2007 Najaarsbijeenkomst Veenhuizen

DoVuPen najaarsbijeenkomst op 4 oktober 2007 in het gevangenismuseum te Veenhuizen.

Tot grote vreugde van het bestuur waren de meeste leden op tijd aanwezig. Er gaat niets boven een begroeting als men elkaar een tijd niet heeft gezien en van alles wat men in de tussentijd heeft meegemaakt op de hoogte stelt. Ook de 'leider van deze dag', Jan de Maar is aanwezig om velen die hij kende te begroeten.

De gesprekken worden in de hal van het museum voortgezet.

Gerhardt Meijer had voor het gemak plaats genomen in een van de aanwezige rolstoelen. De suggestie dat hij zo'n stoel verder die dag zou moeten gebruiken ontkende hij ten stelligste.


Wat moet nu een museum zonder winkeltje met functionele snuisterijen.(L)

In een zaal waar we de huishoudelijke zaken zouden bespreken was ook koffie te verkrijgen. (R)



De Maar voert het woord en vertelt wat ons deze dag te wachten staat. De wijze waarop hij een en ander vertelt geeft ons goede hoop op een geslaagde dag.

Vervolgens neemt de voorzitter het woord. Hij heet de aanwezigen van harte welkom en legt er de nadruk op dat het feit dat we bij elkaar zijn de hoofdzaak is, niet waar dat precies gebeurt. Hij spreekt o.a. over de relatie met de school, hetgeen een kwestie is van aanhoudende zorg. In de voorjaarsvergadering is besloten dat Jopie Klijnsma nog vijf jaar deel zal uitmaken van het bestuur en ze wordt bedankt voor wat ze de afgelopen vijf jaar aan werk in het bestuur heeft gedaan. Verder deelt de voorzitter mee dat er volgend jaar een nieuwe voorzitter moet komen. In april 2008 zullen we weer in Rolde bijeenkomen voor de voorjaarsbijeenkomst. Gegevens hierover zijn nog niet beschikbaar De ledenlijst doorlopend gaat Gerhardt na wie om welke reden, voor zover bekend, niet aanwezig is. Er zijn mensen die in het ziekenhuis verblijven en post op prijs stellen. Dat zal ook met de bekende, door ieder te tekenen, kaarten gebeuren. Na nog enkele punten genoemd te hebben is er weer gelegenheid voor koffie.

De secretaris is aan de beurt en deelt mede dat er bij de schriftelijke uitnodiging, dus voor degenen waar hij geen emailadres van heeft, een fout is geslopen in het middagprogramma, die hersteld wordt en door hem wordt toegeschreven aan zijn printer.

Ingekomen stukken:

1. Op 11 oktober zijn Adde en Mina de Boer 50 jaar getrouwd. Dat wensen ze te vieren met een receptie en de mededeling van Adde dat straks de eerste borrel voor hun rekening is. Daar had de meute geen bezwaar tegen.

2. Voorts wordt de verhuizing doorgegeven van Sippy Deelstra en de Fam. Houtsma.

3. Er is een trouwbericht gekomen, wat in ons gezelschap niet zo vaak gebeurt, van Heleen Stronkhorst en Wim Otterman. De penningmeester, ook als bezoekmeester, heeft hier aandacht aanbesteed.

4. Uit een brief van Jan Swart, de nestor in leeftijd, 95 jaar, blijkt dat hij niet meer op de bijeenkomsten zal komen, mede omdat hij zijn auto heeft verkocht, maar dat hij het wel en wee van DoVuPen graag wil blijven volgen. Voor deze berichtgeving zal de secretaris zorgen.

De penningmeester, die nu aan de beurt is, heeft slechts weinig mede te delen. Hij vertelt de aanwezigen wat er in kas is en wat er van de vereniging nog op de bank staat. Zijn opmerking dat het laatste bedrag snel verminderen zal wordt niet nader uitgelegd. De reden weet het bestuur slechts.

Jan de Maat heeft aan het begin van de bijeenkomst de aanwezigen in twee groepen verdeeld en groep 1 gaat eerst het museum en omgeving bekijken onder leiding van de heer S.Schaaf.

Groep 2 gaat in de blauwe boevenbus een rondrit maken door Veenhuizen onder leiding van Jan de Maar. 's Middags zal er een wisseling in activiteiten voor beide groepen zijn.


