היילנד ויסקי

היילנד (Highland) – גאוגרפית זהו האזור וויסקי הגדול ביותר כאשר בחוק הסקוטי יש הגדרה ברורה איפה עובר הגבול. בשל גודל האזור יש כאלו שמחלקים אותו לתת אזורים (צפוני/ דרומי/ מזרחי/ מערבי) אך חלוקה זאת לא מעוגנת בחוק הסקוטי והיא של הדקדקנים במיוחד. באזור יש כ-30 מזקקות וויסקי ובתוכן בין המזקקות המפורסמות ביותר כגון: אובאן (Oban), גלנמורנג'י (Glenmorangie), דינסטון (Deanston), קליינליש (Clynelish), בלבלייר (Balblair) ועוד. הוויסקי מהאזור עשיר בטעם לרוב בעל טעמים פרחוניים אבל חלקם הוא גם מעושן קלות. בשל גודל האזור קשה לאפיין באופן יותר מוחלט את הוויסקי מהאזור.

דאלוויני Dalwhinnie

המזקקה שהוקמה ב-1898 ונקראה בהתחלה סטראת'ספיי ובהמשך השנה השתנתה לדאלוויני. השינוי בשם בא גם עם שינוי הבעלות בשותפות שפורקה. המזקקה יושבת בכפר דאלוויני הנמצא בהיילנדס, פירוש השם הוא נקודת מפגש באמת נמצאת די במרכז סקוטלנד. עד שנות ה-20 של המאה ה-20 עברה בעלויות רבות עד שהגיעה לחברת וויסקי שבהמשך הפכה לדיאג'יו, תאגיד האלכוהול הגדול בעולם שכשליש ממזקקות הוויסקי בסקוטלנד בבעלותו.

המזקקה פועלת ברצף מיום הפתיחה פרט לשלוש שנות שיפוצים באמצע שנות ה-30 ומלחמת העולם השנייה. כיום היא המזקקה היא חלק מהמזקקות הייצוגיות של דיאג'יו אבל רוב התזקיק הולך לערבוב של וויסקי בלנדד בלק&וויט. למזקקה שני דודי זיקוק אחד לווש והשני לספיריט וייכולת ייצור של 2 מיליון ליטר וויסקי לשנה. המזקקה הייתה הראשונה שנקנתה על ידי משקיעים אמריקאים עד שנמכרה לתאגיד וויסקי. המזקקה הוקמה במקום שנקי לגמרי מכבול והמקום הכי קר בסקוטלנד. מקור המים הוא האגם Doire Uaine. רוב הוויסקי מיושן בחביות ברבן כאשר לגרסת המזקקה ומהדורות מיוחדות משתמשים בחביות שרי אולורוסו. הוויסקים של המזקקה זכו במגוון גדול של פרסים בתחרויות בין לאומיות נחשבות וציונים מאד גבוהים בתנ"ך הוויסקי של ג'ים מוריי.

דאלוויני 15 – וויסקי קלאסי לאזור, מתקתק ועשיר. לוויסקי ארומה עשירה ויבשה של דבש פירות בשלים ומעט כבול. בפה הוויסקי ממשיך את אופייו עם טעמים של דבש, קליפות פרי, הדרים ומעט עשן מתובל. סיומת ארוכה מאד, עשירה בעלת מתיקות אגוזית ועישון עדין. וויסקי שמצדיק את ציוניו הגבוהים.

43% אלכוהול.

גלנגויין Glengoyne

המזקקה הממוקמת צפונית לגלזגו ויושבת על הגבול בין לאולנד ולהיילנדס, יוצא שהוויסקי מזוקק בהיילנדס, ומיושן בלאולנדס. המזקקה קיימת ופועלת ברציפות מאז 1833 באופן חוקי, אבל בגלל קרבתו לגלזגו,

האזור היה מלא במזקקות לא חוקיות לפני ההקלות במיסוי כנראה בעלי המזקקה הפעילו אותה עוד לפני כן. פירוש השם הוא "עמק אווזי הבר", במזקקה לא משתמשים בכבול ומתגאים בזה שלוויסקי "טעם אוטנטי

של מאלט וויסקי לא מזוהם בעשן כבול", רוב הוויסקים של המזקקה מיושנים בחביות שרי אולורוסו.

למזקקה שלושה דודי זיקוק ויכולת ייצור של 1.1 מיליון ליטר וויסקי בשנה. מאז היווסדה ועד היום המזקקה פועלת באופן רצוף. פרט לשימוש בחביות שרי וטעם לא מעושן המזקקה מתגאה בעובדה שתהליך הזיקוק

שלהם הוא האיטי ביותר בסקוטלנד. התוצר הסופי הוא חיבור של שלושת מאפייני המזקקה: זיקוק איטי, יישון בשרי, וחוסר נוכחות של כבול, התוצאה היא וויסקי מעודן ומתוק.

גלנגויין 10 – הוויסקי הבסיסי של המזקקה, וכרגע היחידי שמיובא ארצה. לוויסקי ניכוח מתקתק, קרמי מורגש קצת תפוחים, קצת טופי ואגוזים. טעמו עשיר ומתקתק מתובל בתפוחים. סיומת ארוכה, מתוקה ומאלטית.

40% אלכוהול.

גלנגויין 12 - אחד הוויסקים המפתיעים של המזקקה. רק בן 12 שנים אבל הנוכחות של חביות השרי משאירה את הרושם שלה בצורה חזקה ביותר. ארומות של הדרים, טופי, תפוחים. טעמים של וניל, קוקוס ומעט דבש.

סיומת ארוכה של קפה.

43% אלכוהולול.

גלנגויין 15 - תערובת של חביות ראשונות של ברבן ושרי. נותן מגוון עשיר מאוד של טעם. ארומות טופי ולימון מסוכר. טעמים של אננס, וניל, אגוזי מלך. סיומת חזקה של עץ ודגנים.

43% אלכוהול.

גלנגויין 18 - לטעום ולהתאהב. מיושן בחביות שרי חדשות ומשומשות. בעל ארומות של תערובת תבלינים, קליפות הדרים מיובשות, אפרסק ווניל. טעמים של דבש ומרציפן. סיומת של קרמל, הדרים מסוכרים.

43% אלכוהול.

לוך לומונד Loch Lomond

אחת המזקקות הוותיקות בסקוטלנד שהוקמה ב-1814 ונסגרה שלוש שנים אחרי. היא נפתחה מחדש ב-1964 ומאז פתוחה במתכונתה הנוכחית. בזמן הקצר יחסית שהיא פתוחה המזקקה עברה מספר בעלויות ושדרוגים תכופים.

כיום היא בין המזקקות הבודדות ש: נמצאת בבעלות פרטית, נקראת על שם מקור המים שבו היא משתמשת, חלק מהמזקקה זה cooperage (מתקן לטיפול ותיקון חביות עץ), בבעלות סקוטית! היא גם המזקקה היחידה שבשטחה

מחזיקה 3 סוגים שונים של דודי זיקוק ובהם גם זיקוק עמודי (רציף) לזיקוק ויסקי דגנים משלה!

המגוון של דודי הזיקוק מאפשר למזקקה לייצר מגוון רחב מאוד של מוצרים ללא שום תלות בשיתופי פעולה. החסרון של זה שהרבה פעמים מייצרים מוצרים באיכות לא גבוהה במיוחד.

לוך לומונד אוריג'ינאל - ויסקי שמהווה את דרגת הכניסה למבחר הוויסקים של המזקקה. ללא הצהרת גיל. ויסקי פשוט אך עשיר יחסית, עם עישון קל ברקע ומתיקות מאוזנת. ארומות קלות של עשן, עור ועץ טעמי לתת ואגוזים

וסיומת מתקתקה של מולסה. ויסקי נגיש ופשוט שנותן תמורה מצויינת למחירו.

40% אלכוהול.

