Curs LLP Comenius Mobilitati Individuale "Ecosistema Bambino" in Italia

Activitate de diseminare

“ECOSISTEMA BAMBINO - IL METODO ETOLOGICO AL SERVIZIO DEL CUCCIOLO DELL-UOMO”

05 – 10 SEPTEMBRIE 2011, FLORENŢA – ITALIA

PARTICIPANT: PROF. MIHĂILEASA LOREDANA

Date generale:

Acest stagiu a fost realizat cu sprijinul Agenţiei Naţionale Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale- Programul Sectorial Comenius.

Programul: Învățare pe tot Parcursul Vieții

Componenta: Comenius

Acțiunea: Mobilități individuale – Formare continuă pentru personalul implicat în educația școlară, din învățământul preuniversitar

Nr. de referință: COM-11-1919-CG-IT

Beneficiarul grantului: Mihăileasa Loredana

Institutia beneficiarului: C.S.E.I. TG. NEAMȚ

Locul activitătii de formare:Firenze - Italia

Institutia organizatoare: GRUF-Gruppo per la Ricerca a livello Universitario di Firenze

Perioada: 05/09/2011 – 10/09/.2011

MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ

    • Consultarea catalogului de cursuri pe site-ul: http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase

    • Depunerea candidaturii pentru fiecare sesiune –vezi informatiile necesare pe site-ul: llp-ro.ro

    • Anunţaţi instituţia organizatoare (vezi formularul de candidatură şi/sau baza de date Comenius-Grundtvig) că v-a fost aprobată candidatura pentu participarea la cursul …, în sesiunea… şi solicitaţi confirmarea.

    • Citiţi şi completaţi cu atenţie contractul (fonduri Comenius). Expediaţi-le la ANPCDEFP în cel mai scurt timp (confirmare de primire). Atenţie la obligaţiile dvs. contractuale!

    • Rezervaţi-vă din timp locuri de cazare şi transport.

    • Urmaţi procedura pentru obţinerea documentului de mobilitate Europass.

La întoarcerea din stagiu:

    • Solicitati responsabilului de actiune de la ANPCDEFP raportul final

    • Descarcaţi de pe site-ul LLP anexele III şi IV corespunzatoare rundei de selectie la care ati obtinut grantul;

    • Realizarea planului de diseminare (anexa III) cu minim 7 activităţi derulate pe parcursul unui an calendaristic;

    • Realizarea raportului final (anexa II) în conformitate cu indicaţiile din Anexa IV -“Îndrumări privind completarea datelor financiare”, care va fi trimis Agenţiei Naţionale întermen de 30 de zile împreună cu toate documentele solicitate (vezi contractul).

    • Urmăriţi cu atenţie Anexa IV -“Îndrumări privind completarea datelor financiare”.

Cursul a presupus introducerea în probleme ce ţin de:

    • principiile de bază în creşterea şi dezvoltarea copilului (aspecte biologice, fizice şi neuropsihice);

    • metode ce ajută la studierea comportamentului copilului în timpul jocului, studierea interacţiunii adult-copil

    • aflarea de strategii, folosirea materialelor didactice şi a utilizării inovatoare a echipamentelor tehnologice avansate pentru observarea copilului în timpul jocului.

Intreaga activitate de formare : Ecosistema Bambino - Il Metodo Etologico al Servizio del Cucciolo dell-Uomo, s-a desfasurat pe parcursul a 40 de ore in perioada 5- 10 septembrie 2011. Activitatea de formare a avut loc in sediul Asociatiei GRUF (Gruppo di Ricerca a livello Universitario di Firenze), unde era localizat si Laboratorul BELL si Gradina Pierino din centrul istoric al orasului Firenze.

In prima zi toți participanții ne-am prezentat sistemul propriu de învățământ, zona din care provenim, obiectivele turistice din zona și școala in care profesam, serviciile oferite de aceasta. Ulterior ni s-a prezentat metoda Mariei Montessori care promovează ideea de realizare de Case ale Copiilor in miniatura in care existe obiecte reale dar de mici dimensiuni.

In partea a doua a zilei ni s-a oferit o prezentare Powerpoint in legătură cu Habitatul copilului, prezentare realizata in limbile oficiale ale participanților la curs: italiana, romana, engleza, germana si lituaniana.

“Ca un prim pas, am transformat clasele in adevarate Case ale Copiilor care se mobileaza cu obiecte adecvate staturii si fortei fiintelor pe care trebuie sa le gazduiasca: cu scaunele, masute, lavoare, obiecte foarte mici de toaleta, covorase, dulapioare, fete de masa si vesela. Toate acestea nu numai ca sunt de mici dimensiuni, dar sunt si suficient de usoare pentru a putea permite copilului de trei sau patru ani sa le mute, sa le schimbe locul si sa le transporte in gradina sau pe terasa; este destul de usor ca aceste obiecte sa fie adecvate nu numai corpului, ci si mentalitatii infantile, care este mai limitata si mai putin complicata decat a noastra”. - Maria Montessori. Manual de Pedagogie Stiintifica. Ed. Morano, 1935, p. 32

In cea de-a doua zi ni s-a prezentat Teoria Atașamentului a lui Bowlby, tot prin intermediul unei prezentări Powerpoint. Am învățat astfel ca primii trei ani de viață ai copilului sunt primordiali din punctul de vedere al atașamentului față de figura materna. In plus, ni s-au prezentat si cele 4 tipuri de comportamente ale figurii materne:

    • A- evitant

    • B- normal

    • C- coercitiv

    • D-dezorganizat

In ziua urmatoare s-a discutat despre Construirea Sinelui la copii din perspectiva Mariei Montessori. A fost evidențiata importanța controlului erorilor de către copii, dar si a perioadei de normalizare a copilului care se realizează in primele trei luni de când copilul intra in Casa Copiilor.

Seara am vizitat orașul Fiesole care se afla la înălțime si de unde am putut observa panorama orașului Florența. Aceasta vizită a fost urmata de o cina la un restaurant din zona, unde am savurat preparate tradiționale din zona Toscana.

In ce-a de-a patra zi am fost protagoniștii unor jocuri de rol, si a unor sociodrame. Fiecare dintre noi a trebuit sa joace rolul de copil, părinte, străin si doctor pentru a înțelege noțiunea de Strange Situation- situație care reprezintă modul de comportare a copilului in fata unui străin in prezenta, dar si absenta mamei. Sociodramele au vizat modul de comportare a membrilor unei familii in mai multe cazuri: tradare, fiu homosexual, fiica insarcinata. Toate aceste jocuri de rol au fost filmate si urmeaza sa le primim de la organizatori prin posta.

In ziua a cincea am vizualizat materialele Montessori, modul lor de utilizare, activitati demonstrative oferite de organizatori, dar am vizitat si laboratorul BELL, care era de fapt o casa in miniatura pentru copii, cu obiecte ajustate in functie de dimensiunile si capacitatilor lor fizice si psihice.

Ultima zi a cursului a constat in vizitarea regiunii Toscana, reprezentata de doua orase cetate: San Giminignano si Volterra, orase inconjurate de ziduri antice, avand impresia ca ne aflam in cadrul unor cetati gigantice. Am putut observa si minunatele lucrari realizate din alabastru de catre adevarati artisti.