Istoric

Școala Specială din Târgu Neamț a luat ființă în anul 1961, fiind la început numai pentru băieți, mai apoi, în anul 1994 devenind mixtă, incluzând și fete în planul de școlarizare. Inițial, această școală a fost sub tutela Ministerului Învățământului, urmând a-i fi modificată apartenența, între anii 1990 - 1994, aceasta împărțindu-se între Inspectoratul Școlar - în ceea ce privește procesul de învățământ, și Inspectoratul de Stat pentru Handicapați - pentru asistența economico-financiară. În această perioadă diviziunea intre cele două Inspectorate a avut o influență benefică, fiind în sprijinul școlii, deoarece s-au făcut îmbunatățiri în ceea ce privește dotarea materială a școlii. La început școala nu a avut un sediu propriu, ea funcționând în localul fostei Școli de Meserii, însă începând cu anul 1976, sediul școlii a fost mutat într-un local nou, pe strada Veniamin Costache, nr. 5, unde funcționează și astăzi. Acesta este format din două corpuri de clădire și un internat situat lângă Parcul orașului Târgu Neamț.

La momentul înființării, instituția avea o singură clasă cu 12 elevi. Începând cu anul 1962, repartizarea elevilor pentru Școala Specială a intrat în atribuțiile unei Comisii Regionale din Bacău, aici fiind orientați acei copii care prezentau tulburări asociate: deficiență mintală și tulburări de comportament.

O etapa importanta în istoricul școlii a fost începutul anilor '70, când au fost înființate clasele V-VIII, unde predarea se făcea de către profesori pe specialități, iar meditația de către educatori cu pregătire de învățători și profesori. Tot în această perioadă au început să apară cadre didactice cu pregătire psihopedagogică, care au preluat toate activitățile specifice de recuperare și compensare a funcțiilor restante ale copilului cu CES.

În luna noiembrie 2007 Școala Specială s-a transformat în Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț. Astfel și-a reînnoit statutul și și-a îmbogățit paleta de servicii.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Neamț este subordonat Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Consiliului Județean Neamț.

În anul școlar 2022 - 2023 această unitate de învățământ școlarizează un număr de 127 de elevi, pe trei niveluri educative: preșcolar, primar și gimnazial.