2009 Najaarbijeenkomst Ter Apel

DoVuPen najaarsbijeenkomst op 7 oktober 2009 in Ter Apel.

Deze bijeenkomst stond mede in het teken van het 20 jarig bestaan van de vereniging DoVuPen, ook 10 jaar geleden, om precies te zijn op donderdag 29 april 1999, zijn we met DoVuPen in Ter Apel geweest. Toen werd het 10-jarig bestaan van de vereniging gevierd.

Het Boschhuis (L) Het klooster te Ter Apel. (R)

Op deze halfjaarlijkse bijeenkomst was het fijn elkaar weer te zien. Eén van de gespreksonderwerpen was langs welke route men in Ter Apel was gekomen. Tien jaar geleden, om precies te zijn op donderdag 29 april 1999, zijn we ook met DoVuPen in Ter Apel geweest. Toen werd het 10-jarig bestaan van de vereniging gevierd.

De penningmeester (onder) deed zoals gewoonlijk meteen zijn werk en probeerde van ieder de voor deze dag benodigde penningen in ontvangst te nemen. Men was er al aan gewend: eerst betalen, dan halen.

De secretaris had verschillende werkzaamheden gedelegeerd. Bouwien heeft de meeste foto's gemaakt, Jopie zou voor het tekenen van de kaarten zorgen die als groet en ondersteuning aan verschillende leden gestuurd zouden worden en de vice-voorzitter, Harm Nijboer, had eens gezegd: als ik iets kan doen, zeg het dan maar. Vandaar dat hem was gevraagd aantekeningen te maken van hetgeen gezegd of besloten werd. Daar zou de secretaris gebruik van kunnen maken bij de productie van de website. Alle drie hebben hun werk voortreffelijk gedaan.

Een laatste, noodzakelijke, uitwisseling van gegevens tussen voorzitter en secretaris.

Alvorens om half elf de huishoudelijke vergadering te openen houdt de voorzitter, Gerhardt Meijer, een in memoriam voor het dovupenlid Peter de Velde Harsenhorst die op 1 oktober 2009 overleden is. Hij schetst de levensloop van Peter. Deze is docent en directeur geweest van de Chr.Techn.School en heeft gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende afdelingen, met name autotechniek en landbouwmechanisatie. Door vernielingen aan en brandstichting in de school werd de school in 1975 verplaatst naar Assen. Bij deze verplaatsing heeft Peter een stimulerende rol vervuld. Ook werd genoemd de goede verhouding tussen hem en de leerlingen. Daarna verzoekt de voorzitter de aanwezigen een moment van stilte te betrachten om Peter te gedenken.


Hierna opent Gerhardt de bijeenkomst en heet een ieder hartelijk welkom in Ter Apel. Een speciaal welkom is er voor Willy Bruins als nieuw lid van DoVuPen.

Ook de rector van de school, Antheunis Janse, uitgenodigd door het bestuur van Dovupen ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de vereniging, is aanwezig en wordt welkom geheten. Hij zal zich niet voelen, aldus de voorzitter, als een kat in een vreemd pakhuis.

Vervolgens merkt Gerhardt op dat hem van verschillende kanten is gevraagd of hij niet een feestrede moet houden ter gelegenheid van het jubileum. Hij heeft zich afgevraagd of hij dat wel moest doen. Volgens Gerhardt zijn we met de 20 jaar nog maar halverwege. Hij baseert zich daarbij op een uitspraak van de schrijver Albert Helmantel dat 40 jaar nodig is om volwassen te worden! Dus zijn we slechts halverwege.Verder heeft hij wel eens last van pessimistische gevoelens omtrent DoVuPen, aangezien aan de bovenkant qua leeftijd een aantal leden is weggevallen en aan de 'onderkant' weinig aanvulling is. In de maatschappij was vroeger een sterke samenhang tussen de mensen, nu is het formeler en individueler.

Gaat dit ook gebeuren met DoVuPen?

Toch geeft het 20-jarig bestaan wel een feestelijk gevoel. Wat een wonder: koffie met gebak wordt door de school aangeboden.Hij spreekt zelfs van 'onze school'. Op zo'n manier is een revival best mogelijk.

