2022 Voorjaarsbijeenkomst in Witten

Voorjaarsbijeenkomst van Dovupen

Donderdag 28 april 2022 in Zalencentrum Van Veen te Witten

· Opening

Om half elf heet Simon Goverse iedereen na twee-en-een-half jaar en op een nieuwe locatie hartelijk welkom. De reden dat Arie de Ruijter dat niet doet, is in de uitnodiging bekend gemaakt. Tevens is de vicevoorzitter, Wim Bergsma, afwezig omdat hij revalideert na een heupoperatie.

Arie wordt bedankt voor het vele werk dat hij voor Dovupen heeft verricht met een applaus en een bos bloemen, waarna Arie dankt voor de bloemen en het vertrouwen dat de leden in hem als voorzitter hebben gesteld.

De leden die na de vorige bijeenkomst overleden zijn, worden herdacht met een gedicht en één minuut stilte.

Karel Swager 25 nov. 2019

Piet Smit 14 febr. 2020

Johan Houtsma 28 mrt 2020

Tiny van de Belt 29 mrt 2020

Gerhardt Meijer 27 juni 2020

Peter Jellema 19 aug. 2020

Elly de Plaa 7 juni 2021

Simon staat bij de inleiding van deze dag een moment stil bij de corona-tijd en bij de oorlog in Oekraïne. Het onderwijs heeft heel wat te verstouwen gehad met online onderwijs en zoomvergaderingen. In 2022 komt er weer meer belangstelling voor de inhoud en financiering van het onderwijs.

· Secretaris

Het verslag van 2 oktober 2019 wordt zonder vragen of opmerkingen goedgekeurd.

Van de 58 leden zijn er 34 aanwezig en 14 hebben zich afgemeld

Er zijn geen vragen over de ingekomen en uitgegane stukken:

overlijdenskaarten en condoleancebrieven,

afgelasting van de voorjaarsbijeenkomst op 26 maart 2020,

diverse mails m.b.t. de spreker Marnix Norder,

diverse mails m.b.t. het agendapunt csVvG,

vier nieuwsbrieven, (20-1, 21-1, 21-2, 21-3)

Stationskoffiehuis te Rolde: stopt per 1 mei 2021, dank voor het vertrouwen

De penningmeester en de secretaris hebben 5 locaties onderzocht en de keus gemaakt voor Zalencentrum Van Veen, waar we nu zitten.

· Penningmeester

De kosten van ING worden benoemd. Hoewel er geen bijeenkomsten zijn geweest liepen de kosten van Lief & leed, jubilea en secretariaat gewoon door. Daarom is de contributie verhoogd naar € 10 / pp / jr. De vergadering gaat akkoord met deze contributieverhoging.

· De kascontrolecommissie

had in 2019 zijn werk al gedaan. Recent heeft dezelfde commissie de financiën over 2020 en 2021 gecontroleerd en OK bevonden.

De penningmeester wordt onder dank gedechargeerd voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Harm Nijboer wordt opgevolgd door Jan Snippe, die volgend jaar met Jaap Doek de kas zullen controleren.

· Het bezoekgroepje

heeft in corona-tijd alle verjaardagen en jubilea bedacht met een kaart en bloemenbon.

Vanaf heden zullen de persoonlijke bezoekjes weer plaatsvinden.

Het bestuur heeft verzuimd om een lijstje voor lief en leed te maken, waardoor er dit keer geen kaarten kunnen worden getekend. Diverse collega’s bedanken voor de bloemenbon.

· De toekomst van Dovupen

is in maart 2018 besproken. Er is toen per acclamatie afgesproken om door te gaan. Eventueel met aanpassingen in plek en programma. Sindsdien is het ledental teruggelopen van 68 naar 58. De opkomst vandaag is verrassend hoog. (34)

De meningen worden gepeild:

Doorgaan zoals we dat gewend zijn, tweemaal per jaar: 12 x voor

Doorgaan, maar slechts 1 x per jaar zoals de voorjaarsbijeenkomst, met eventueel afwisselend een excursie: 17 x voor. Niemand is er voor om nu te stoppen.

Het bestuur krijgt de vrijheid om naar bevind te handelen: een spreker of een activiteit.

· Keuze nieuwe voorzitter

De functies worden binnen het bestuur onderling verdeeld. Volgens het reglement telt het bestuur tenminste 5 leden. Op het rooster van aftreden staan als aftredend: Jan Smit: voorjaar 2019 (herkiesbaar), Arie de Ruijter: voorjaar 2021 (niet herkiesbaar), Jan Tiggelaar en Wim Bergsma (beiden voorjaar 2021 herkiesbaar), Jopie Klijnsma en Simon Goverse voorjaar 2022 (beiden herkiesbaar)

Iedereen is akkoord met een verlenging van 5 jaar van de genoemde herkiesbare personen.

· Rondvraag

Bedankjes voor de bloemen en Johanna Maat voor de kaart, die ze zeer waardeerde.

· Sluiting

van de huishoudelijke vergadering onder dankzegging van ieders inbreng.

En dan is er koffie/ thee!

· Ontwikkelingen bij CS Vincent van Gogh

Het bestuur heeft geen rekening gehouden met de meivakantie. Het gevolg is dat er geen vertegenwoordiger van de school aanwezig kan zijn.

Regelmatig haalt “Van Gogh” de Asserkrant. Vorig jaar en dit jaar waren grote paaseieren op de Brink te zien. Daar tussen hebben er ook sculpturen m.b.t. Fida Kahlo gestaan. Initiatiefneemster is Karin Kingma-Stebisch, kunstdocent op Salland.

