Energimærke 2018-2028

Blok 7 har igen fået et C-mærke, hvilket er ganske pænt for en 50 år ung blok. Bestyrelsen tager selvfølgelig rapportens anbefalinger med i planlægning og udførelse af vedligehold og modernisering.

ENERGIMÆRKET

FORMÅLET MED ENERGIMÆRKNINGEN Energimærkning af bygninger har to formål: 1. Mærkningen synliggør bygningens energiforbrug og er derfor en form for varedeklaration, når

en bygning eller lejlighed sælges eller udlejes. 2. Mærkningen giver et overblik over de energimæssige forbedringer, som er rentable at

gennemføre – hvad de går ud på, hvad de koster at gennemføre, hvor meget energi og CO2 man sparer, og hvor stor besparelse der kan opnås på el- og varmeregninger.

Mærkningen udføres af en energikonsulent, som måler bygningen op og undersøger kvaliteten af isolering, vinduer og døre, varmeinstallation m.v. På det grundlag beregnes bygningens energiforbrug under standardbetingelser for vejr, familiestørrelse, driftstider, forbrugsvaner m.v.

Det beregnede forbrug er en ret præcis indikator for bygningens energimæssige kvalitet – i modsætning til det faktiske forbrug, som naturligvis er stærkt afhængigt både af vejret og af de vaner, som bygningens brugere har. Nogle sparer på varmen, mens andre fyrer for åbne vinduer eller har huset fuldt af teenagere, som bruger store mængder varmt vand. Mærket fortæller altså om bygningens kvalitet – ikke om måden den bruges på, eller om vinteren var kold eller mild.

BYGNINGENS ENERGIMÆRKE På energimærkningsskalaen vises bygningens nuværende energimærke.

Nye bygninger skal i dag som minimum leve op til energikravene for A2015.

Hvis de rentable energibesparelsesforslag gennemføres, vil bygningen få energimærke C

Hvis de energibesparelser, der kan overvejes i forbindelse med en renovering eller vedligeholdelse også gennemføres, vil bygningen få energimærke B

Årligt varmeforbrug 247.410 kWh fjernvarme 65.505.591 kr

Samlet energiudgift 65.505.591 kr Samlet CO2 udledning 34,88 ton

Energimærkningsnummer 311294771 2

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

BYGNINGEN

Her ses beskrivelsen af bygningen og energibesparelserne, som energikonsulenten har fundet. For de bygningsdele, hvor der er fundet energibesparelser, er der en beskrivelse af hvordan bygningen er i dag, og så selve besparelsesforslaget. For hvert besparelsesforslag er anført den årlige besparelse i kroner og i CO2-udledningen, som forslaget vil medføre.

Hvis investeringen er rentabel, er investeringen også anført. Rentabilitet betyder, at energibesparelsen kan tilbagebetale investeringen inden de komponenter, der indgår i besparelsen, skal udskiftes igen. Hvis dette ikke er tilfældet, anses investeringen ikke at være rentabel, og investeringen er ikke anført.

Man skal være opmærksom på, at der er en række besparelsesforslag, der i følge bygningsreglementet BR15, skal gennemføres i forbindelse med renovering eller udskiftninger af bygningsdele eller bygningskomponenter.

Investering er med moms. Besparelser er med moms og energiafgifter.

Tag og loft

Investering

Energimærkningsnummer 311294771 3

Årlig besparelse

FLADT TAG Tage er flade og udført med huldækelementer og oprindeligt med ca. 50 mm isolering og tagpap. Sidenhen er taget er renoveret og i den forbindelse efterisoleret med 50- 140 mm kileskåret isolering.

Lysskakt i taget i trappeopgange vurderes udført i massivt træ, afsluttet med en tagpapbeklædning udvendig.

FORBEDRING Isolering af vægge i lyskasser med 220 mm, som afsluttes udvendig med en tagpapbeklædning.

En isolering bør særligt overvejes, hvis taget alligevel skal efterisoleres, eller ovenlysvinduet skal skiftes.

20.000 kr. 1.000 kr. 0,19 ton CO2

FORBEDRING VED RENOVERING Efterisolering af det eksisterende flade tag til samlet 350-400 mm trædefast kileskåret isolering samt ny 2-lags tagpapdækning. Ovenlys, ventilationsafkast samt kant ved facader og gavle skal føres med op svarende til den valgte isoleringstykkelse.