De voorzitter vervolgt. Zoals bij de uitnodiging is vermeld is Jaap Doek reglementair aftredend. Hij vraagt aan de secretaris of er namen van kandidaten zijn binnengekomen. De secretaris antwoordt hierop dat noch mondeling, noch schriftelijk, noch via email, noch anderszins leden hem benaderd hebben en dus noch zichzelf noch anderen capabel gevonden hebben deze functie te vervullen. Aangezien iets dergelijks wel verwacht werd door het bestuur is Jaap Doek reeds geruime tijd geleden gepolst voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Omdat dit werk, met name het bezoekwerk door Jaap en zijn vrouw Hillie voortreffelijk gedaan is, nemen beiden de verlenging van de functie aan onder algemene instemming en applaus.

Voorjaar 2010 treedt Arie de Ruyter af als lid van de kascontrôlecommissie. Voor hem moet dus een opvolger komen. De voorzitter vraagt of degene die zich tot dat werk geroepen voelt zich bij de secretaris wil opgeven. Nu zat de secretaris achter Wim Bergsma die stiekem aangaf dat hij dat wel wilde doen. Zodoende kon de secretaris aan de voorzitter melden dat zijn oproep meteen resultaat had en dat Wim Bergsma wel in aanmerking wilde komen. Dat kon de vergadering wel waarderen en hij zal officieel in de voorjaarsvergadering benoemd worden.

Tot zijn grote vreugde kon de voorzitter mededelen dat de voorjaarsbijeenkomst reeds geregeld is. Die wordt gehouden op dinsdag 13 april 2010 in het Stationskoffiehuis in Rolde. Daar zal de oud-leerling Nico Vanderveen 's middags een voordracht houden onder de titel "VAN KOFSCHIP TOT WINKELPARADIJS".

Dan krijgt de rector het woord. Hij feliciteert ons met het jubileum en herinnert zich goed het begin van DoVuPen. De zaal overziende spreekt hij van een grote opkomst. Dat maakt hij op school bij b.v. de ledenvergaderingen niet mee. Antheunis voelt zich in 'onze' club kennelijk zo thuis dat hij spontaan een borrel aanbiedt!

Alsof het niet op kan deelt de voorzitter mede dat het BOSCHHUIS, ter ere van ons jubileum, ook een slokje heeft aangeboden.

Rondvraag.

  • Johan Oosterloo dankt voor de ontvangen bloemen ter gelegenheid van zijn 45 jarig huwelijk met Jelly.
  • Edvart Kornelis dankt ook voor bloemen bij het 45-jarig huwelijk met Anke.
  • Henk en Johanna Maat hebben bloemen ontvangen bij hun 35-jarig huwelijk.
  • Wim Bergsma dankt voor de belangstelling bij de perikelen met de verkoop van hun huis. Het heeft 1 jaar en 9 maanden geduurd voordat de fam. Bergsma het oude huis kwijt was. Dit ontlokte de voorzitter de opmerking dat hier sprake was van een langdurige bevalling.

Secretaris.

  • Jaarlijks wordt een bijgewerkte ledenlijst aan de school verstuurd..
  • De voorzitter maant een ieder, die een computer heeft, aan voortdurend de website van DoVuPen in de gaten te houden. De website wordt echter vrijwel nooit gewijzigd. Let uitsluitend op je postvak-in, daar komen de mededelingen over allerlei zaken.
  • Er is namens DoVuPen een kaart gestuurd naar Anholt ter bemoediging en medeleven met Peter en Pé de Velde Harsenhorst. De kaart moet vóór 1 oktober ontvangen zijn.
  • Ook vanuit deze bijeenkomst zullen kaarten, voorzien van de namen der aanwezige leden, gestuurd worden naar leden die dit nodig hebben.

