Gender identiteitstoornis

Gender is niet hetzelfde als sekse. De indeling van de sekse van een persoon is simpel: iemand is een man of een vrouw. Gender betekent in hoeverre iemand door zichzelf of door anderen als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien.

Op het moment dat iemands geslacht niet overeenkomt met zijn of haar gender spreekt men van een gender identiteitsstoornis. Vaak weten deze mensen al van jongs af aan dat ze in een 'verkeerd lichaam' zitten. Er zijn meisjes die liever een jongen willen zijn en vooral jongens die meisjes willen zijn.

Dit probleem kan tegenwoordig gelukkig worden opgelost door middel van een geslachtsoperatie in combinatie met het slikken van hormonen. Er is nog wel veel kritiek vanuit de maatschappij tegen deze behandeling, daarom wordt het in veel landen niet uitgevoerd.

Een travestiet is dus niet hetzelfde als een transseksueel. Een travestiet is iemand die zich verkleed als het andere geslacht. Een transseksueel is iemands die zich voelt als iemand van het andere geslacht en zich blijvend zo wil gedragen.

Homoseksuele mannen en vrouwen hebben geen gender identiteitsstoornis. Zij vallen weliswaar op hetzelfde geslacht, maar willen niet zelf van geslacht veranderen. Het kan wel voorkomen dat een homoseksueel of lesbienne van geslacht wil veranderen, maar dit kom ook voor bij heteroseksuele mensen.

Normaal

Jonge kinderen vinden het leuk om met veel dingen te ontdekken door ermee te spelen. Meisjes spelen soms met typische mannelijke dingen (zoals wapens en auto's). Jongetjes spelen soms ook met typische vrouwelijke dingen (zoals poppen en lippenstift). Vaak wordt hier geschokt op gereageerd, maar dat is vaak nergens voor nodig. Dit spelen is gewoon een manier om dingen te leren over mannelijkheid en vrouwelijkheid, voor de pubertijd aanbreekt is deze fase meestal over.

Afwijkend

Als meisjes of jongens in de pubertijd nog steeds deze gevoelens hebben, kan er sprake zijn van een gender identiteitstoornis. Als ouders dit goed opvangen en open staan voor de problemen kan er veel opgelost worden, helaas is dit vaak niet het geval.