4.700 kr. 0,97 ton CO2

Ydervægge

Investering

Årlig besparelse

MASSIVE YDERVÆGGE

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Betonsandwichelementer i facader, er jf. tegninger, udført med en formur i ca. 50 mm beton (delvist med fritlagte skærver eller beton), ca. 50 mm isolering, 20 mm isolering i randfelter, og en betonbagvæg på ca. 90 mm.

Ydervægge i stueetage er delvist udført i tegl i forskellige tykkelser og med et hulrum på enten ca. 100 eller 200 mm. Hulrummet er oprindeligt isoleret med ca. 50 mm isoleringsbatts. Boreprøve viser at der er foretaget supplerende isolering med polystyrenkugler.

Lette ydervægspartier omkring altaner samt i østfacade er udført i en træskeletopbygning og skønnes at være med ca. 60 mm isolering.

Altanvæg mod værelser er et 15 cm betonskillevægselement med ca. 60 mm isolering og en let beklædning udvendig.

Bygningen er opført med dæk og skillevægge udført i betonelementer. Kuldebroafbrydelse hvor lodrette skillevægselementer og vandrette huldækelementer er ført gennem facader er iht. tegningsmateriale ca. 20 mm isolering.

Gavl mod nord er 35 cm tyk, og er udført med 11 cm tegl, og ca. 90 mm isolering og en bagmur i ca. 150 mm beton.

Gavl mod syd er ombygget og er ca. 38 cm tyk og antageligt med 125 mm isolering.

FORBEDRING VED RENOVERING Betonsandwichelementer og murværk i facader isoleres udvendig med ca. 150-200 mm, som afsluttes med en facadepuds eller en pladebeklædning, for at beskytte isoleringen. Det kan være vanskeligt at udføre en isoleringsløsning som både er funktionel og arkitektonisk.

Alternativt foretages en indvendig efterisolering, men dette optager plads i lejligheder, og kan medføre fugttekniske problemer, som kan være svære at løse.

En efterisolering af facader skønnes mest relevant, hvis facader på et tidspunkt alligevel skal renoveres eller skiftes. Pga. facaders kompleksitet, er det vigtigt der udarbejdes en samlet løsning hvor både facader og vinduer indgår, da dette i høj grad også vil løse problemer med kuldebroer i gennemgående betonskillevægge og etageadskillelser.

Energimærkningsnummer 311294771 4

30.400 kr. 6,32 ton CO2

FORBEDRING VED RENOVERING Ydervægge mod altaner suppleres med yderligere ca. 150 mm isolering på den udvendige side samt en ny beklædning. Hvor altandøre åbner, må en reduceret isoleringstykkelse accepteres. Den større vægtykkelse vil desuden optage en del af pladsen på altaner.

8.400 kr. 1,75 ton CO2

FORBEDRING VED RENOVERING I forbindelse med en eventuel fremtidig renovering af eller udskiftning af nordgavl, opbygges en ny skalmur, med samlet ca. 220 mm isolering.

1.600 kr. 0,33 ton CO2

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Vinduer, døre ovenlys mv.

Årlig Investering

besparelse

VINDUER Vinduer er generelt udført som oplukkelige. Mod altan er der et fast vinduesparti samt en altandør med glas.

Vinduer og altandøre er generelt med energiruder. Faste stuevinduespartier mod altaner er dog med ældre termoruder.

I trappeopgange er indgangspartier i både øst- og vestfacade med store glaspartier med 2 lags energiruder.

FORBEDRING VED RENOVERING Ældre vinduer i stuer, udskiftes til nye med et lavere varmetab. Den største

15.200 kr. varmebesparelse opnås hvis der vælges A-mærkede vinduer, som har et så lavt

3,16 ton CO2 varmetab, at der i varmesæsonnen kommer mere solvarme ind gennem vinduerne end der slipper ud. Der er i forslaget regnet med udskiftning til A-mærkede vinduer, som normalvis er med 3 lags energiruder og varm kant. Jf. bygningsreglementet, skal der som minimum vælges B-mærkede vinduer, som er med 2 lags energiruder og varm kant.

OVENLYS Ovenlys i trappeopgange er oplukkelige og monteret med 2 lags energiruder.

Gulve

Investering

Energimærkningsnummer 311294771 5

Årlig besparelse

TERRÆNDÆK Terrændæk er iht. tegningsmateriale udført i beton, med trægulve på strøer og 75 mm isolering. I indgangspartier og i pulterrum er gulve uisolerede betongulve.

