale su se za kvake i gdje treba i gdje ne. Sindrom postirskog neprelaznog potoka. Nudila su se rješenja tog problema na sve strane, od nemaštovitog zaključavanja, do crveno bijelih traka pa čak i da volonteri na vratima stoje i pričepe prste pokušajnicima prolaska. Zašto se do, evo upravo sada nitko nije sjetio da se moglo spojiti kvaku na dvjestodvajst volti? Valjda jer je bilo i djece. Treći put budu zatvorena vrata vodila u crnu rupu pa 'ko voli, nek' izvoli. Znali budemo koji su to kad ne dođu na proglašenje.

Ajde sad kad sam već spomenula proglašenje da pohvalimo Japovce sa Aninim medaljama. Matija je sa osmog mjesta preko treće i četvrte kontrole došao na prvo i tamo ostao. U A kategoriji. Muškoj. U B kategoriji, muškoj, Luka je krenuo sporije prilagodivši noge mozgu i trbuhu, no kako su katovi odmicali usidrio se na prvom mjestu. I on je isto tamo ostao do kraja. To su bile dvije "Pm" medalje. "O" medalju je odnijela Gabi. U ženskoj četrdesetpet. I to je to. Ostale su medalje osvojili članovi drugih klubova.

HIK se nastavlja za dva tjedna u dvije varaždinske osnovne škole. Mole se trkači da se drže kućnog reda i ne diraju izložene stvari u školi. I da nose kute. I šlape. Bit će pregledani na ulazu.


Riječka krpica:

nakon utrke dogodilo se i proglašenje kupova za 2018. godinu. OK Japetić je bio ukupno četvrti. Matija i Mirja su uz medalje dobili i pehare jer su prvi u svemu. Borna i majka mu Ivana imaju medalje u svojim kategorijama. Borna prvi u četrnajst. Ivana druga u čerstpe. Gabi ima u svojoj. Zlatnu dvajsjedanbe. Stariji Pongrac je prvi u šesetpe. Ocvirk drugi u triespe. Filip treći u dvajs.

Sprintovski kup - Matija, Mirja i Edi prvi, Filip drugi, Borna treći.

U preciznoj suha šljiva.


PMF, kemija, 10. veljače 2019.