אובן Oban

המזקקה יושבת בעיירה אובאן במערב ההיילנדס. בפועל מזקקים וויסקי במיקום הזה עוד מ-1794 עוד לפני שהוויסקי הפך לחוקי. פירוש השם הוא "הנמל הקטן" שנמצא בצמוד למזקקה, דבר שמקל מאד על מכירות של הוויסקי בתקופה הלא חוקית. המזקקה הייתה גם מנוע הצמיחה העיקרית של העיירה שצמחה סביבה, ונקראת על שמה.

הנמל של אובtן הוא גם נקודת יציאה נוחה מאד לאיים של סקוטלנד. המשפחה שייסדה את המזקקה היו לה מספר עיסוקים, והבסיס של המזקקה היה מבשלת בירה שהוקמה 4 שנים קודם לכן. המזקקה הייתה בידיהמשפחה

המייסדת 73 שנה עד שעברה לידיים פרטיות וב-1923 נמכרה לדיווראס שהתגלגלה להיות דיאג'יו.

למזקקה עד היום יש שני דודי זיקוק קטנים יחסית ויכולת ייצור של 670,000 ליטר וויסקי בשנה בלבד, רובם מבוקבקים כסינגל מאלט. המזקקה הושתקה פעמיים, פעם ראשונה באמצע שנות ה-30 של המאה ה-20 ופעם שנייה ב-1968 שהיא נסגרה לשלוש שנים לשיפוצים.

אזור הוויסקי מוגדר כמערב היילנדס, ובאופי שלו הוא יבש יותר מהוויסקי האופייני ל היילנדס ועם קצת נגיעה של מליחות ימית, אבל לא מתרב לעישון והחיספוס של האיים. רוב הוויסקי מיושן בחביות ברבן משומשות, ובמהדורות מסוימות משתמשים בחביות שרי מתוק מסוג מונטילה-פינו. הוויסקי הבסיסי, הייצוגי, של המזקקה הוא בן 14 שנים, יש לו גם גרסת מזקקה שעובר יישון נוסף בחביות שרי וגם וויסקי בן 18 שנה ומהדורה נדירה של 32 שנה.

אובן 14 – וויסקי יבש, עשיר עם נגיעות ימיות. לוויסקי ארומה עשירה עם קצת כבול, ארומות ימיות ומליחות ימית, ניתן להרגיש גם קצת קליפות הדרים ואגסים בריח. טעמו של הוויסקי עשיר שתוקף את חלל הפה, וטעמים של דבלים מתובלים וקצת טעמים של דבש עם סיומת חזקה של כבול יבש. הסיומת של הוויסקי היא די ארוכה, פירותית ועם נוכחות של עץ.

43% אלכוהול.

אובן גרסת מזקקה – מהדורה מיוחדת ומוגבלת של גרסת מזקקה של הוויסקי אשר נמכר רק במזקקה. הוא עובר יישון נוסף בחביות שרי פינו ומבוקבק בחוזק חבית. הטעמים מזכירים מאד את הוויסקי הרגיל של המזקקה עם ניחוחות של כבול, מליחות ימית רק בעל מתיקות גבוהה יותר וויסקי עשיר יותר בארומה, גוף וטעם.

55.2% אלכוהול.

טוליברדין Tullibardine

מזקקת ויסקי שקמה שנה אחרי קום המדינה, לא סקוטלנד אלא ישראל, 1949. המזקקה בדרום ההיילנדס, הייתה פעילה עד שנת 1995 ואז נסגרה עד ש-8 שנים אח"כ נפתחה מחדש בבעלות חדשה עם הרבה מוטיבציה וכוונות. בבעלות החדשה הם שיפרו משמעותית את הוויסקי שלא היה ידוע בטיבו ונכנסו לתחום של יישון במגוון רחב מאוד של חביות. עם יכולת ייצור של כ-2 מיליון ליטר ויסקי בשנה מארבעת דודי הזיקוק שלהם, זוהי מזקקה עם פוטנציאל אדיר.

טוליברדין 228 חבית בורגנדי - ויסקי מיושן בחביות יין בורגנדי אדום מהיקב Chateau de Chassagne Montrachet. המספר ליד שם הוויסקי הוא גודל החבית של הפיניש. אחרי 10 שנים בחביות ברבן הוויסקי עובר לתוך החבית יין לעוד שנה. ארומה מתובלת, מעט פירות אדומים ווניל. טעם אגוזי, פירות בשלים, עוגה אנגלית ודבשיות קלה. סיומת ארוכה, ריבתית ומתובלת.

43% אלכוהול.

טוליברדין 225 חבית סטורן - אחרי 10 שנים בחבית ברבן הויסקי נכנס לעוד 12 חודשים בחביות סטורן (יין קינוח צרפתי מתוק) בהייקב Chateau Suduiraut. הסיומת הזאת נותנת לויסקי אופי מאוד מיוחד, בהתחשב במיוחד בזה שיש מעט מאוד מזקקות שעושות פיניש מסוג זה. ה-225 מייצג את גודל החבית של הפיניש. ארומה מתוקה הדרית ומתובלת. טעמים של שוקולד, אננס, וקליפות תפוז מסוכר. סיומת בינונית באורכה עם טעמים של תבלינים מתוקים.

43% אלכוהול.

טוליברדין 500 שרי - יישון נוסף של 12 חודשים בתוך חביות שרי גדולות של 500 ליטר נותן לוויסקי עושר ומתיקות נהדרים. ארומה של תבלינים וטופי. טעמים של דבש, תמרים מיובשים, קומפוט ודבש. סיומת עשירה ומלאה עם קמצוץ שוקולד ותבלינים.

43% אלכוהול.

טוליברדין סוברן - יישון בחביות ברבן חדשות, ויסקי עדין ונעים. ארומות של וניל וקקאו, טעמים של סיידר, אגסים ותבלינים וסיומת מתובלת עם וניל וקינמון.

43% אלכוהול.

גלנטורט Glenturret

מזקקה קטנה באזור מרכז ההיילנדס. לטענתם היא המזקקה הוותיקה ביותר בסקוטלנד עם עדויות לזיקוק במקום מאז 1717! המזקקה בשם גלנטורט ייוסדה ב-1775, והגילגול הנוכחי כולל הציוד והמבנים רק ב-1957. כמו רובן המוחלט של המזקקות השונות היא עברה בין בעליות שונות, נסגרה ונפתחה מחדש. כיום המזקקה בבעלות קבוצת אדרינגטון יחד עם המותגים פיימוס גראוס, מקאלן, היילנד פארק ועוד. ב-2002 במזקקה הוקם היורודיסני של עולם הוויסקי עם Famous Grouse Experience שהפך מייד לאחת מאטרקציות התיירות הפופוליריות בסקוטלנד.

כיום למזקקה יש סה"כ 2 דודי זיקוק ויכולת ייצור של כ-340 אלף ליטר בלבד, דבר שהופך את הוויסקי של המזקקה למשהו די לא נפוץ. במיוחד כאשר חלק משמעותי מהוויסקי מעורבב בתוך התערובות של פיימוס גראוס.

גלן טורנר Glen Turner

מזקקה שהיא בעצם מותג ויסקי המיועד לשוק הצרפתי בעיקר. אין באמת מזקקה כזאת ויש כמה מקומות שמזוהים עם השם הזה. הראשון הוא גלן מוראי והשני הוא מזקקת גריין חדשה (2010) ליד גלסגו. יש מעט מאוד מותגים של הוויסקי הזה, רובם מסווגים כסינגל מאלט או בלנדד מאלט.

אדראדור Edradour

פירוש השם הוא בין שני נהרות. עד 2005 זו הייתה המזקקה הקטנה ביותר בסקוטלנד, כיום היא רק אחת הקטנות. נמצאת במרכז ההיילנדס, והיחידה מהאזור ששרדה ונשארה באותו האופי הארטיסטי. זו גם אחת המזקקות היחידות שכרגע (2016) נמצאת בבעלות פרטית ולא תחת תאגיד אלכוהול גדול. המזקקה כה קטנה (בהיקף הייצור) שהיא מארחת יותר אורחים מאשר כמות ליטרים שהיא מזקקת.