ETAGEADSKILLELSE Etageadskillelse mod uopvarmet kælder er huldækelementer med trægulve på strøer. Gulve i lejligheder er isoleret med 75 mm.

Gulve i indgangspartier og pulterrum over uopvarmet kælder er uisolerede betondæk.

Ventilation

Investering

Årlig besparelse

VENTILATION

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Der er konstant mekanisk udsugning fra kontrolventiler eller emhætter i køkkener samt fra kontrolventiler i de fleste badeværelser. Enkelte badeværelser er endnu ikke koblet på udsugningsanlægget. Luftskiftet er ukendt men er sat til 0,3 l/sm2 for hele ejendommen. Luftskiftet i de enkelte lejligheder kan variere meget, da det vurderes, at mange kontrolventiler er skruet meget i eller er stoppet til med snavs. Andre er meget åbne. Det faktiske luftskifte kan derfor afvige betydeligt, i forhold til det som er antaget.

Udsugningsventilatorer er 8 stk. Exhausto DTH tagventilatorer med et skønnet specifikt energiforbrug på ca. 0,8 KJ/m3. Ventilatorer oplyses at være ca. 10 år.

FORBEDRING VED RENOVERING Eksisterende tagventilatorer udskiftes til nye lavenergiventilatorer med EC-motorer

4.300 kr. og et forventet specifikt energiforbrug på ca. 0,5 KJ/m3.

1,25 ton CO2

Bygningsreglementet BR15 tillader et luftskifte i etageejendomme på kun 0,3 l/sm2, hvilket er en betydelig reduktion i forhold til tidligere bygningsreglementer. Emhætter i køkkener og kontrolventiler i badeværelse skal dog kunne reguleres op til en kraftigere sugeevne når der bades eller laves mad. Kontrolventiler i badeværelser udskiftes til nye med automatisk fugtstyring som tillader et større luftskifte så længe luften er fugtig. Spjældstillingen i emhætter indreguleres til en luftydelse som passer til størrelsen af de enkelte lejligheder. Hvor der er emhætter med kulfilter, må disse skiftes til nye som tilsluttes centralsuget. Skal udsugningsanlæg alligevel gennemgå en større renovering, må det anbefales at gennemføre ovennævnte opgradering.

El- og varmebesparelsen ved en forbedring af ventilationsanlægget, er fuldstændig afhængig af de aktuelle ventilationsforhold. Hvis besparelsespotentialet ønskes belyst, kræver det, at der foretages en luftmåling på ventilatorer samt en måling af el-forbruget i ventilatorer.

Energimærkningsnummer 311294771 6

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

VARMEANLÆG

Varmeanlæg

Investering

Energimærkningsnummer 311294771 7

Årlig besparelse

FJERNVARME Varmeforsyning er direkte fjernvarme, som temperaturreguleres i en blandshunt.

VARMEPUMPER Der er ingen varmepumpe i ejendommen.

Konvertering til varmepumpe som primær varmekilde vurderes ikke at være relevant på grund af den relativt billige og simple fjernvarme.

SOLVARME Der er intet solvarmeanlæg på ejendommen.

FORBEDRING Der opsættes ca. 30 m2 solvarmepaneler på taget mod syd. Paneler placeres på taget i stativer i en relativ flad vinkel så paneler er mindre synlige fra terræn og fra naboer. Solfangerpaneler bidrager til produktion af varmt brugsvand. Varmtvandsbeholder skal være med en ekstra solvarmespiral og kan med fordel dimensioneres ekstra stor så varmt vand kan gemmes til aften og nattetimer. Solvarmeanlægget kan udbygges så der også foretages supplerende opvarmning i radiatoranlægget.

Etablering af et solvarmeanlæg bør særligt overvejes hvis bygningens tag eller varmtvandsbeholder alligevel skal skiftes eller renoveres.

Opsætning af solvarmepaneler på taget skal godkendes af den lokale byggemyndighed og varmeforsyningsselskab. Der er ikke taget hensyn til om der gælder restriktioner for ejendommen som kan forhindre opsætning af solvarmepaneler.

200.000 kr. 10.600 kr. 2,17 ton CO2

Varmefordeling

Investering

Årlig besparelse

VARMEFORDELING Opvarmning er via radiatorer.

Varmefordelingsanlægget er 2-strenget med nedre fordeling.

