Nordost

Tre kvinnor delar samma händelse: de befinner sig på en teater i Moskva då publiken tas som gisslan mitt under pågående föreställning. Olga sitter med sin familj i publiken, Tamara kommer dit i egenskap av läkare, Zura är en tjetjensk svart änka som är beredd att offra sitt liv för att befria sitt land. De bär alla på sin historia som på ett eller annat sätt präglas av detta krig mellan Ryssland och Tjetjenien. Deras berättelser flätas samman under högkvalitativ spänning. Tre olika berättelser. Tre helt egna sanningar. Finns det en sanning, eller ligger den i betraktarens öga?

Torsten Buchsteiner har med noggrann research fångat såväl kritiskt som sensibelt terrorismens förövare och offrens vardag. Pjäsen prisbelönades 2005 i Tyskland och Schweiz.

Nordost är en suggestiv politisk text om hämnd, hjälplöshet och utsatthet men också om lycka, empati och ödesbestämning. Buchsteiner tränger in under huden på tre kvinnor och ger en mångbottnad bild av vad som sker med människors existens och värderingar då de lever i och utanför en krigszon.

Dessa kvinnors öden och liv ger perspektiv på den situation vi har i Sverige där inga yttre hot finns eller har funnits på mycket länge. Deras vardag är en kamp om livet och deras historier visar på den styrka som finns i människan. Vår förhoppning är att genom att berätta dessa historier väcka folks medvetenhet och beröra dem till att söka sin egen historia.

Av: Torsten Buchsteiner

Regi: Birte Niederhaus

Skådespelare: Elmira Arikan, Viktoria Folkesson, Annika Nordin

Scenograf: Karin Dahlström