Livinus halte 5 - Kim Phuc

Kim Phuc

Inhoud: Kim Phuc overleeft in 1972 een napalmbombardement tijdens de Vietnam-oorlog en wordt goodwill-ambassadeur van de Unesco.

Context: Trang Bang – Zuid-Viëtnam, 8 juni 1972. De 9-jarig Kim Phuc rent in paniek weg na een napalmbombardement. Nick Ut, een oorlogsfotograaf, maakt van haar een van de beroemdste foto’s van de voorbije eeuw. Phuc gilt van de pijn. Napalm ontwikkelt temperaturen tot 800° Celcius en schroeit door het vlees. Haar rug en borst waren zwaar verbrand. In paniek had ze al haar kleren uitgetrokken. De foto die de volgende dag wereldwijd werd gepubliceerd, bracht heel wat beroering teweeg omdat die zo scherp de wreedheid van de oorlog in beeld brengt. De foto wordt bekroond met heel wat prijzen.

Kim Phuc is een van de duizenden kinderen die in de Vietnamese oorlog gewond raakt. Zij overleef ternauwernood en herstelt langzaam. Na het einde van de oorlog in 1975 studeert ze voor dokter, maar moet haar studies stopzetten omdat de communistische leiders van Viëtnam haar gebruiken als martelaar van de revolutie. Zij is jarenlang het levend symbool van het ‘verderfelijke kapitalisme’ van de Verenigde Staten, maar bekeert zich heimelijk tot het christendom, wordt lid van de protestantse Fundamental Baptist Church en wil ontsnappen uit Vietnam. Tijdens haar huwelijksreis, in 1992, vraagt ze bij een tussenlanding in Canada politiek asiel aan. Vier jaar later schenkt Phuc in de Amerikaanse hoofdstad Washington op een plechtigheid waar het einde van de oorlog in Vietnam wordt herdacht publiek vergiffenis aan John Plummer, de verantwoordelijke van het napalmbombardement van 1972. Sinds 1997 is Phuc goodwill-ambassadeur van de Unesco en helpt de door haar opgerichte Kim Phuc Foundation wereldwijd kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlog.

Actrice:

  • Vera Scheppers
  • opgenomen stem (aan te vullen)

Halteverantwoordelijke: Vera Scheppers en Luc Van Den Hende

Regie: Vera Scheppers