VARMERØR Varmeledninger i varmecentral er med ca. 30 mm isolering. Hovedledninger er ført i gulvkanaler i terrændækket og er isoleret med ca. 15 mm. Der er indreguleringsventiler på afgreninger.

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

VARMEFORDELINGSPUMPER Hovedpumpe er en selvregulerende Grundfos UPE 32-120 på 400W. Pumpe er uden isoleringskappe.

AUTOMATIK Der er en Siemens klimastat for udekompensering af fremløbstemperaturen i varmeanlægget.

Der er termostatventiler på radiatorer.

Energimærkningsnummer 311294771 8

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

VARMT VAND

Varmt vand

Investering

Energimærkningsnummer 311294771 9

Årlig besparelse

VARMT VAND Der er regnet med et standard varmtvandsforbrug for boliger på 250 l/m2 pr. år.

VARMTVANDSRØR Varmtvandsledninger i varmecentralen er med ca. 30 mm isolering. Hovedledninger er ført i gulvkanaler i terrændækket og er isoleret med ca. 15 mm. Stigstrenge i lejligheder er med ca. 15 mm isolering.

Der er indreguleringsventiler på cirkulationsledninger.

FORBEDRING Isolerede varmtvandsledninger efterisoleres for at nedbringe varmetabet fra ledningsinstallationen yderligere. Varmtvandsledninger isoleres til samlet omkring 30-60 mm. Ledninger isoleres iht. Norm for teknisk isolering, DS 452.

Ledningers nære placering i forhold til bygningsdele kan dog betyde, at en reduceret isoleringstykkelse må accepteres.

Forinden en efterisolering, bør der foretages en undersøgelse af forekomst af asbest i det eksisterende isoleringsmateriale.

50.000 kr. 3.100 kr. 0,63 ton CO2

VARMTVANDSPUMPER Cirkulationspumpe er en selvregulerende lavenergipumpe Grundfos Alpha2 20-60 på 45 W. Pumpe er med isoleringskappe mod varmetab.

VARMTVANDSBEHOLDER Varmtvandsproduktion foretages i en fjernvarmeforsynet varmtvandsbeholder på 240 l. Beholder er en præisoleret Geminox fra 2014 på ca. 200 l. Returvandet fra beholderen benyttes til forvarmning af det kolde vand i en isoleret pladevarmeveksler.

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

EL

El

Investering

Energimærkningsnummer 311294771 10

Årlig besparelse

BELYSNING Lys i trappeopgange samt udebelysning er med LED som aktiveres via skumringsrelæ.

ENERGIKONSULENTENS SUPPLERENDE KOMMENTARER Ejendommen er en bebboelsesejendom i 4 etager og med 4 trappeopgange. Stueetage er delvist indrettet til boliger og til cykel- og pulterrum. Der er en mindre uopvarmet kælder (sikringsrum). Trappeopgange, indgangspartier og cykel/pulterrum er indeliggende og betragtet som opvarmede.

Ejendommen består af følgende adresser: Teglgårdsvej 517-523.

Af rapporten fremgår det, at der er mange rentable forslag som kan reducere ejendommens energiforbrug.

Af nogle besparelsesforslag fremgår det, at tilbagebetalingstider er mere end 10 år, hvilket kan virke demotiverende. Tilbagebetalingstider er dog stadig mindre end investeringers levetider, hvilket gør, at besparelsesforslag er rentable. Forventning om stigende priser og energiafgifter i fremtiden kan hurtigt gøre urentable besparelsesforslag rentable. Desuden opnås ofte andre fordele ved at foretage forbedringer og udskiftninger. Selvom det er dyrt at udskifte ældre vinduer til nye, opnås der et forbedret komfortniveau ved ophold omkring vinduer, som ofte har en højere værdi end selve varmebesparelsen.

Det er vigtigt, at der inden igangsætning af energibesparende forslag, udarbejdes et projekt eller foretages en dimensionering af de ønskede ændringer, som sikrer en korrekt udførelse. Forkert udførte besparelsesforslag kan give sig til kende i alvorlige byggetekniske svigt på både kort og lang sigt eller udeblivelse af energibesparelser.

Energimærkningen er foretaget iht. retningslinier i håndbog for energikonsulenter.