Inleiding op het bezoek aan het klooster van Ter Apel

Ton Kuper is als spreker uitgenodigd om een inleiding te geven op het bezoek dat we 's middags zullen brengen aan het beroemde klooster.Ton Kuper is een oud-collega en heeft in 1978 en 1979 aan de C.S.A les gegeven in geschiedenis en aardrijkskunde. Hij is daarna naar Hoogeveen vertrokken en werkt nu op het MBO, de Toerismeschool in Groningen. Uit de foto blijkt dat hij gebruik maakt van een overheadprojector, hetgeen bijdraagt tot verduidelijking van zijn verhaal. Veel van wat hij vertelt is ook te vinden op de website van het klooster, klik hier. vandaar geen uitgebreid verhaal, wat Ton wel hield, maar de weergave van een aantal door hem gemaakte opmerkingen. Het klooster had een maatschappelijke functie en die moest behouden blijven en uitgebreid worden. Bovendien moest de historische waarde behouden worden. Zoals alles in de loop van de tijd kwamen er plannen voor veranderingen. Wat het gebouw betreft gold het voorschrift: wat oud is moet geconserveerd worden, wat nieuw gebouwd wordt moet eigentijds herkenbaar zijn, kortom oud naast nieuw. Alle stijlperioden moesten te onderscheiden zijn. Rekontruktie naar vroeger tijden was niet toegestaan. Uitvoerig staat hij stil bij het ontstaan van dit Kruisherenklooster in europees verband. Bekend is dat kruisheren de kruistochten hielden naar het heilige land. De basis van de orde van het Heilig Kruis, gesticht in 1210, lag in Noord-Frankrijk. Kloosterorden zijn internationaal vertakt. Ton noemde vele plaatsen in Europa waar kloosters gesticht zijn en liet daartoe lichtbeelden zien met geografische kaarten ter verduidelijking. Totaal zijn er ongeveer 70 kloosters van deze orde.

Na de voordracht door Ton Kuper geven de aanwezigen een warm applaus en bedankt Gerhardt Meijer hem. Het blijkt dat Ton voorzitter is van het orgelfonds van de R.K.Parochie in Ter Apel. Het orgel moet gerestaureerd worden en dat is een kostbare zaak. De voorzitter geeft hem een enveloppe die een kleine bijdrage bevat, als dank voor zijn mooie voordracht, en die uiteraard niet de resterende kosten dekt

. ...en dan is het tijd voor de beloofde drankjes en gezellige kout....

Ondertussen worden de benodigde ingrediënten voor een maaltijd in gereedheid gebracht. het grote genieten van de keuze uit hutspot, boerenkool, zuurkool en soorten worst. Bord leeg? Opruimen en tijd voor een toetje en het maken van een keuze uit de geëtaleerde heerlijkheden.

Nadat alles wat gezakt is vertelt Gerhardt enige belevenissen uit de tijd dat hij in Ter Apel op de Rijks H.B.S. zat als leerling. Het waren smeuïge verhalen. Vervolgens was de gang naar het klooster. Het was een regenachtige dag maar we hoefden alleen de straat over te steken en de regenplassen te vermijden.De aanwezige dovupenners werden in twee groepen verdeeld met elke groep een gids. Veel van hetgeen de gidsen vertelden kan ieder in de website van het klooster vinden, of nog beter, zo dat nog niet is gebeurd, bezoek het klooster (nog) eens en vergeet de winkel niet. De toelichting op de foto's kan dus kort zijn. De eerste zaal, de kapittelzaal, kon dienst doen als trouwzaal.

Klaas van der Schaaf liet zien hoe een ambtenaar van de burgerlijke stand het doet. Ik meen dat hij zei onlangs op een bruiloft een toespraak te hebben gehouden.

De gids vertelde met name over de mooie wand aan de rechterkant op de foto.

Via de gang,links de kruisgang, kwamen we in de sacristie, ofwel de officiële kleedruimte voor de eredienst waar de kazuifels werden bewaard

Vervolgens gingen we naar de kanunnikenkerk, waar o.a.een neogotisch beeld van Maria en een sacramentshuisje vielen te bewonderen. Terwijl we in de kerk vertoefden werd gregoriaanse muziek ten gehore gebracht.

De galerie werd doorlopen. Deze bevatte allerlei beelden en een prachtig uitzicht op de omgeving.

De foto rechts heeft Bouwien niet gemaakt maar geeft wel de verhouding met de beelden weer.

Op de eerste verdieping waren o.a. de zeer recent gebouwde ziekenzaal, slaapcellen, het scriptorium, waar de boeken werden geschreven, 'monnikkenwerk' en de bovenkant van de gewelven te zien. Zie hiervoor de website van het klooster in 3D voorstelling klik hier. Opvallend was, dat is op de foto te zien, de gekleurde ramen in de 'kamers' die suggereerden dat buiten voortdurend de zon scheen.

Bij het afdalen naar de begane grond konden wij constateren dat de regen die dag de kruidentuin op de binnenplaats goed gedaan had. Na de bezichtiging van het klooster gingen we terug naar het Boschhuis voor een kopje koffie of thee, om daarna voldaan over het verloop van de dag huiswaarts te gaan.

EINDE

Top pagina: Klik hier