natuurbroed

We geven jullie de methode waar we het meest succes mee boeken graag mee. Broeden kan worden uitgelokt door in één van de legnesten een aantal (vijf tot acht) eieren te laten liggen. Deze eieren worden gemerkt zodat ze kunnen blijven liggen en we de verse eieren elke dag kunnen blijven ophalen. Indien mogelijk vervangen wet het nest door een kartonnen doos waarbij we een gat maken in een zijwand zodat de hennen er goed in kunnen. Dit gat maken we op een centimeter op zeven boven de grond van de doos zodat eieren en later de verse kuikens niet makkelijk uit het nest kunnen. Die doos voorzien we van nestmateriaal en de gemerkte eieren. Wanneer we een kloek hebben laten we die vast beginnen broeden in de doos. Het gebeurt ook veel dat een hen ons voor is en al broed op één ei in de legbakken. Dan wordt ook een doos geplaatst en de hen gedwongen in de doos te gaan zitten.

Eénmaal de hen vast zit wordt de doos met de hen verplaatst naar een ander hok, of toch ten minste naar een andere hoek van het hok waar ze niet kan worden gestoord door de andere hennen, die eieren komen bijleggen in het nest. Eenmaal ze vast zit en haar nest proper houdt krijgt de kloek de uit te broeden eieren ondergelegd. Hier maken we het onderscheid tussen goede en slechte broeders. Izegemse zijn zware hennen en wanneer ze bij het in en uit het nest komen op de eieren lopen worden er gebroken. Gebroken eieren zorgen voor een vuil nest wat het broeden niet ten goede komt. Een goede broeder komt heel behoedzaam op zijn nest en schuift met haar poten onder de eieren en loopt er niet op. We geven de broedeieren dan ook pas twee dagen nadat we de kloek alleen gezet hebben en ze vast broed op een proper nest.

Wanneer de eieren zijn ondergelegd moeten we water en voer voorzien en geduldig 21 dagen wachten. De natuur doet de rest. Eénmaal de kloek met haar kuikens het nest verlaten heeft ruimen we de doos op. Hen en kuikens blijven best een tweetal weken binnen . Hoe mooi het ook is om een kloek met kleine kuikens te zien lopen in het perk. De eerste twee weken is de kans dat ze ten prooi vallen aan eksters en andere roofdieren te groot