הוויסקי של המזקקה הוא עשיר מאוד אך מבקרים מקצועיים טוענים שהמזקקה לא מצליחה לייצר תזקיק רציף בטעמו אבל הם מחפים על זה עם מגוון רחב מאוד של פינישים וסגנונות, בפועל זוהי המזקקה עם כמות סוגי החביות הגדולה ביותר! היא גם הייתה אחת המזקקות הראשונות באזור ההיילנדס שהחלה לזקק ויסקי מעושן בכבדות כמו באיילה, 50ppm. הגרסה המעושנת של המזקקה נקראת על שם מזקקה שכנה שנסגרה, בלצ'ין (Ballechin).

עם שני דודי זיקוק, וסה"כ כ-90 אלף ליטר של ויסקי הם מייצרים מגוון אדיר של ויסקים מעניינים ומגוונים, ואני אישית לא מצאתי ויסקי אחד של המזקקה שלא מחדש או מעניין. על כל העבודה הזאת אחראים רק 2 או 3 אנשים בלבד! כמות מועטה של הוויסקי ניתן למצוא בבלנדים שונים, ורובה מבוקבקת תחת אחד המותגים שלהם, המעושן והרגיל.

אדראדור 10 - הויסקי הבסיסי של המזקקה והיחידי שעובר סינון בקירור. שילוב של חביות ברבן וחביות שרי אולורוסו. ארומה של פירות יבשים, שרי ושקדים, טעם מלא של דבש, שקדים, עוגה אנגלית וסיומת ארוכה וחמימה

40% אלכוהול.

אדראדור 12 קלדוניה - ויסקי שנעשה בשיתוף פעולה עם כותב שירים סקוטי, נקרא על שם של שיר שלו, ופיניש של 4-5 שנים בחביות שרי אולורוסו. ארומה של דבלים, שרי, דבש ומעט עץ. טעם מתקתק של פירות בשלים, וקצת סירופי. סיומת ארוכה וחמה מאוד עם תזכורת למעט קקאו.

46% אלכוהול.

אדראדור 15 פרי פלאג - בן 15 שנה ונקרא על שם הסרט Fairy Flag, 8 שנים ראשונות הוויסקי מתיישן בחביות ברבן ואז עוד 7 בחביות שרי אלורוסו חדשות. צבעו כהה כמעט כמו של תה חזק. ארומה חזקה מאוד של צימוקים, שזיפים ווניל. טעם ממלא, עוגתי ועושר גדול. סיומת ארוכה מאוד.

46% אלכוהול.

אדראדור 2000 - מהדורה מיוחדת שזוקקה בשנת 2000 ובוקבקה 14 שנים אחרי זה. 14 חביות של יישון בחביות שרי בלבד, מתקבל ויסקי עשיר ומלא, מזכיר קונייאק ישן או רום עתיק מאוד. מתיקות גבוהה ומדהים.

56.8% אלכוהול.

אדראדור ישר מהחבית שרי - ויסקי בן 10 שנים שיושן רק בחביות שרי. מגיע בחוזק חבית של 57-61% אלכוהול. הנוכחות של השרי תהיה חזקה מאוד ובשל היותו רק סינגל קאסק יהיו הבדלים בין הטעמים. עדיין לויסקי ארומה חזקה מאוד וכבדה, מתיקות וסירופיות שהולכים לאורך כל הדראם.

57-61% אחוז אלכוהול.

אדראדור ישר מהחבית שרדונה - יישון לא שגרתי בחביות שרדונה מצרפת. 11 שנים בחביות שרדונה מייצרות ויסקי לא שגרתי, יבש מהמגוון הרגיל של המזקקה.

56.8% אלכוהול.

בלאצ'ין 10 - נקרא על שם מזקקה ז"ל. 50 ppm, תערובת של חביות ברבן ושרי, ללא סינון בקירור וביקבוק בחוזק של 46% נותן ויסקי מיוחד ועשיר ומפתיע לטובה. ארומה מעושנת ואדמתית אך עם מעט מתיקות ברקע, טעם שוקולדי ומתובל שמשתלב היטב עם העשן וסיומת של עוד.

דינסטון Deanston

מזקקת וויסקי ממרכז ההיילנדס של סקוטלנד. היא יושבת על גדת נהר תאית' (Taith) במבנה ששימש בעברו כמפעל כותנה ורק ב-1966 הוסב להיות מזקקה. המזקקה היא היחידה שמספקת לעצמה את החשמל שמופק כולו באנרגיית מים. למרות שהמזקקה נפתחה בקול תרועה, היא עברה פעמיים בעלות עד שנסגרה ב-1982 לשמונה שנים. היא נפתחה בשנית על ידי הבעלים הנוכחיים שלה, מזקקות ברן סטיוארט. ברן סטיוארט נקנו בראשית המאה ה-21 על ידי חברת אנגוסטורה וכיום עברה לבעלות חברת אלכוהול דרום אפריקאית.

למזקקה יש שני דודי זיקוק לווש, ושנים לספיריט עם יכולת ייצור של 3 מיליון ליטר ספיריט בשנה. המים מגיעים מנהר התאית' הסמוך, ורוב החביות הן חביות ברבן משומשות. בהתחלה כאשר המזקקה נפתחה לקח לה 5 שנים עד שהוויסקי שלה החל לצאת לשוק, או בבלנדים או תחת שם אחר, רק ב-1974 יצא כסינגל מאלט תחת המותג דינסטון. בשנים האחרונות הוויסקים של המזקקה (וגם של מזקקת טוברמורי של המזקקה) עברו מיתוג מחדש ועיצוב מחודש.

תחת הניהול החדש המזקקה לקחה כיוון מאד מיוחד יחסית לשאר המזקקות: המזקקה נראת מבחוץ מודרנית, אבל משתמשים בשיטות ישנות, ללא שימוש בטכנולוגיה מודרנית ומחשבים. משתמשים בשיעורה סקוטית בלבד, ומאז שנת 2000 המזקקה מייצרת וויסקי אורגני. מיכל המאש של המזקקה מכיל 11 טון והוא פתוח, בניגוד לשאר המזקקות. חלק מהמגמה הירוקה של המזקקה, כיום כל המוצרים שדינסטון משתמשים בהם או ממוחזרים או כאלו שאפשר למחזר. רק כ-15% מהתוצרת מבוקבקת תחת המותג דינסטון, והוא מבוקבק ללא סינון בקירור ולרוב ללא דילול. שאר ה-85% הולך לבלנדים וליקרי וויסקי יוקרתיים.

דינסטון וירג'ין אוק – אחת הגירסאות החדשות והמעניינות של המזקקה. הוויסקי ללא הצהרת גיל ועובר פיניש בחביות אמריקאיות חדשות, אחרי שעבר שלב ראשוני של יישון בחביות ברבן משומשות. השילוב נותן לוויסקי ניחוחות מתוקים של שיעורה יחד עם זסטיות הדרית ומעט אגוזיות. בפה מרגישים את המתיקות החלקה שמשלבת דבש וטופי שהופכת לקצת עשבונית ומתובלת עם סיומת בינונית שהעץ מורגש בה די נעים.

46.3% אלכוהול.

דינסטון 12 (מהדורה ישנה) – המהדורה היא מהגרסה הישנה של המזקקה. לוויסקי ניחוחות תפוח, אבל על הלשון מקבלים קצת מרירות ספירטית. תחושה קצת גולמית של וויסקי גס קצת.

40% אלכוהול. המהדורה החדשה היא לא מסוננת בחוזק של 46.3%

אברפלדי Aberfeldy

מזקקה קטנה שמגיעה ממרכז ההיילנדס, על גדות נהר טיי (Tay). זוהי אחת המזקקות היחידות שמראש קמו בשביל לייצר בלנדד ויסקי, ומאז 1896 ועד היום הוא המרכיב העיקרי בדיווארס. המזקקה עזבה את החברה האם (דיוורס) לתקופה ארוכה וחזרה אליה ב-1998 כאשר היא כבר בבעלות בקרדי.