Følgende er stillet til rådighed for udarbejdelse af energimærket: - Årsopgørelse for varme - Bygningstegninger med planer-, snit, og facadeopstalter - Energimærke 2010

Der kan søges om tilskud til energirenovering af ejendomme. Tilskuddets størrelse afhænger af hvilke bygningsdele som forbedres. Isolering af varme- og varmtvandsledninger er effektivt og tilskuddet er så stort, at isoleringsmaterialet i realiteten foræres væk. Læs også om tilskud til energirenovering på http://energi-maerkning.dk/tilskud-til-energirenovering/

På nedenstående sider, kan du få hjælp til at søge om tilskud, og du kan se hvor meget du kan forvente at opnå. http://energikoeb.dk/ http://www.boligservicebogen.dk/

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

https://www.energinord.dk/privat/energioptimering/tilskud/#omdan-kwh-til-kontanter http://www.ens.dk/sites/ens.dk/files/forbrug-besparelser/energiselskabernes- spareindsats/Forbrugere/energiforbedre_erhverv_enkeltsider.pdf https://www.dongenergy.dk/erhverv/besparelser-og-r%C3%A5dgivning/tilskud-til- energiforbedringer/om-tilskudsordningen

Energimærkningsnummer 311294771 11

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

Bygningens lejligheder

LEJLIGHEDSTYPER OG DERES GENNEMSNITLIGE VARMEUDGIFTER

Lejligheder på 40-49 m2 iht. BBR Bygning

Kr./år Hovedbygning

4.173

Lejligheder på 50-59 m2 iht. BBR Bygning Hovedbygning

Energimærkningsnummer 311294771 12

Adresse 45

m2 49

Antal 2

Kr./år 5.110

Lejligheder på 60-69 m2 iht. BBR Bygning Hovedbygning

Adresse

m2

Antal 55

60

6

Kr./år 6.047

Lejligheder på 70-79 m2 iht. BBR Bygning Hovedbygning

Adresse

m2

Antal 65

71

9

Kr./år 6.899

Lejligheder på 80-89 m2 iht. BBR Bygning Hovedbygning

Adresse

m2

Antal 75

81

9

Kr./år 7.836

Lejligheder på 90-99 m2 iht. BBR Bygning Hovedbygning

Adresse

m2

Antal 85

92

3

Adresse

m2

Antal

Kr./år 95

103

3

8.773

Kommentar Skema ovenfor angiver de enkelte størrelse lejligheders varmeforbrug. Lejligheders størrelser er iht. BBR-meddelelsen. Varmeforbruget er baseret på det oplyste varmeforbrug. Fordelingen af ejendommens samlede varmeforbrug er alene baseret på en ligelig kvadratmeterfordeling. Fordelingen tager således ikke højde for, at nogle lejligheder er med udsat beliggenhed eller et større varmeforbrug.

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

RENTABLE BESPARELSESFORSLAG

Herunder vises forslag til energibesparelser der skønnes at være rentable at gennemføre. At være rentabel betyder her, at besparelsen kan tilbagebetale investeringen inden de komponenter, der indgår i besparelsesforslaget, skal udskiftes igen.

F.eks. hvis forslaget er udskiftning af en cirkulationspumpe, forventes pumpen at leve i 15 år, og besparelsesforslaget anses at være rentabel hvis besparelsen kan tilbagebetale investeringen over 15 år. Hvis besparelsesforslaget er efterisolering af en hulmur ved indblæsning af granulat, er levetiden 40 år, og besparelsesforslaget er rentabelt hvis investeringen kan tilbagebetales over 40 år.

For hvert besparelsesforslag vises investeringen, besparelsen i energi og besparelsen i kr. ved nedsættelsen af energiregningen.

Hvis besparelsesforslaget medfører, at forbruget af en given energiform stiger, så vil stigningen være anført med et minus foran. Det vil f.eks. typisk tilfældet ved udskiftning et oliefyr med en varmepumpe, hvor forbruget af olie erstattes med et elforbrug til varmepumpen.

Investering er med moms. Besparelser er med moms og energiafgifter.

Emne Forslag Investering

Energimærkningsnummer 311294771 13

Årlig besparelse

i energienheder Årlig besparelse

Bygning

Fladt tag Efterisolering af lysskakte i

trappeopgange

20.000 kr. 1.370 kWh Fjernvarme

2 kWh Elektricitet

1.000 kr.

Varmeanlæg

Solvarme Etablering af solvarmeanlæg til

produktion af varmt brugsvand

200.000 kr. 15.820 kWh Fjernvarme

-95 kWh Elektricitet

10.600 kr.