Op een muur van Salland staat nu een grote muurschildering, gemaakt door Michel Velt. Van deze items worden enkele foto’s getoond.

De bestuurder (rector) van de school, mevr. Vellinga, kan ook niet aanwezig te zijn. Maar de school heeft speciaal voor ons een interview met haar af laten

nemen. Na enige moeite met het geluid zien we eerst twee filmpjes over de nieuwe locatie in Beilen. De school heet Volt en is een samenwerkingsverband tussen “Van Gogh” en “Dr Nassau”. Daarna volgt het Interview met mevr Vellinga, waarin ze voor ons interessante vragen over de school beantwoordt.

· Het informele samenzijn onder het nuttigen van een aperitief is weer gezellig.

· De lunch is net als van ouds de koffiemaaltijd in het Stationskoffiehuis.

Voordracht door onze oud-leerling Marnix Norder

Marnix heeft in 1983 zijn vwo-diploma gehaald. Hij is na zijn studie scheikunde en filosofie in Groningen o.m. werkzaam geweest als wethouder in Den Haag, als gedeputeerde in de provincie Zuid Holland, bij de pensioenfondsen, als voorzitter van Aedes (koepel van woningbouw-coöperaties) en is nu werkzaam bij “Steenvlinder” (zelf(ver)bouw van woningen).

Marnix haalt interactief met de zaal herinneringen op aan zijn tijd op de CSA. Zo komen o.a. de theetent en de kerstacties voorbij. In vergelijking met zijn eigen dochters, mocht er toen veel meer dan nu. “Vroeger kon alles”. Tegenwoordig worden mensen veel meer betutteld.

Op aanbeveling van Henk Knol heeft hij lange reizen gemaakt door Afrika en India. In Groningen lid van Hendrik de Cock, in de politiek lid van de PvdA omdat die volgens hem, het best de christelijke waarden uitdroeg. (Jezus was de eerste socialist (godsdienstleraar Hans de Bok)).

Hij heeft zeven jaar bij het ministerie van VROM gewerkt. Hij merkte het grote voordeel van zijn β-kant. Dat werd zeer gewaardeerd. Via de politiek Statenlid en later Gedeputeerde van Zuid Holland geworden (met 34 jr de jongste tot dan toe). In de lokale politiek is hij wethouder van Den Haag (bouw en wonen) geweest.

De druk op snel meer woningen bouwen is enorm groot. Nu 25.000 Oekraïeners, maar er is geen toverstokje om ineens voor huisvesting te zorgen.

Marnix is in de bouw blijven hangen. Na Aedes is hij voor zich zelf begonnen met de “Steenvlinder” (50 a 60 medewerkers). In oude gebouwen kunnen soms mensen zelf een nieuw huis bouwen (“transformatie naar woning”). Van rups naar vlinder. Steenvlinder zorgt voor de omgevingszaken als vergunningen, infrastructuur, etc. De kopers bouwen zelf de eigen woning in een oud pand. De energie en ideeën komen van de bewoners zelf.

Marnix met De Steenvlinder zijn faciliterend.

Hoewel er minder kinderen geboren worden dan mensen overlijden, groeit de bevolking met 100.000/jr (via migratie). Dat betekent dat elk jaar er een stad als Delft erbij nodig is aan woningen. Dat gebeurt niet. Kabinet en Kamer geven elkaar de schuld. Minister De Jonge vindt dat de Gemeenteraad op het aantal woningen moet sturen: minder woningen opgeleverd, dan minder geld van de rijksoverheid.

Nederland voert een andere politiek dan b.v. Denemarken. In 1920 hadden beide landen nog evenveel inwoners, nu DK 10 miljoen en NL 17 miljoen. Nederland heeft veel immigratie. Maar extra arbeidshandjes zijn niet altijd de oplossing. Het geeft ook veel spanning.

Er is veel vraag naar betaalbare woningen. Woningen worden echter steeds duurder door: isolatie, van het gas af, verduurzaming, inflatie en levertijden (b.v. warmtepomp 3 a 4 maanden). Grondstoffen komen voor 20% uit China. Daarnaast zijn de procedures en het verkrijgen van vergunningen ingewikkeld: stikstoftoetsen, parkeren, bomen kappen, vleermuizen en vogels. Kortom het is erg complex / intensief en men wil / mag geen fouten maken. De ambtenaren zijn maximaal voorzichtig, waardoor alles nog trager gaat. De norm van 100.000 woningen/jaar zal dus zeker niet gehaald worden. De keus zal worden of minder verduurzamen of minder woningen. Beide tegelijk is niet mogelijk, maar niemand durft dat te zeggen. Dus over een paar jaar komt hierover een parlementaire enquête.

De verhuurdersheffing, die de wooncorporaties moeten betalen (€ 440/ woning/jaar) leverden een hogere huur op. Rutte-III vond dat als de hypotheekaftrek minder zou worden en dus de huiseigenaar meer moest betalen, dat dan de huurder ook meer diende te betalen. (Stef Blok). Maar bij woningbouw geldt een andere marktwerking. Vraag en aanbod werken niet zoals elders: b.v. 4 jaar geleden waren er nog geen Oekraïners in NL, nu zijn ineens 25.000 woningen extra nodig.

Doelgroepenbeleid is nodig, daardoor ontstaat ook meer diversiteit. Het liefst in eigen buurt. Er zijn echter te weinig initiatieven. De gemeenten durven niet.

Na enkele vragen, wordt Marnix hartelijk bedankt en als blijk van waardering ontvangt hij een envelop.

· Om 15.30 u is het eind van deze mooie dag. De aanwezigen worden bedankt voor hun inbreng en worden “wel thuis en tot ziens” gewenst.

Simon Goverse, secretaris