רק אחוז בודד מהוויסקי מבוקבקים לסינגל מאלט וכ-99% ממנו הולך לתערובות של דיווארס. בהתחשב ביכולת הייצור של המזקקה שהיא לא כ"כ קטנה כ-3.5 מיליון ליטר של אלכוהול בשנה שיוצאים מ-4 דודי זיקוק. הנתונים הללו מבאסים ומסבירים למה הוויסקי הזה לא נפוץ כ"כ בשווקים השונים. גם המגוון שמבוקבק כאברפלדי הוא די נמוך וכולל וכולל רק כ-3-4 ביקבוקים רישמיים.

אברפלדי 12 - ויסקי בעל ארומה עשירה וקרמית עם מעט מאוד עישון, טעם מתקתק שמדגיש את הדגנים וטיפונט של כבול ברקע. סיומת מאלטית קלילה עם נגיעות הדריות ברקע. ויסקי טוב ומעניין אך לא מפעים.

רויאל לוכנאגר Royal Lochnagar

רויאל לוכנאגר – מזקקה בשם לוכנאגר קיימת מאז 1826, אבל היא נשרפה מספר פעמים ומזקקה אחרת שנפתחה ב-1845 ונקראה לוכגנאגר החדשה היא שהתגלגלה למה שאנחנו מכירים כיום. המזקקה יושבת במרז ההיילנדס פחות או יותר במרחקים שווים מ-3 ערים גדולות: אינוורנס, אברדין ופרת'. המזקקה קרובה לאחד מארמונות השייכים לבית המלוכה הבריטי, וב- 1848 בזמן חופשה של בית המלוכה, המלכה ויקטוריה, הנסיך אלברט יחד עם 3 ילדיו ופמליה מלכותית באו לביקור במזקקה. ההתלהבות של המלכה והנסיך מהוויסקי הייתה מיידית והם קיבלו חותם מלכותי, והוכרו מידית כספקים לבית המלוכה.

המזקקה הייתה בידיים של המשפחה המייסדת עד 1916 שבעיקבות טרגדיה משפחתית היא נמכרה לדיווארס, ומשם התגלגלה לתאגיד וויסקי המוכר היום בתור דיאג'יו. מקור המים של המזקקה הוא הנהר די (Dee). המזקקה היא בין המזקקות הקטנות של דיאג'יו עם שני דודי זיקוק, אחד לווש ואחד לספיריט, ויכולת ייצור קטנה של 400 אלף ליטר וויסקי בשנה בלבד, המזקקה הקטנה ביותר של דיאג'יו. כיום רוב הוויסקי של המזקקה הולך לבלנדים של ג'וני ווקר, כאשר מתייחסים לרויאל לוכנאגר כבסיס (לב) של הג'וני ווקר הכחול, אף הוא גם מצוי בשחור. רוב הוויסקי מיושן בחביות ברבן משומשות כאשר גרסת המזקקה מיושנת בחביות מוסקט מחוזק.

רויאל לוכנאגר 12 שנה – וויסקי עשיר מאד, מתקתק, פירותי ופרחוני. לוויסקי ארומה של טופי, סוכר חום, פירות טרופיים. טעם עשיר ומתקתק עם מעט חומציות וסיומת בינוית נעימה, שמשאירה טעם לעוד. וויסקי נעים מאד וכיפי לשתייה.

40% אלכוהול.

גלן גירי Glen Garioch

גלנקדם Glencadam

מזקקת וויסקי וותיקה מאזור המזרחי של היילנדס הסקוטים. אומנם המזקקה נוסדה ב-1825 אבל עד 2003 לא הוציאה וויסקים תחת שמה. מיום היווסדה המזקקה עברה מספר ידיים ובעלויות אבל הייתה מיועדת תמיד לייצר וויסקי לתעשיית העירבוב. לאורך הרבה שנים המזקקה הייתה מתחם שהיה מושכר למזקקים פרטיים ובשנותיה האחרונות לפני הבעלים הנוכחי, הוויסקי של גלנקדם היה מרכיב משמעותי בבלנטיינס', והייתה תקופה בבעלותו.

מאז 2003 המזקקה בבעלות חברת וויסקי קטנה יחסית, אנגוּס-דאנדי. לחברה אנגוס-דאנדי יש בבעלותה מספר מותגי וויסקי מעורבב ואת מזקקת טומינטול. אחד הדברים שמייחדים את גלנקדם הוא שהצורה של "צוואר הברבור" של דודי הזיקוק הוא בזווית מאד לא רגילה, דבר שמוציא אופי אחר לוויסקי בגלל שאדים אחרים מגיעים בסוף לספיריט. כיום למזקקה יש שני דודי זיקוק, אחד לווש והשני לספיריט, ויכולת ייצור של כ-1.5 מיליון ליטר וויסקי בשנה.

המזקקה מקבלת הרבה ביקורות טובות מהמבקר וויסקי ג'ים מורי, והציונים עולים כל שנה. חלק מהמוויסקים של המזקקה גם זכו בפרסים בתחרויות חשובות. הוויסקים של המזקקה נחשבים למעודנים ועשירים מאד. כל הוויסקים של המזקקה לא עוברים סינון בקור ומבוקבקים ב-46% אלכוהול, ולא עוברים תוספת של צבעי כרמל.

גלנקדם 10 – הוויסקי הבסיסי של המזקקה אבל כניסה מצויינת לעולם ההיילנד וויסקי, הוא בוקבק לראשונה ב-2008. וויסקי חיוור, עדין ומאוזן בניחוחות, טיפה מתקתק עם זכר לוניל ותבלינים. בפה המתיקות ממשיכה עם טעמי פירות ווניל אלגנטיים. הסיומת ארוכה יחסית לוויסקי צעיר, עם מתיקות של שיעורה ופירות. תמורה מצויינת יחסית לעלות שלו.

46% אלכוהול.

גלנקדם 12 פורט פיניש – זהו הוויסקי הראשון שיצא מהמזקקה כפיניש. הוויסקי כמובן כהה יחסית לאחיו הצעיר בן ה-10. לוויסקי ניחוחות עשירים של פירות בשלים, תבלינים ומתיקות של יין. טעמו מתוק ועשיר, ומרגישים היטב פירות בשלים, פרחים ומאפים מקורמלים. סיומת ארוכה מאד, שפשוט משאירה טעם לעוד קצת וויסקי.

46% אלכוהול.

גלנקדם 14 שרי אולרוסו פיניש – וויסקי עשיר ומאוזן להפליא. לוויסקי ניחוחות של תבלינים וקליפות הדרים. בלגימה הראשונה הוא מתוק ומחמם ואז מתחילים להרגיש טעמים של פירות, טופי ומתיקות מורגשת של לתת ושרי. למרות הטעמים המודגשים של הפירות הסיומת מתובלת יחסית ומשתהה בפה באריכות.

46% אלכוהול.

גלנקדם 15 – הוויסקי עובר את כל היישון שלו בחביות ברבן משומשות. הוויסקי לא מוכר אבל מוערך ואהוב. כבר בהתחלה הוא מרגיש מאד מתוק בריח, מתיקות שמתחזקת בפה למתיקות של פירות ולתת. הסיומת מאוזנת, לא ארוכה מידי.

46% אלכוהול.

גלן קדם 21 – אחד הוויסקים שנותן את התמורה הטובה ביותר לכסף שהוא עולה. 21 שנים בחביות ברבן משומשות עושות לו המון טוב. בריח מרגישים מתיקות של פירות טרופיים, פרחים והדרים. בפה הוא מקבל מתיקות מתובלת במגוון תבלינים, הדרים, תפוזים וכמובן נוכחות של עץ. סיומת ארוכה ומשלבת בין יובש העץ למתיקות הפרי.

46% אלכוהול.

גלנקדם 1978 32 שנה, חבית מספר 2332 – וויסקי מיוחד ונדיר מאד. סה"כ בוקבקו ממנו רק 405 בקבוקים. וויסקי מוערך מאד, ממשיך את הקו המתוק של המזקקה עם עושר גדול מאד של טעמים וניחוחות. בניגוד לוויסקים האחרים של המזקקה, ניתן להרגיש בו מעט מאד עישון.

