Propostes didàctiques / La WebQuest

Hi ha moltes maneres de treballar a l'aula que inclouen algunes de les característiques de les metodologies competencials, des de les més senzilles a les més complexes, però amb la intencionalitat de respondre a una filosofia de treball de recerca, creativitat, construcció del coneixement, aprenentatge cooperatiu, avaluació integrada i autèntica, etc.

Una bona proposta de treball de recerca hauria d'especificar quines fonts d'informació recomanen. Quin tipus de recursos poden utilitzar els alumnes. Com han de treballar (individualment o col·laborativament) Com han de processar, contrastar i analitzar la informació. Com han de presentar els resultats de la recerca.

També hauria de promoure la reflexió, el debat, la difusió i la repercussió al món real de la recerca, mitjançant una web, un article, un reportatge fotogràfic, un vídeo...fins i tot es podria preveure la seva continuitat. La proposta ha de guiar adequadament als alumnes, els ha de permetre prendre decisions i ser autònoms.

I per últim ha de deixar clar com s'avaluarà el treball.

Unitats didàctiques, seqüències didàctiques, propostes didàctiques: senzilles o espectaculars, de disseny, amb imatges, amb moviment, amb so, però... quins són els seus objectius? què fan realment els alumnes? creen? investiguen? col.laboren entre ells? desenvolupen les seves habilitats i competències? Quines? Què és fa amb el treball dels alumnes? com s'avalua?

Us proposem crear una Webquest al llarg d'aquest curs

  1. Introducció a la WebQuest
  2. Plantilles
  3. Selecció de WQ