Descrierea proiectului

Prezentul proiect reprezintă cristalizarea şi materializarea unei tradiţii existente în colegiul nostru în ceea ce înseamnă performanţa în programare. Nevoia unui astfel de centru s-a resimţit deoarece munca şi activităţile trebuie atent organizate şi monitorizate. Informatica a dovedit că poate schimba traseele urmate în viaţă de elevii noştri, de aceea m-am gândit că este necesară o  îndrumare şi o monitorizare a nevoilor elevilor performeri, aflaţi la momentul alegerii carierei pe care o vor urma.

Prezenţa acestui centru şi reuşita activităţilor lui pot deveni un argument pe plan naţional al necesităţii existenţei disciplinei Informatică în curriculumul naţional din preuniversitar.

Activităţile acestui proiect sunt complexe şi necesită o dezvoltare pe mai mulţi ani. La debutul proiectului acestea se conturează a fi:

2010-2011 Identificarea grupului de bază de elevi ce vor face parte din centrul InfO(1); această activitate presupune mobilizarea întregului grup de elevi de la specializarea matematică informatică şi selecţia celor doritori, pe baza rezultatelor din anul anterior la Olimpiada Judeţeană de Informatică şi prin testarea celor noi veniţi. Realizarea unui program flexibil de pregătire pentru OJI + ONI 2010/2011, identificarea laboratorului reprezentativ de pregătire. Utilizarea concursului .campion pentru pregătirea individuală (unde sunt membru în comisia ştiinţifică) şi a portalului infoarena, etc.

2011-2012 Crearea unor însemne specifice (logo, ţinută). Crearea unui site cu acces privat al tuturor membilor desemnaţi. Promovarea centrului în ţară şi cooptarea unor elevi din alte zone. Promovarea rezultatelor obţinute de elevi la concursurile naţionale.

2012-2013 Dezvoltarea site-ului creat. Realizarea unui concurs propriu.  Îndrumarea realizării unor aplicaţii pentru elevii centrului care vor aplica pentru facultăţile din străinătate pe cursul de Computer Science.

2013-2014 Dezvoltarea site-ului creat. Realizarea unor materiale didactice necesare altor catedre. Crearea unor materiale video cu lecţii predate şi publicate pe site. Continuarea concursului InfO(1). Contabilizarea şi publicarea pe site a rezultatelor elevilor centrului InfO(1). Publicarea pe site a rezultatelor la admiterea la universităţi.

2014-2015 Evaluarea rezultatelor centrului. Popularizarea proiectului prin intermediul instrumentelor media din sfera locală şi naţională. Realizarea unei arhive cu traseele urmate de absolvenţii noştri, membri ai centrului. Realizarea unor contacte între ei şi actualii membri, de natură să menţină interesul pentru studiul informaticii la nivel de performanţă.

Este posibil ca activităţile programate să varieze dar atingerea lor este de dorit pe parcursul celor 5 ani. Sper că reuşita acestui proiect va conduce la sensibilizarea pe plan local şi naţional pentru păstrarea în curriculă a informaticii, măcar ca materie opţională.

Prof. Coordonator Dana Lica