46% אלכוהול.

פטטרקרן Fettercairn

טומטין Tomatin

מזקקת וויסקי הנמצאת בגבול בין ההיילנדס לספייסייד, ליד אינוורנס. המזקקה הוקמה ב-1897, באותה התקופה שהוקמו הרבה מאד מזקקות. בפועל באזור יש היסטוריה של זיקוק לא חוקי עוד מהמאה ה-15. המזקקה נפתחה עם שני דודי זיקוק אך כל כמה שנים נוספו עוד ועוד דודי זיקוק עד שבשנות ה-70 היא הגיעה לשיא של 23 דודי זיקוק, יכולת ייצור של 12 מיליון ליטר בשנה וכך הגיעה בזמנו להיות מזקקת הוויסקי הגדולה ביותר בסקוטלנד.

כמו כל שאר המזקקות ההיסטוריה של טומטין רצופה סגירות ופשיטות רגל עד שב-1986 היא נקנתה על ידי תאגיד יפני ובכך הייתה למזקקה הסקוטית הראשונה בבעלות יפנית. כיום יש עוד לפחות 4 מזקקות בבעלות יפנית ועוד מספר בבעלות הודית.

כיום למזקקה עדיין יש 12 דודי זיקוק למאש ו-11 לספיריט אבל יכולת הייצור עומדת על כ-5 מיליון ליטר בשנה כאשר בפועל מזוקקים רק כ-2! המזקקה לוקחת את מימיה מהאגם הסמוך לעיירה טומטין שעל שמה היא נקראת. המזקקה משתמשת הן בחביות ברבן והן בחביות שרי ליישון הוויסקי ומ-2010 החלה לייצר מותג בשם קו בוקאן (Cu Bocan), שהוא הגרסה המעשנת קלות של המזקקה. רוב הוויסקי המזוקק על ידי המזקקה הולך לבלנד אנטיקווארי, ורק חלקו הקטן מבוקבק כטומטין.

טומטין לגאסי - הוא דרגת הכניסה לוויסקים של המזקקה ואמור לסמן את הקשר בין המזקקה לתושבים באזור המזקקה שחלקם גם עובדים בה. הוויסקי עובר יישון בחביות ברבן משומשות וחלקו בחביות אלון חדשות.

טעמים קלים של צמחייה ירוקה, הדריות מסויימת ומואזן במתיקות קלה.

טומטין 12 – הוויסקי עובר יישון בחביות ברבן ופיניש קצרצר של מספר חודשים בחביות שרי אלורוסו. לוויסקי ארומה נעימה של דגנים, ומשלבת טריות פרחונית ומתיקות קרמלית. על הלשון המתיקות של טופי/קרמל מאד מורגשת, בשילוב של משהו אגוזי ושל לחם חם וטרי. סיומת ארוכה-בינונית שמזכירה קצת לפתן פירות עשיר וסמיך. יש רמז קליל לעישון ברקע. סה"כ וויסקי מתוק, נעים וכייפי.

40% אלכוהול.

טומטין 15 – וויסקי בן 15 שנה, שמתיישן בחביות ברבן משומשות. ארומות של וניל, טופי וזסטיות הדרית. הטעם הוא עשיר, מאוזן ומתקתק עם מעט תבלינים. סיומת ארוכה ומעודנת.

43% אלכוהול.

טומטין 18 – הוויסקי עובר יישון גם בחביות ברבן וגם בחביות שרי אולורוסו. הוויסקי לא עובר סינון בקירור ומשאיר הרבה יותר טעם שמקורו בשמנים הארומטיים. לוויסקי ארומה עשירה מאד, של מתיקות ונילית, ופירותית בליווי של מעט עישון. עם השלוק הראשון מרגישים המון מתיקות בליווי של דבש, קקאו, קצת עץ ומעט הדריות.

46% אלכוהול.

קו בוקאן (Cù Bòcan) - הגרסה המעושנת של טומטין, יצא לראשונה ב-2013. לא רק שויסקי שמגיע מהאזור הזה לא אמור להיות, גם אם כבר עושים ויסקי מעושן, לרוב הוא מחכה את הסגנון של איילה עם ויסקי מעושן בכבדות, כאן המצב מעט שונה והעישון הוא לרמה של 15 PPM בלבד. בנוסף היישון שלו קצת שונה ומשלב יישון בחביות ברבן, שרי וחביות חדשות לגמרי. הוויסקי נקרא על שם חיה/מפלצת/מראה מסתורי שתושבי הכפר נתקלים בו אחת לדור. בפעם היחידה שמישהו מספר שנתקל בו, כאשר הוא בא לגעת בו הקו בוקאן התפוגג והשאיר עשן סגלגל. לוויסקי יש ארומה מעושנת בליווי ריחות ירוקים וטרופיים. טעמו קליל ואת העשן מלווה דבש, תבלינים חמים. סיומת קלילה ונעימה

46% אלכוהול.

אולד פולטניי Old Pulteney

המזקקה הוקמה בעיירה פולטני ב-1826 והיא נקראת על שמו של סר וויליואם פולטני, שהיה מנהיג סקוטי ואחד מעשירי סקוטלנד. המזקקה היא הצפונית ביותר באי הראשי, לא כולל האיים הצפוניים. מיקומה נבחר בשל הנמל הטבעי שהיא יושבת עליו, דבר שאיפשר בזמנו משלוח פשוט וזול יחסית של לתת וגם שילוח של וויסקי. עד פתיחת המזקקה תפקידו הראשי של הנמל היה דיג של הרינג. עובדי המזקקה לרוב היו גם דייגים. עד היום המוטיבים הימיים שולטים במזקקה, הן בפרסומות והן בעיצוב.

המזקקה עברה מספר ידיים, ובשנות ה-30 של המאה ה-20 אפילו נסגרה עקב קשיים כלכליים. כיום היא בבעלות תאגיד הוויסקי אינוור האוס (Inver House) אשר קנה את המזקקה ב-1995. במזקקה יש שני דודי זיקוק, אחד לווש ואחד לספיריט. הדוד לזיקוק הווש הוא יוצא דופן ואין לו צוואר ברבור, דבר שמשפיע המון על אופי המיוחד של הוויסקי. למזקקה ייכולת ייצור של מיליון ליטר וויסקי בשנה בלבד.

אולד פולטני 12 – וויסקי אשר זכה בהמון פרסים בכל תערוכת וויסקי משמעותית. הוויסקי מיושן בחביות ברבן משומשות בלבד. לוויסקי ארומה עוצמתית שמשלבת מתיקות עשבונית עם מליחות ים. בפה הוא נפתח עם טעמי פרחים, דבש, קצת פירות טרופיים, עץ אלון ומליחות ימית שמלווה ברקע. סיומת בינונית שמשלבת עץ אלון ותבלינים.

40% אלכוהול.

גלנמורנג'י Glenmorangie

מזקקה ממוקמת בהיילדנס הסקוטים ואחת המוכרות והמוערכות בהן. פירוש השם הוא "העמק השלוו". המזקקה קיימת באופן רשמי מאז 1843, וחוץ מתקופת שפל קצרה בזמן תקופת היובש המזקקה פעילה באופן רציף. המזקקה, כמו הרוב, מתגאה במקור המים הטהורים שלה. בעלי המזקקה כל כך קנאים למים שלהם שבשנות ה-80 כאשר האזור הפך למתועש קנו כ-2400 דונם מסביב למקור מים שלהם כדי שלא יזדהמו מהתעשייה! גאווה נוספת של המזקקה היא בדודי הזיקוק הגבוהים שלה, מעל 5 מטר, שהם הגבוהים ביותר בסקוטלנד. הדוודים הגבוהים מבטיחים שרק האדים הקלים ביותר, הנקיים ביותר יעברו לצוואר הברבור של הדוד, דבר שמורגש בעדינותו של הוויסקי.