O.a. Diny Jellema moest gebruik maken van een rolstoel. Aangezien Peter Jellema Ă©Ă©n hand in een mitella had hebben Bouwien en Tjitze Broersma afwisselend voor het 'drukwerk' gezorgd.

De eerste plaats waar groep 1 naar toe ging was een sportterrein, dat uiteraard geheel afgesloten was. De heer Schaaf vertelde wat daar zoal gebeurde. Bezichtiging van een boeven busje met cellen en binnen in het gebouw bezichtiging van een cel. Het ergste wat iemand, die om welke reden dan ook vastzit, overkomen kan is het verlies van de vrijheid en de hele dag onder toezicht staan van een of meer bewakers.

Naar een kleine afdeling waar via video op de wanden vertoond wordt wat er bij rellen en opstanden gebeurt. Gedurende een bepaalde tijd kan het hek naar die ruimte open zoals hier ging het hek na 7 seconden weer dicht. Dus snel naar binnen. Wat daar te zien is aan geweld is niet te be-schrijven op deze website. De fotograaf, de secretaris ditmaal, heeft slechts Ă©Ă©n opname gemaakt.

Vandaar dat hij door een ander hek een foto heeft gemaakt die uitzicht geeft op het restaurant. Een trapje naar boven en men kan een virtueel beeld zien van wat er kan gebeuren als iemand aan de schandpaal genageld is. Het vrouvolk uit de omgeving was druk bezig met gooi- en smijtwerk naar het 'slachtoffer'. Dat is dus degene die het geheel aanschouwt.

In elk museum worden de wanden gebruikt om informatie via plakkaten over allerlei zaken te geven. Het laatste gedeelte van het museum gaf een overzicht in maquettevorm van het hele gebouw en tegen de wanden waren meubelstukken te zien, door de gevangenen zelf gemaakt. Er waren prachtexemplaren bij.

En toen was het tijd voor de borrel, kout (=gezellige praat) en de lunch.

Ook hier gaat de kost voor de baat uit. Arme Jaap. Weer geen rustige, zo fel begeerde, pauze.

Bij een vol glas kun je beter je naam schrijven dan bij een leeg exemplaar.

Gezellig zo'n elektronisch theelichtje, vooral als je op je beurt wacht de lunch samen te rapen, zoals Bouwien doet.


Na enige aanwijzingen weet Arie (l) de mosterd te vinden die hij op zijn kroket smeert.

Een aantal kout of kauwt nog na (r)


Op naar de blauwe bus. Meteen begint het te regenen. De instap en het uitzicht worden daar niet beter van. Jan de Maar ziet kans om via een onnoemelijk groot aantal anekdotes van alles over Veenhuizen, de inwoners en de geschiedenis te vertellen.

Foto's maken vanuit deze hobbelende geit lukt niet. Toch nog Ă©Ă©ntje van het oude Hospitaal.


De Rooms Katholieke kerk met binnen een grote boog boven het altaar, beschilderd door een gevangene die daar verstand van had, met de tekst van 1 Petrus 4:18. Ook over die schildering wist De Maar heel wat te vertellen.


Interieur van de kerk (l) met het Godslampje, en (r) een drietal orgels.



Twee opnames van de kruisweg.


Van de Roomse naar de Protestantse kerk die dicht bijelkaar staan. Het pronkstuk is natuurlijk het prachtige orgel. Van Maar noemde de bekende naam Edskes. Het is een orgel, dat we wel te zien maar niet te horen kregen en waar een buitenstaander niet aan mag komen.


Ook de kroonluchter(l) is een opvallend pronkstuk. Wat echter belangrijker is in een kerk is wat er op de preekstoel staat. (r)


De twee laatste opnamen zijn van de buitenkant van de kerk waar de najaarszon door het lover figuren op de kerk tekent.

Aanvulling door de secretaris:

Aangezien op deze website alleen vermeld is dat de voorjaarsbijeenkomst 2008 in april gehouden zal worden, omdat er verder nog geen gegevens waren, deel ik jullie mede, dat de bijeenkomst is op 8 april 2008 te Rolde, we beginnen om 10.00 uur in het Stationskoffiehuis. Oud leerling Klaas Mollema zal 's middags voor ons spreken.

Nadere gegevens krijgen jullie begin maart.

Top pagina: Klik hier

EINDE