Varmt og koldt vand

Varmtvandsrør Efterisolering af allerede

isolerede ledninger i varmtvandsanlægget

50.000 kr. 4.460 kWh Fjernvarme

-4 kWh Elektricitet

3.100 kr.

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

BESPARELSESFORSLAG VED RENOVERING ELLER REPARATIONER

Her vises besparelsesforslag hvor energibesparelsen ikke kan tilbagebetale investeringen inden de komponenter, der indgår i besparelsesforslaget, skal udskiftes igen. Det vil dog ofte være fordelagtigt at overveje disse besparelsesforslag hvis bygningen skal renoveres eller hvis der er bygningskomponenter, der alligevel skal udskiftes.

Investeringen til forslagene er ikke angivet, da investeringen vil afhænge af den konkrete renovering, som skal ske i forbindelse med besparelsesforslaget.

Besparelse er med moms og energiafgifter.

Emne Forslag

Energimærkningsnummer 311294771 14

Årlig besparelse

i energienheder Årlig besparelse

Bygning

Fladt tag Efterisolering af tag i forbindelse

med en tagrenovering

6.830 kWh Fjernvarme

9 kWh Elektricitet

4.700 kr.

Massive ydervægge

Udvendig efterisolering af tunge facadeelementer

44.570 kWh Fjernvarme

61 kWh Elektricitet

30.400 kr.

Massive ydervægge

Efterisolering af lette ydervægge 12.310 kWh Fjernvarme

17 kWh Elektricitet

8.400 kr.

Massive ydervægge

Efterisolering af nordgavl 2.310 kWh Fjernvarme

3 kWh Elektricitet

1.600 kr.

Vinduer Udskiftning af vinduer til nye A-

mærkede vinduer

22.270 kWh Fjernvarme

26 kWh Elektricitet

15.200 kr.

Ventilation Udskiftning af tagventilatorer 1.879 kWh Elektricitet 4.300 kr.

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

BAGGRUNDSINFORMATION

BYGNINGSBESKRIVELSE

Hovedbygning Adresse

........................................................................... Teglgårdsvej 517, 3050 Humlebæk BBR nr

............................................................................. 210-3580-1 Bygningens anvendelse i følge BBR ............................... Etageboligbebyggelse (140) Opførelsesår

................................................................... 1969 År for væsentlig renovering

............................................ Ikke angivet Varmeforsyning

............................................................... Fjernvarme Supplerende varme

......................................................... Ingen Boligareal i følge BBR

.................................................... 2113 m2 Erhvervsareal i følge BBR

.............................................. 85 m2 Opvarmet bygningsareal

................................................. 2384 m2 Heraf tagetage opvarmet

................................................ 0 m2 Heraf kælderetage opvarmet

......................................... 0 m2 Uopvarmet kælderetage

................................................. 86 m2

Energimærke

.................................................................. C Energimærke efter rentable besparelsesforslag

.......... C Energimærke efter alle besparelsesforslag

.................. B

OPLYST FORBRUG INKL. MOMS OG AFGIFTER Herunder vises det oplyste forbrug for afregningsperioderne.

Fjernvarme Varmeudgifter

................................................................. 167.872 kr. i afregningsperioden Fast afgift

........................................................................ 29.726 kr. pr. år Varmeforbrug

.................................................................. 247.436 kWh Fjernvarme Aflæst periode

................................................................. 01-05-2016 til 30-04-2017

OPLYST FORBRUG OMREGNET TIL NORMALÅRS FORBRUG Her vises det oplyste forbrug omregnet til et normalt gennemsnitsår. Det er normalårets forbrug der kan sammenlignes med det beregnede forbrug.

Varmeudgifter

................................................................. 175.649 kr. pr. år Fast afgift

........................................................................ 29.726 kr. pr. år Varmeudgift i alt

.............................................................. 205.375 kr. pr. år Varmeforbrug

.................................................................. 258.899 kWh Fjernvarme CO2 udledning

................................................................. 36,50 ton CO2 pr. år

KOMMENTARER TIL BYGNINGSBESKRIVELSEN Det opvarmede areal er opmålt til 2.384 m2 hvorimod arealet til beboelse og erhverv i BBR-meddelelsen er angivet til 2.198 m2. Forskellen skyldes, at indgangspartier og pulterrum er regnet med i det opvarmede areal, men ikke indgår som beboelse i BBR-meddelelsen.