למזקקה יש 6 דודי זיקוק לווש, ו 6 לספיריט, וייכולת ייצור של 6 מיליון ליטר וויסקי בשנה. המזקקה מתמחה ביישון של וויסקים בחביות מיוחדות ויש לה מגוון רב של סוגי חביות ולעתים ניתן למצוא פינישים מאד נדירים שלהם. דבר נוסף שהמזקקה ידועה בו, זה הפרסום שהיא מתופעלת על ידי 16 אנשי הכפר הקרוב, טאין (Tain), פרט שמצויין על בקבוקי הוויסקי עד היום.

ב-2004 המזקקה נמכרה לתאגיד האלכוהול והאופנה הצרפתי לואי-ויטון-מואט-הנסי ואז שינו את המיתוג גם בפרסומים, גם בעיצוב הבקבוקים וגם קצת בסגנון של הוויסקי. כמות הפינישים קטנה ונוצרה יותר אחידות בין הסוגים השונים של הסדרות. שינוי נוסף שנכנס הוא שהפסיקו לסנן את הוויסקי בקירור ולבקבק ב-46%. למרות השינויים הוויסקי שומר על האופי שלו, כוויסקי עשיר ומעודן. בגלל המעבר שלא היה כה מזמן, עדיין ניתן בקלות יחסית למצוא בקבוקים של המהדורות הישנות של הוויסקי.

גלנמורנג'י אוריג'ינל – הוא הבסיס לסדרת הוויסקים עם הפינישים. הוא מיושן 10 שנים בחביות ברבן, העץ לברבן נבחר לפי המפרט הספציפי של גלנמורנג'י. הוויסקי לא מנסה להיות יותר ממה שהוא, פשוט ונעים, הוא השער הכניסה לשאר הוויסקים של המזקקה. לוויסקי ארומה מאד עשירה של פירות לבנים כמו תפוח ואפרסק, קצת ניחוחות של לימון ווניל שמגיע מהעץ. בטעם הוניל יותר מודגש ומתיקות של תופי. סיומת ארוכה מאד לוויסקי צעיר, מתוקה ופירותית.

40% אלכוהול

גלנמורנג'י קינטה רובַּן – וויסקי בן 12 שנה, הוויסקי מתיישן את השנתיים הנוספות בחביות פורט כהה. מקור השם הוא בכינוי היקבים שעושים פורט – קינטה. לפני הבקבוק הוא לא עובר סינון בקירור ומבוקבק בחוזק של 46%. וויסקי כהה בצבע, ועשיר בטעם, בעל ניחוחות של פירות אדומים בשלים, שוקולד מריר ואגוזים עם מעט מנטה ברקע. בטעם הוא ממשיך את העושר של הטעמים, ומשתלב עם הארומה, ממשיך אותה ואפילו מדגיש טיפה את המנטה והמתיקות של הדגנים. סיומת ארוכה מאד, מתקתקה שמשתהה על הלשון זמן רב. יופי של וויסקי להתענג עליו. גם בגלל העושר שלו, וגם בגלל אחוז האלכוהול תוספת המים תעשה לו המון טוב.

46% אלכוהול.

גלנמורנג'י לסנטה – וויסקי בן 12 שנה, את השנתיים הנוספות הוויסקי מעביר בחביות של שרי אולורוסו. מקור השם הוא בגאלית לחום ולהט. הוויסקי מבוקבק ללא סינון בקירור, ומדולל ל 46%, דבר ששומר על טעם חזק יותר. מקבלים כאן וויסקי עשיר מאד, ניחוחות של צימוקים ושוקולד ותבלינים. ארומה מתובלת מאד, אך די יבשה. בפה הטעמים המתוקים של חלת דבש מתחזקים, הוניל מהעץ מופיע קלות. סיומת ארוכה מאד של קקאו, דבש ותבלינים. טיפה של מים לפתוח קצת את הניחוחות ולהתענג עליו.

46% אלכוהול

גלנמורנג'י קומפנטה – ויסקי בן 12 שנה, את העשור הראשון מלווה בחביות ברבן כמו שאר אחיו, ואת השנתיים האחרונות בחביות יין צרפתי אדום (60% מיקב אחד ו-40% מיקב אחר). בעיניי זו התוספת המעניינת ביותר למגוון הראשוני של הוויסקי. עשיר ומפולפל יותר מהאחרים. ארומה פירותית עם שוקולד ותבלינים, טעם עשיר מאוד ועמוס מאוד עם מלא תבלינים, טבק פלפל שחור ועוד. סיומת ארוכה מאוד ומתקתקה אבל עם עקיצות של תיבול. לא מתוק מידי. סה"כ ויסקי עשיר ומעניין מאוד ועל אף ששונה מאוד מהקו הרגיל שחובבי גלנמורנג'י מכירים עדיין עם החותמת הייחודית והאיכותית שלו.

46% אלכוהול.

גלנמורנג'י נקטר ד'אור – וויסקי בן 12 שנה, שאת 10 השנים הראשונות מעביר בחביות ברבן וה 2 הנוספות בחביות של יין סַטוּרן, בוטריטיס (יין קינוח צרפתי). פירוש השם הוא נקטר הזהב, בגלל היוקר והנדירות של היין הזה. הוויסקי לא מסונן בקירור ומבוקבק ב-46% אלכוהול. הפיניש הזה הוא מאד מיוחד ולא נמצא אצל שאר סוגי הוויסקי. לוויסקי ארומה עשירה של תבלינים, וניל ואגוזי מוסקט. הטעם שמתפתח הוא יותר אגוזי, ג'ינג'ר, קליפות לימון ומאפים. הסיומת ארוכה מאד, שממשיכה את החגיגה שהייתה בפה עם הלגימה. שוב וויסקי שתוספת של מים רק מעשירה אותו עוד יותר.

46% אלכוהול

גלנמורנג'י 18 – וויסקי הפרימיום בן ה-18 השנים עובר יישון קצת שונה מהרגיל. אחרי 15 שנה 30% מהוויסקי עובר ליישון בחביות שרי אולרוסו לעוד שלוש שנים. אחרי התקופה הזאת הם חוזרים "הביתה" לחיתון נוסף עם הוויסקי המקורי. בעל ארומה עשירה מאד ומאוזנת של פירות יבשים, תבילינים אקזוטיים ופרחים. על הלשון הוא קרמי עם נגיעות דבש, ליצ'י והדרים וקצת עץ. סיומת ארוכה מאד שממשיכה את כל החווייה עד כה.

43% אלכוהול.

גלנמורנג'י סיגנט – הסיגנט הוא וויסקי מיוחד מאד, המשלב בתוכו עירבוב של וויסקי בן יותר מ-30 שנה, עוד מהתקופה שתהליך ייצור הלתת היה במזקקה עצמה, יחד איתו מעורבב לתת שוקולדי (קלוי מאד) והיישון מתבצע בחביות המיוצרות במיוחד לוויסקי הזה מעץ אלון אמריקאי חדש. לוויסקי ארומה חזקה של קפה וקאקאו הממותק בקליפות הדרים, ושרי. בפה הוא מרגיש מתוק מאד, סירופי עם נגיעות קאקאו, קינמון, פירות יבשים, ליצ'י ותבלינים. סיומת מרעננת, לימונית עם מעט מתיקות. הוויסקי פשוט מדהים. לא עובר סינון בקירור.

46% אלכוהול.

גלנמורנג'י פיניאלטה – וויסקי שנמכר רק במזקקה, והוא מה"מהדורה הפרטית". גם הוא ללא סינון בקירור ו 46% אלכוהול. פירוש השם, אלגנטי. בניגוד לוויסקים האחרים של המזקקה יש לו נגיעות של עישון שמגיעות מלתת מעושן קלות. הוויסקי הזה יוצר לראשונה ב-1903 בשביל מלון סאבוי בלונדון. הוויסקי ללא הצהרת גיל והוא עובר יישון בחביות אמריקאיות ובחביות שרי אולרוסו. לוויסקי ארומות של תפוזים מקורמלים, שקדים, וטיפה עשן ברקע. טעמיו הם של פירות הדר, ופירות אדומים מלווים בברנדי ותבלינים. סיומת ארוכה ונעימה, לא כל כך מתוקה כמו וויסקים אחרים של המזקקה, עם קצת עשן, מינראלים ופרחים. וויסקי מיוחד מאד ושונה מאד משאר הדברים שיש למזקקה הזאת להציע.

