Om oss‎ > ‎

Tidigare

Die Bühne startades 2006 med avsikt att då ta över de lokaler som teater Bhopa lämnade i centrala Göteborg. Medlemmar i die Bühne var ett antal personer som arbetade på teater Bhopa men som ville skapa nya uttryck för teaterkonsten. Konstnärlig ledare är Birte Niederhaus som 1995 även var med och startade teater Bhopa och satt i den konstnärliga ledningen till dess att gruppen upplöstes 2006.

Die Bühnes inriktning blev av mer internationell prägel och Niederhaus med sin tyska bakgrund skapade kontakter med teaterhus i framförallt Tyskland.

De pengar som krävdes för att upprätthålla lokalerna gick dock inte att uppbringa. Die Bühne bestämde sig då för att inte utgå från en fast lokal som slukade mycket pengar utan istället hitta ovanliga platser att spela på samt göra samarbeten.

Medlemmar

Medlemmar i föreningen är Niklas Eriksson, Karin Dahlström, Annika Nordin, Viktoria Folkesson, Elmira Arikan, Jutta Sundborg, Verena Niederhaus, Birte Niederhaus, Felicia Fortes och Mikaela Artén.

Styrelse
Jutta Sundborg är ordförande. Övrig styrelse består av Mikaela Artén och Verena Niederhaus.


Möten
Under året har föreningen haft 5 medlemsmöten samt en föreningsstämma.

Birte Niederhaus är vald som firmatecknare för föreningen.

Revisor
Annika Een arbetar vidare med bokföring i föreningen. Som revisor valdes Helena Eriksson-Vejfors.

Verksamhet

Nordost produktionen

Beslut tas på Riksteatern om att produktionen Nordost skall ut på rikstäckande turné. Diverse möten med alla inblandade i produktionen hålls för att anpassa produktionen till turné.

Vissa konstnärliga kompromisser görs med anledning av detta.

Beslut tas att Riksteatern köper produktionen av die Bühne.

I mitten av maj bjuds die Bühne in till Sveriges Radio i Stockholm då Nordost som radioversion blivit utnämnd till en av de tio bästa radioproduktionerna under 2008.

Elmira Arikan visar sig inte kunna vara med som skådespelerska i Nordost under hösten då hon kommit in på DI. En ersättare hittas, Helena Nizic som var påtänkt från början i rollen som Zura. Birte Niederhaus åker i slutet av juli till Gotland för att repetera med Helena.

 

Repetitioner av Nordost börjar i Göteborg i augustimånad.

Premiär av Nordost den 10 sept. i Gnosjö för vidare turné:

Varberg, Halmstad, Lund, Falkenberg, Linköping, Köping, Lidköping, Ulricehamn, Gävle, Storuman, Hemse, Skövde, Stockholm, Kristianstad, Malmö.

I Stockholm anordnades ett samtal med dramatiker Torsten Buchsteiner och Birte Niederhaus efter föreställningen på stadsteatern. Ett vänskapsband knöts mellan dramatikern och regissören.

 

Communityteater

Birte Niederhaus fick i februari månad 2009, genom ett resestipendie från konstnärsnämnden, möjlighet att åka till Cornerstone Theatre Company i Los Angeles för att där studera Communityteater. Föreningen vill arbeta med denna form av teater i förorten Angered.

Med anledning av detta projekt söks pengar från Allmänna Arvsfonden, Kulturnämnden i Göteborg samt Kulturrådet. Vi söker även pengar för manus av Barnteaterakademin.

Ett tätt samtal inleds med Amerika Vera-Zavala och Botkyrka Communityteater för att utbyta tankar och erfarenheter.

Vi deltar i Community konferens anordnad av det Nationella Dramaturgiatet och Lunds kommun i Lund.

I mitten av mars får Birte Niederhaus målinriktat arbetsstipendie av Konstnärsnämnden för att arbeta med Communityteater. Det innebär att förberedelser kan göras oavsett om ansökningar beviljas eller ej.

En arbetsresa till Berlin görs för kontaktskapande och inspiration.

Samarbete sker med Botkyrka Communityteater för att arbeta med en barnkabaré i Norrsundet. Amerika Vera-Zavala skriver och Birte Niederhaus regisserar. Premiär i maj.

I slutet på april får föreningen besked från Allmänna Arvsfonden att deras ansökan är beviljad och intervjuarbetet på Gunnaredsskolan drar igång direkt. Arbetet går trögt eftersom stor oro finns på skolan då beslut tagits om dess nedläggning och flytt av verksamheten till Vättleskolan.

Möte med Angereds teater som erbjuder die Bühne kontor i deras befintliga lokaler samt tillgång till repetitionslokaler, kök, kopiering ev. spellokaler för en symbolisk summa.

Under maj, juni, juli sker arbetet med att knyta rätt personer till projektet. Diverse anställnings intervjuer görs.

En filmkamera köps in för dokumentation av Community-arbetet.

Projektet beviljas stöd från Barnteaterakademin för dramatiker och dramaturg.

I slutet på juli arbetar under tre dagar die Bühne och Botkyrka Communityteater med att se gemensamma riktlinjer och mål med sina respektive verksamheter.

En idé att bjuda in Cornerstone theatre Company tillsammans med Nationella Dramaturgiatet, Teaterhögskolan i Stockholm, Stadsteatern på Skärholmen och Botkyrka faller då det visar sig att de begär alldeles för mycket pengar för en Community workshop.

Die Bühne bjuds in till veteskapliga rådet i Botkyrka, men kan tyvärr inte medverka.


2009

Vi installerar oss i de nya lokalerna i Angered. Datorer och möbler köps in. Intervjuarbetet drar igång på allvar på Vättleskolan. En hemsida upprättas, bilder tas, tidningar gör artiklar mm.

Den 12 oktober pratar vi om projektet på Arvsfondsdagen på Världskulturmuseet i Göteborg.

3 november deltar vi i radion i Göteborg.

Under november månad har vi otaliga möten med olika föreningar Mixgården, Guts, Kulturatom, Kulturskolan, Botkyrka communityteater och dans samt med kulturchefen i Gunnared Håkan Kronholm.

I början av december bjuder vi för första gången barnen till dansworkshop då intervjuarbetet avslutats och nu en ny fas av det sceniska arbetet börjar.

 

Övrigt 2009

Samarbete med Kulturskolan kring föreställningen Tilt som regisseras av Birte Niederhaus.

Die Bühne deltar i Teaterbiennalen i Borås.

Föreläsning på ABF om sponsring av kultur.

Open Space möte med överskriften ”Hur gör vi barnteatern mer jämställd”? på Regionteatern i Uddevalla anordnad av WISP.

 

 

Comments