KOMMENTARER TIL DET OPLYSTE OG BEREGNEDE FORBRUG Det beregnede energiforbrug til opvarmning er 247.410 kWh pr. år og ligger 4% under det oplyste fjernvarmeforbrug som er på 258.899 kWh pr. år.

Energimærkningsnummer 311294771 15

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

ANVENDTE PRISER INKL. AFGIFTER VED BEREGNING AF BESPARELSER Ved beregning af energibesparelser anvendes nedenstående energipriser:

Fjernvarme

...................................................................... 0,68 kr. per kWh

65.337.748 kr. i fast afgift per år Elektricitet til andet end opvarmning

............................. 2,25 kr. per kWh

FORBEHOLD FOR PRISER PÅ INVESTERING I ENERGIBESPARELSER Energimærkets besparelsesforslag er baseret på energikonsulentens erfaring og vurdering. Før energispareforslagene iværksættes, bør der altid indhentes tilbud fra flere leverandører. Desuden bør det undersøges, om der kræves en myndighedsgodkendelse.

HJÆLP TIL GENNEMFØRELSE AF ENERGIBESPARELSER Energikonsulenten kan fortælle dig hvilke forudsætninger der er lagt til grund for de enkelte besparelsesforslag. På www.byggeriogenergi.dk kan du og din håndværker finde vejledninger til hvordan man energiforbedrer de forskellige dele af din bygning. På www.energistyrelsen.dk/forbruger finder du, under forbruger, råd og værktøjer til energibesparelser i bygninger. Dit energiselskab kan i mange tilfælde være behjælpelig med gennemførelse af energibesparelser.

FIRMA Firmanummer 600198 CVR-nummer 32277292

JDM Rådgivende Ingeniør ApS Almindingen 43, 2870 Dyssegård www.jdm-ing.dk - Energimækning - BSim termisk indeklimaanalyse - Termografi - Vedligeholdelsesplan jdm@jdm-ing.dk tlf. 88 30 72 20

Ved energikonsulent Jakob Madsen

KLAGEMULIGHEDER Du kan som ejer eller køber af ejendommen klage over faglige og kvalitetsmæssige forhold vedrørende energimærkningen. Klagen skal i første omgang rettes til det certificerede energimærkningsfirma der har udarbejdet mærkningen, senest 1 år efter energimærkningsrapportens dato. Hvis bygningen efter indberetningen af energimærkningsrapporten har fået ny ejer, skal klagen være modtaget i det certificerede firma senest 1 år efter den overtagelsesdag, som er aftalt mellem sælger og køber, dog senest 6 år efter energimærkningsrapportens datering. Klagen skal indgives på et skema, som er udarbejdet af Energistyrelsen. Dette skema finder du på http://www.ens.dk/forbrug- besparelser/byggeriets-energiforbrug/energimaerkning/klage Det certificerede energimærkningsfirma behandler klagen og meddeler skriftligt sin afgørelse af klagen til dig som klager. Det certificerede energimærkningsfirmas afgørelse af en klage kan herefter påklages til Energistyrelsen. Dette skal ske inden 4 uger efter modtagelsen af det certificerede energimærkningsfirmas afgørelse af sagen.

Klagen kan i alle tilfælde indbringes af bygningens ejer, herunder i givet fald en ejerforening, en andelsforening, anpartsforening eller et boligselskab, ejere af ejerlejligheder, andelshavere, anpartshavere og aktionærer i et boligselskab, samt købere eller erhververe af energimærkede

Energimærkningsnummer 311294771 16

ENERGIMÆRKNINGSRAPPORT

bygninger eller lejligheder.

Reglerne fremgår af §§ 36 og 37 i bekendtgørelse nr. 1701 af 15. december 2015.

Energistyrelsen fører tilsyn med energimærkningsordningen. Til brug for stikprøvekontrol af om energimærkningspligten er overholdt, kan Energistyrelsen indhente oplysninger i elektronisk form fra andre offentlige myndigheder om bygninger og ejerforhold mv. med henblik på at kunne foretage samkøring af registre i kontroløjemed.

Energistyrelsens adresse er:

Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K E-mail: ens@ens.dk

Energimærkningsnummer 311294771 17

Blok 7, Teglgårdsvej 517-523 Teglgårdsvej 517 3050 Humlebæk

Gyldig fra den 26. januar 2018 til den 26. januar 2028

Energimærkningsnummer 311294771