46% אלכוהול.

גלנמורנג'י פורט פיניש – וויסקי שכבר מזמן לא מיוצר. שונה מאד מהגרסא הנוכחית (קינטה רובן). את השנתיים הנוספות הוא עדיין עבר בחביות של פורט כהה אבל מתקבלים ניחוחות של תערובת פירות אדומים בשלים ופירות יבשים שמלווים בטעמי אדמה/יין כבד. טעמו מתוק עדין, ועגול. סיומת שמתפוגגת לה לאט ומשאירה זכר לפירות יבשים. וויסקי נעים מאד לשתייה.

43%אלכוהול.

גלנמורנג'י מדירה פיניש – וויסקי מהמהדורה הישנה של הפינישים של גלנמורנג'י, פיניש שלא הגיע לו תחליף. את השנתיים הנוספות הוא מעביר בחביות גדולות מאד של יין המדירה, שהוא יין קינוח מיוחד מהאי מדירה. וויסקי עדין וקרמי עם טיפה טעמים של פירות הדר. ארומות של פירות הדר, תמרים ופירות מבושלים בתבלינים. טעמים של קרמל, פירות, דבש, חמאה ושוקולד. סיומת מאד ארוכה, מאד מתובלת ופירותית.

%43 אלכוהול.

דאלמור Dalmore

אחת המזקקות הצפוניות בסקוטלנד (לא כולל האיים) והיא הוקמה ב-1839. המזקקה הוקמה על ידי אלקסנדר מת'סון שבעצם הלבין כספים של הברחת אופיום. שם המזקקה נגזר משדות החציר הנמצאים באזורה, היא יושבת בישוב אלנס (Alness) ומשתמשת במי הנהר שעובר בעיר. אחרי 47 שנים המזקקה עברה לידיים של משפחת מקנזי. האגדה של המשפחה מספרת שראש השבט הציל את המלך אלקסנדר ה-3 והוא בתמורה נתן להם להשתמש בסמלו, אייל בוגר בעל 12 קרניים. כיום המזקקה גם אימצה את מוטו השבט Luceo non Uro(אני זוהר לא נשרף/בוער). כיום המזקקה בבעלות וויט & מקאי שבעצמה נמצאת תחת בעלות תאגיד פיליפיני.

למזקקה 8 דודי זיקוק, 4 לווש ו4 לספיריט ויכולת ייצור של מעל 4 מיליון ליטר ספיריט בשנה. רוב הספיריט הולך לתערובות של וויט & מקיי ורק חלקו מבוקבק בתור דאלמור. המזקקה משתמשת במגוון חביות, כמו רוב המזקקות בחביות ברבן משומשות, חביות פורט, מרסאלה, מדירה, קברנה סוביניון וגם במגוון סוגים של חביות שרי בינהן שרי אולרוסו שחלקן החזיקו שרי מאד ישן, בן 30 שנה.

דאלמור 12 – ויסקי הפתיחה של המזקקה. מתיישן 9 שנים בחביות ברבן אמריקאי ואז מחציתו עוברת ליישון בחביות שרי שתושלח. אחרי שלוש שנים נוספות הוויסקי מחותן ומבוקבק. מתקבל ויסקי שמצד אחד מאד נגיש אך גם עשיר בטעמו עם ניחוחות של עץ, פירות אדומים, לפתן. טעם עשיר של שוקולד מריר, עוגה חמה, סיוממת ארוכה ומחממת.

40% אלכוהול.

דאלמור 15 – עובר יישון של 12 שנה בחביות ברבן אמריקאי ואז מחולק לשלושה חלקים ומתיישן בשלושה סוגים שונים של חביות שרי: אמרוסו, אפוסטלס ומתושלח. אחרי 3 שנים עובר חיתון ומתקבל וויסקי עשיר מאד ומורכב להפליא. ארומה של צימוקים, פירות יבשים, שוקולוד ופירות אדומים. טעם של קפה, שוקולד, עוגה מעט הדריות, ג'ינג'ר. סיומת ארוכה, תפוחית ומתוקה.

43% אלכוהול.

דאלמור 18 – הוויסקי עובר יישון "התחלתי" של 14 שנים בחביות ברבן, ואז עובר לעוד 3 שנים בתוך חביות שרי מיושן ומתוק מסוג Matusalem ושנה נוספת בחביות שרי אולורוסו. ארומה מתקתקה של וניל, חלב מרוכז וקליפות הדרים. הטעם עשיר ומתאים לחורף עם טעמים של שוקולד, צימוקים והדרים. סיומת ארוכה ופירותית של שקדים, טופי וקקאו.

43% אלכוהול.

קליינליש Clynelish

מזקקה וותיקה שהוקמה ב-1819, המזקקה ממוקמת בחוף הצפון מזרחי של ההיילנדס, צפונית לגלנמורנג'י ויש רק מזקקה אחת בסקוטלנד שהוא צפוני לה ולא נמצא על אחד האיים. המזקקה פעלה רצוף עד 1931 תחתבעלויות מתחלפות כאשר מאז 1916 קליינליש בבעלות ג'וני ווקר. נפתחה שוב ב-1939 ושוב נסגרה ישר בשל מלחמת העולם השנייה, אחריה פעלה עד שנות ה-60. היא נסגרה ונבנתה מחדש במיקום חדש, ממול למיקוםהמקורי כמזקקה מודרנית כאשר הגיע החשמל לאזור. המזקקה המודרנית נפתחה ב-1968, שנה אחרי זה נפתחה במיקום המקורי מזקקה חדשה תחת השם ברורה, היא ייצרה וויסקי מעושן בסגנון איילה ופעלה רק עדמאי 1983.

המזקקה המודרנית מחזיקה בשישה דודי זיקוק, 3 לווש ו3 לספיריט, ובעלת יכולת ייצור של כ 3.5 מיליון ליטר וויסקי בשנה. הוויסקי שמיוצר רובו הולך לעירבוב בבלנדים השונים של ג'וני ווקר כאשר הזהב המקורי היה מבוסס בעיקר עליו. הוויסקי מאד אופייני לוויסקי היילנדס, פרחוני ומתקתק. רובו מיושן בחביות ברבן כאשר מהדורות מיוחדות מיושנות גם בחביות שרי אולורוסו יבש.

פרט לוויסקי בן 14 שנה תחת המזקקה יוצא גרסת מזקקים שעובר יישון כפול וגרסאות מיוחדות של מבקבקים פרטיים שמיישנים בחביות שונות.

קליינליש 14 – וויסקי אופייני מאד לאזור, ניחוחות פרחוניים, קליפות הדרים מתיקות קרמלית ורמזים לעשן קל. טעם מעודן ומתקתק, קליל ופירותי. סיומת ארוכה, מתובלת ויבשה.

46% אלכוהול.

באלבלייר Balblair

המזקקה הוקמה ב-1790 לראשונה, בצפון ההיילנדס, לא רחוק מגלנמורנג'י. היא הוקמה שנית ב-1895 במיקום נוח יותר וקרוב יותר לקו הרכבת האזורי, המים שמשמשים את המזקקה הם המים של המזקקה המקורית כיוון שאיכותם גבוהה יותר. המעבר למיקום החדש היה יחד עם מעבר לבעלות חדשה ויציאת המזקקה מבעלות המשפחה המייסדת.

