Consorțiu ERASMUS+

2023

CSEI Tg Neamt057.pdf

Rezultate selecție participanți mobilități ERasmus+ 2023

Apel CSEI 2023.docx.pdf

Apel selecție cadre didactice pentru participarea la cursuri Erasmus+ 2023


2022

24022022.pdf

Rezultatele selecției de dosare pentru mobilitățile Erasmus+ 

propuse în cadrul acreditării cu numărul de referință 2020-1-RO01-KA120-SCH-095554

ANUNT selectie participanti ERASMUS.pdf

Anunț selecție cadre didactice pentru participarea la cursuri Erasmus+

Anexe selectie Erasmus.pdf

Documente necesare pentru completarea dosarului de selecție

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg. Neamț, membru într-un consorțiu ERASMUS+

Casa Corpului Didactic Neamț a primit, ca lider de consorțiu Acreditarea Erasmus+ cu nr. de referință: 2020-1-RO01-KA120-SCH-095554 în domeniul Educație școlară și are ca parteneri următoarele școli: Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Bicaz, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă –Tirgu Neamţ, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Borca, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, școli unde există filiale ale CCD și care au ajutat întotdeauna la transmiterea în teritoriu a programelor propuse, au organizat sesiuni de învățare și ateliere de lucru. Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport pentru perioada 2021-2027 și este coordonat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). CCD Neamt va activa ca lider de consorțiu pentru aceste scoli care prin formarea angajaților în context european să aducă inovare în școală și comunitate, să devină vectori de opinie și acțiune, adevărate centre educaționale Erasmus+. Acordarea acreditării Erasmus + confirmă faptul că CCD Neamț a elaborat un plan de implementare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, în cadrul unui efort mai amplu de a-și dezvolta organizația, având în vedere că are o experiență considerabilă în implementarea de proiecte județene, naționale și europene, în diseminarea de informație educațională, în facilitarea de parteneriate și crearea de rețele școlare și are o vastă experiență în cercetare și inovare în domeniul educației. Consorțiul Erasmus este realizat pentru 5 ani și își propune: 

1) facilitarea accesului la servicii educaţionale de calitate pentru toţi elevii în scopul creșterii actului educațional la standarde europene prin formarea a peste 100 de cadre didactice (extinderea metodelor interactive de învăţare, creșterea abilităților de comunicare într-o limbă străină, educație inclusivă practică și educație ecologică), 

2) reducerea ratei abandonului școlar în școlile din consorțiu, prin îmbunătăţirea calităţii serviciului de educaţie și adaptarea la nevoile şi opţiunile a peste 100 elevi. 

3) creșterea dimensiunii europene în școlile din consorțiu prin atragerea unui finanțări mai mari pentru activităţile didactice și de formare personală și profesională, 

4) colaborarea pentru asigurarea ca peste 10 de schimburi de bune practici în cadrul rețelei cu școli din Uniunea Europeană, în special privind implementarea asigurării calității, învăţarea centrată pe elev, elevii cu nevoi speciale, educație ecologică, 

5) dezvoltarea a peste 10 parteneriate europene si schimb de bune practici, programe curriculare şi extracurriculare cu scoli din Europa, 

6) realizarea a peste 10 acţiuni coordonate pentru acoperirea nevoilor de orientare şi consiliere a elevilor pentru inserarea pe piata europeana a muncii. 

In fiecare an 20 de elevi din școlile partenere vor participa la mobilități Erasmus+ și aproximativ 35 de persoane adulte din instituție: manageri, cadre didactice, personal didactic-auxiliar (câte 5 din fiecare școală) la cursuri de formare. Principiile care stau la baza creerii acestui consorțiu pentru mobilitate sunt: 

• transparenţă în gestionarea proiectului 

• planificare şi organizare de calitate 

• comunicarea reală internă și externă 

• rezultate de calitate integrate în practica internă–valorizare 

• vizibilitate internă şi externă.

 Valoarea adăugată directă a acestor programe de formare este legată în principal de recunoaşterea calificărilor şi de transparenţa sporită a sistemului de învăţământ şi formare în întreaga Europă. Programul de mobilităţi contribuie la deschiderea şi modernizarea CCD și a școlilor partenere în consorțiul de mobilitate prin implementarea unor noi metode de predare, realizarea schimbului de bune practici, revizuirea şi internaţionalizarea programelor de învăţământ, precum şi la îmbunătăţirea gestionării şi guvernanţei instituţionale. Pentru școlile din consorțiu, internaţionalizarea este o provocare, o oportunitate, dar şi o condiţie esenţială în dezvoltarea instituţională şi creşterea vizibilităţii, atât pe plan regional şi national cât şi internaţional. 

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.