בהמשך השנים המזקקה עברה הרבה מאד גלגולים והיום נמצאת בבעלות התאגיד אינוור האוס מאז 1996. חוץ מעשור שהמזקקה הייתה סגורה בזמן מלחמת העולם השנייה וקצת אחריה, היא פועלת באופן רצוף מיום היווסדה עד היום. הוויסקים שיוצאים מהמזקקה יוצאים לפי וונטג'ים, שנים מובחרות, וזוכים להערכה גבוהה מאד ממבקרי וחובבי הוויסקי. בשנים שלא יוצאים וויסקים תחת המזקקה, הוויסקי נמכר או למבקבקים עצמאיים או לעירבוב. למזקקה שלושה דודי זיקוק, 1 לווש ו 2 לספיריט, וייכולת ייצור של 1.3 מיליון ליטר וויסקי בשנה.

באלבלייר 1997 – הראשון בסדרה של שלושה שיצא מאותו השנתון. וויסקי יחסית צעיר בסדרה, בן 10 שנים בלבד בסדרה וזכה ב-10 מדליות זהב/הטוב בקטגוריה/זהב כפול וכסף במגוון תחרויות וויסקי עולמיות. הוויסקי יושן בחביות ברבן משומשות בלבד. לוויסקי ארומות עשירות של וניל, אגוזים ותבלינים, בפה מרגישים את המתיקות של הוניל בשילוב עץ ותבלינים ונוספים גם טעמי פירות, וסיומת קרמית ארוכה מאד ונעימה מאד.

43% אלכוהול.

קמבלטאון ויסקי

זו עיירה קטנה עם כ-5000 תושבים בלבד בדרום מערב סקוטלנד. העיירה היא לשון אדמה בלב ים. בגלל זה הייתה נקודה נוחה לייצוא ופעם בעיירה זו שכנו כ-30 מזקקות וויסקי, ואף נקראה "בירת הוויסקי העולמית". כיום יש רק שלוש מזקקות: ספרינגבנק (Springbank) שמוציא עוד שני מותגים תחתיו הייזלברן (Hazelburn) ולונגרו (Longrow). המזקקות הנוספות הן גלן סקוטיה (Glen Scotia) וגלנגייל (Glengyle) שרק הוקמה ונראה את תוצרתה בקרוב. הוויסקי מהאזור בעלי גוף בינוני, טעמי כבול ומלח ים בינוניים. לפי החוק הסקוטי יש סעיף שאומר שאם יש אזור שיש בו שלוש מזקקות, הוא יכול להיקרא כאזור ויסקי בפני עצמו, בפועל את הויסקי מקמבלטאון לרוב מצרפים למזקקות של ההיילנדס (וכך גם אנחנו).

גלן סקטיה Glen Scotia

אחת המזקקות הוותיקות ביותר שנוסדה ב-1832 ופעלה לאורך הרבה שנים באופן רציף מתוכן כמעט מאה שנים בבעלות המשפחה המייסדת. בשנת 2014 נקנתה על ידי קבוצת לוך לומונד וניכר שיפור באיכות הויסקי. המזקקה די קטנה וכרגע יש לה רק שני דודי זיקוק ויכולת ייצור של כ-500,000 ליטר של ויסקי בשנה בלבד. בשל קוטנה רק 7 אנשים עובדים במזקקה. עם השיפור באיכות הוויסקי והשקעה במיתוג יש גם צפי להגדלת יכולת הייצור ויש תוכניות להוסיף עוד דודי זיקוק.

גלן סקוטיה חבית כפולה - הוויסקי ללא הצהרת גיל, ללא סינון בקור וללא אבל לפחות עוברי יישון כפול הן בחביות ברבן חדשות והן בחביות שרי פדרו חימנז. הוויסקי צ עיר יחסית וזה מורגש כבר בריח שעדיין קצת ספירטי אבל גם מתיקות, עץ וקצת טופי. הטעם ממשיך את התחושה הראשונית, קצת עץ, קצת צעיר ומעט מתיקות. סיומת קלה של יין שרי.

46% אלכוהול.

גלן סקוטיה ויקטורינה - ויסקי שמכיל תערובת לפי טעמו האישי של המאסטר בלנדר של המזקקה. את החביות שהוא בחר העבירו ליישון נוסף (פיניש) בתוך חביות צרובות יותר חזק, ואז הוויסקי בוקבק בחוזק חבית וללא סינון. הוויסיקי ללא ציון גיל, אבל לפי החוזק שלו ובהתחשב שהוא חוזק חבית ניתן להניח שהגיל הממוצע הוא סביב ה-15-18 שנה. מומלץ לשתות אותו עם כמה טיפות מים או אפילו דילול חזק יותר לוויסקי ארומה אלגנטית עם נוכחות של עץ, טופי, קרמל ומעט הדרים. טעמו עשיר עם פירות יער, נוכחות של עץ ומעט מתיקות. סיומת נעימה, מרירות טובה של קקאו.

51.5% אלכוהול.

גלן סקוטיה 15 - חלק מהמהדורה חדשה שמשווקת מאז 2015, תחת מיתוג מחודש ובעלות חדשה. מיושן בחביות ברבן בלבד ולטענת המזקקה מביאות את האופי האמיתי של ויסקי מקמבלטאון. טעם פירותי עשיר של משמשים, תפוחים ווניל. הטעם ממשיך את הארומה עם פירות צלויים ומקורמלים. סיומת די ארוכה ומתובלת.

46% אלכוהול.

גלן סקוטיה 18 - אחרי 18 שנים בחביות ברבן התקבל ויסקי טעים. הוויסקי מבוקבק ללא סינון בקירור בחוזק 46% וללא תוספי צבע. ארומות של דבש, וניל ופירות יבשים. טעם מתקתק של עוגת לימון, קרמל. העץ מורגש היטב בסיומת.

46% אלכוהול.

ספרינגבאנק Springbank

אחת המזקקות האחרונות שנשארו ושרדו בקמבלטאון, פעם היה אזור עשיר ביותר במזקקות. המזקקה מחזיקה בכמה מותגים מהעבר שכבר לא קיימים ומוציאה ביקבוקים רשמיים שלהם בסגנונות שונים: לונגרוא (Longrow) מהווה את הגירסא המעושנת של הויסקי והייזלברן (Hazelburn) שהוא מהווה מהדורה לא מעושנת של וויסקי שעובר זיקוק משולש.

אחד הדברים שמייחדים את ספרינגבנק המזקקה, זה הנטייה שלהם להשתמש בלתת סקוטי בלבד וככל יכולתם מביאים רק לתת אזורי וכל התהליכים עוברים בשטח המזקקה, משלב ההלתתה עד הביקבוק. הוויסקי שמבוקבק כספרינגבנק עובר זיקוק מאוד מיוחד ומוגדר כוויסקי שעובר 2.5 זיקוקים, חלק מהאלכוהול המזוקק בזיקוק הראשון, חוזר לזיקוק נוסף עם הווש הראשון, ככה בממוצע התוצר הסופי עובר 2.5 זיקוקים. ייחוד נוסף של המזקקה היא שהיא בין הבודדות שעד היום ברובן בבעלות משפחתית ורוב התזקיק שלה מבוקבק כסינגל מאלט.

למזקקה 3 דודי זיקוק ויכולת ייצור של כ-750 אלף ליטר אלכוהול בשנה. המזקקה המקורית הוקמה ב-1828 על ידי האחים ארכיבלד והיו מיתצ'ל, ועד היום היא בידי משפחת מיתצ'ל, מה שהופך אותה למזקקה המשפחתית הוותיקה ביותר ובין הבודדות שלא נמכרו מעולם! חוץ מתקופה קצרה שהיא הייתה סגורה, היא עובדת באופן רצוף.

ספרינגבנק Springbank CV - מהדורה שלא מיוצרת כבר. הוויסקי, כמו הראשי תיבות שלו הוא מתיימר להיות קורות חייה של המזקקה. ללא הצהרת גיל, בלנד של מגוון רחב ממה שיש למזקקה להציע. עם תערובת של חביות ברבן, שרי ופורט. הוויסקי מעושן קליל, מתיקות נעימה בריח ומעט מלח ים. ממלא את הפה, מתיקות משולבת במשהו מאוד ימי וסיומת עם נוכחות.

46% אלכוהול.